Чешко економско чудо - како им је успјело?

Већ двије године Чешка има најмању незапосленост у Европи – једва изнад два одсто.

BUKA portal / 06. јануар 2019

Више је слободних радних места него људи без посла. Како су то Чеси успели? И да ли ће савладати и прелазак на аутоматизовану индустрију?

Обичан дан у чешком граду Млада Болеслав педесетак километара од Прага. Свако на улици изгледа запослено и ужурбано. Многи сигурно журе у погон Шкоде, националног првака индустрије који је значајно обележио овај град. Тај чешки произвођач аутомобила који је 1991. постао део немачке групе Фолксваген тренутно је један од највећих послодаваца у земљи и далеко најважнија компанија кад је у питању допринос БДП-у и извозу. Ко жели да докучи тајну чешког бума запослености не смете да заобиђе Шкоду. Срећемо се с Богданом Војнаром из кадровске службе. Говори нам да је у протеклих осам година број запослених порастао за 40 одсто на око 35.000 људи, укључујући и оне на привременом раду. То је подељено у три погона у Чешкој и логистички центар у близини Младе Болеслав. Здрави индустријски темељи Позитивна слика, међутим, није очита само у Шкоди, каже Војнар. "Заправо имамо пуну запосленост у земљи – нема другог начина да опишем тренутну ситуацију. Тако је већ месецима, број отворених радних места надилази број незапослених.“

Чешка има најнижу стопу незапослености међу 28 земаља чланица Европске уније још од јануара 2016. године. Прошле јесени је та стопа износила тек 2,3 одсто. Неки би могли да приговоре да је статистика ружичаста, али она је потпуно у складу са такозваном хармонизованом стопом незапослености која се мери према стандардима ЕУ. Војнар каже да је јако тржиште рада у првој линији настало на индустријским темељима и здравој понуди квалификованих радника. То мишљење дели и Хавијер Колато, стручњак за Чешку у агенцији за економске анализе и прогнозе ФоцусЕцономицс. Он посебно мисли на снагу чешког производног сектора. "Иза здравог наступа се крије растућа аутомобилска индустрија која је била кључни мотор за раст економије те је помогла да се учврсти тржиште рада“, каже Колато за ДW. Страни капитал је недвосмислено помогао чешкој економији јер релативно ниске плате привлаче инвеститоре. "Просечни трошкови рада у тој земљи у 2017. су износили 11,30 евра на сат, а то је испод просека ЕУ од 26,80 евра“, подсећа Колато.

Ниже плате нису кључ Релативно ниске плате, међутим, нису главни фактор за привредни успех Чешке. Плате у Бугарској, Мађарској и Пољској су ниже, док су у Чешкој у последње време чак расле. Упркос томе је, у поређењу са бројем становника, чешки производни сектор већи него било где у Европској унији. Ова нација која броји нешто више од десет милиона људи трећину свих радних места има управо у производњи. Но, хоће ли ствари остати тако добре? Према подацима из актуалне Организације за економску сарадњу и развој, Чешка се суочава са највећим ризиком губитка радних места због аутоматизације у ЕУ. Тај ризик дели и суседна Словачка која такође има фабрички оријентисану економију. Напредна роботизација и аутоматизација ће нужно захватити и Шкоду. Богдан Војнар наводи да је тај произвођач аутомобила усред процеса додатне обуке својих радника како би се учинили конкурентним за будуће изазове. Шкода Ауто има дугу традицију на пољу дуалног образовања у предузећу. "Наш центар за занатску изобразбу постоји дуже од 90 година. Такође смо основали свој универзитет и имамо сарадњу са разним страним универзитетима“, каже Војнар. Додаје, међутим, да би Чешка била више оријентисана према технологији да се тај приступ применио одмах након Плишане револуције.

Остаје да се види како ће радници у другим чешким компанијама бити способни да савладају изазове, укључујући све већу роботизацију и вештачку интелигенцију. Такође, питање је да ли ће образовни систем бити способан да на време обучи људе за ново тржиште рада. Док неки економисти сумњају у флексибилност чешког образовања, ипак су оптимистични да неће доћи до великог одумирања радних места. То мишљење заступа и Данијел Минх из труста мозгова ЦЕРГЕ: "Неразвијени приватни услужни сектор у земљи ће веројатно имати места за раднике из производног сектора. И док велика концентрација на ауто-индустрију крије ризике, то уједно представља спону с модерним технологијама које је иначе тешко адаптирати у земљама без индустријских традиција.“ Спој традиције и модерног дизајна Богдан Војнар каже да су људи у његовој земљи увек били флексибилни и отворени за нове технологије и трендове. Додаје и да је одушевљен буђењем познате домаће индустрије кристалног стакла. Та индустрија је оживела након дугог раздобља рецесије када је научила да комбинује вековне традиције с модерним захтевима у дизајну и укусу. Компаније у тим и другим секторима су у великој мери допринеле овом економском чуду. А можемо то описати и Шкодиним слоганом да је оно што је Чешка успела у протеклих година "Симплy Цлевер“ – "једноставно паметно“.

ДW


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.