ЧИСТА ЕНЕРГИЈА: Пецка постаје соларна

Покренута је прва иницијатива Босни и Херцеговини која има за циљ да доведе соларну енергију у рурално подручје.

Maja Isović Dobrijević / 11. јун 2019

 

Центар за животну средину из Бањалуке и организација Зелене стазе која води Центар за посјетиоце Пецка покренули су данас јединствену цроwдфундинг кампању, прву иницијативу Босни и Херцеговини која има за циљ да доведе соларну енергију у рурално подручје.

"Соларна Пецка" је иницијатива која има за циљ да доведе чисту и одрживу соларну енергију у село Пецка кроз модел грађанског учешћа и заједничког улагања.

Сандра Јосовић из Центра за животну средину каже да подршка овој идеји значи подршку пионирској иницијативи грађанског учешћа и заједничког улагања у иновативни социо-едукативни пројекат одрживе енергије у руралном подручју.

“На овај начин заједно промовишемо иновативне и одрживе изворе енергије, а ово је уједно и наш допинос борби против климатских промјена. Соларна енергија је алтернитава свему против чега се боримо, а то је хидро енергија и енергија на угаљ, које загађују и уништавају природу, ријеке и ваздух. Битно је напоменути да је и сваки допринос добро дошао, јер свако ко нас подржи постаје дио ове јеиднствене иницјативе и учествује заједно са нама у реализацији ‘Соларне Пецке’”, рекла је Сандра за БУКУ.

Боро Марић из Центра за посјетиоце Пецка рекао је да је иницијатива Соларна Пецка нешто потпуно инвовативно и представљаправи заокрет у екологизацији туризма.

“Надамо се да ће ова иницијатива бити успјешна, јер би се онда по истом моделу овај примјер могао пренијети у неке друге заједнице”, каже за БУКУ Марић.

 

 

Ово је прича о ПЕЦКИ:

Постоји један чист извор енергије, одржив и доступан свима, који не утиче на климатске промјене, не загађује зрак или воду, и који нема негативни утицај на наше здравље и нашу животну средину. То је соларна енергија.

Постоји одржив начин производње топлине и електричне енергије из обновљивих извора енергије, отворен, партиципативан, локалан и приступачан свима. То је грађанска енергија.

Постоји село између планина гдје извире ријека Сана, обдарено сунцем и природним чудесима, које је дом добрих и вриједних људи. То је Пецка.

Постоји један пројекат који жели да доведе људе, добробит, одрживост и развој у Пецку, чинећи село еколошки прихватљивијим и приступачнијим, како би у њему могли сви да уживају; пројекат који промовише и подучава о вриједности природе и руралне заједнице. То је Центар за посјетиоце Пецка.

Постоји једна невладина организација која већ 20 година ради у области заштите природе и животне средине у Босни и Херцеговини, одлучна да подстиче декарбонизацију и енергетску транзицију бх. друштва и усмјери га према ефикаснијој, одрживој и децентрализираној производњи и потрошњи енергије, заснованој на потенцијалима одрживих извора енергије БиХ, као што су сунце и вјетар. То је Центар за животну средину.

Постоји и начин да се све ово споји, а то је соларна енергија у Пецки.

Више о самој кампањи можете прочитати ОВДЈЕ

 

 

ЦИЉ КАМПАЊЕ: 6000 $

Циљ кампање је уградња система соларних колектора и панела за производњу топлине и електричне енергије на крову Центра за посјетиоце Пецка који се налази у истоименом селу надомак Мркоњић Града.

Минимални износ који овом кампањом желе да скупимо је 3.000 $, што ће им омогућити да инсталирају соларне колекторе за загријавање 300 литара воде.

“Наш циљани износ од 6000 $ омогућио би нам инсталирање и дијела фотонапонских панела који производе струју.  За инсталирање комплетног система (5,4 кWп) на кров Центра за посјетиоце и реализацију наше идеје потребно је укупно 13.000 $, што је наш крајни циљ. Уколико га не постигнемо овом првом кампањом, реализоваћемо га додатним акцијама и кампањама”, кажу организатори кампање.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.