ЦМ маркет дао шансу младим особама са Дон синдромом: Волонтирањем показују колико могу и знају

Волонтирање младих са Дон синдромом организује се данас широм БиХ у ЦМ- маркетима поводом Међународног дана који је посвећен особама са Дон синдромом.

Maja Isović Dobrijević / 21. март 2017

Ово волонтирање организује се са циљем подизања свијести о праву на рад -“Мој глас се чује”, а ради се у сарадњи са ЦМ-ом, Удругом за Дон синдром из Мостара, удружењем „Дон с, ми и ви“ из Бањалуке, и родитељима из Бихаћа, те Тузле. Тридесетак младића и дјевојака с Дон синдромом волонтирају у продаваоницама ЦМ-а у Мостару, Бањалуци, Тузли, Бихаћу и Сарајеву.

Тања Радевић, предсједник удружења “Дон с и ми” из Бањалуке, рекла је да је овакав вид активности од изузетног значаја за њихове кориснике, јер су они након завршетка школовања у социјалној изолацији, без остваривања потреба једне младе особе.

"Дајући им могућност да раде, омогућићемо им да упознају нове људе, да се друже, да покажу да хоће, желе и да могу бити равноправни чланови наше друштвене заједнице. Млади људи који учествују у овим активностима једва чекају да покажу колико могу", рекла је за БУКУ Тања Радевић.

 

Фото: Волонтирање у ЦМ-у у Бањалуци

 

Она истиче да је циљ кампање која се реализује у цијелој Европи, под називом "Мој глас се чује", скретање пажње јавности на сегрегацију особа са потешкоћама у развоју.

"Искрено се надамо да ће ово бити активност која ће и осталим послодавцима показати да треба да слиједе примјер ЦМ-а. За сада ће се ове активности реализовати само данас, но, надамо се да ћемо успоставити сарадњу и пронаћи могућност да наши корисници добију прилику да раде", истиче наша саговорница. Тања додаје да у Удружењу “Дон с и ми”  имају податке да постоји 30-ак пунољетних особа са Дон синдромом које би могле да раде, а могућности и жеље сваког од њих су другачије, као и код особа без потешкоћа у развоју.                                        

"Ми од самог оснивања истичемо чињеницу да инклузија у све сегменте друштва нема алтернативу. Већина пријатеља нашег Удружења је упозната са чињеницом да наши корисници желе да раде. Колико ће бити отворени за то да им заиста пруже прилику да раде остаје да се види. Ми смо врло оптимистични”, рекла је Радевић Тања.    

 

Фото: Волонтирање у ЦМ-у у Бањалуци

 

Севдија Кујовић из Удружења „Живот са Дон синдромом ФБиХ“ из Сарајева рекла је да млади са Дон синдромом данас носе поруку која је порука Свјетског покрета особа са Дон синдромом, а то је “Мој глас се чује”.

“Ово је прилика да они укажу на њихово право, право гласа и право одлуке на властити живот. И то је нешто што је јако важно, говоримо не само о области рада, које јесте данас примарно, али свакако говоримо и на право на избор и у свим другим областима живота”, рекла је за БУКУ Севдија Кујовић и додаје да иницијатива да они данас волонтирају долази из ЦМ компаније.

“ЦМ компанија жели овим да охрабри и да укаже на обавезу и свијест других послодаваца да се отворе према особама са Дон синдромом, мислимо прије свега на послодавце који су ту, у локалној заједници, у њиховом окружењу. Морамо признати да подаци говоре да у процесу запошљавања особа са инвалидитетом, особе са Дон синдромом добијају најмању шансу”, истиче наша саговорница.

Дражена Видовић, из маркетинг службе ЦМ-компаније, каже да више од двије године траје веома добра сарадња ЦМ компаније са  Удружењем „Живот са Дон синдромом ФБиХ“ из Сарајева, које има добру везу са осталим удружењима из других градова у БиХ.

“Кроз ову сарадњу, дошли смо на идеју да данас, на Међународни дан особа са Дон синдромом, направимо нешто ново, нешто другачије. Данас у нашим пословницама гости су нам чланови удружења са Дон синдромом и желимо да им овај дан буде посебан и другачији. Вјерујемо да ће њима, нашим колегицама у пословницама, а посебно купцима бити угодно, лијепо и да ће са одобрењем прихватити ову идеју”, рекла је за БУКУ Дражена Видовић.

 

Фото: Волонтирање у ЦМ-у у Бањалуци

 

Подсјетимо да Азра Дедић, прва особа са Дон синдромом запослена у БиХ, ради управо у ЦМ компанији, а раније смо за портал БУКА писали о њој. Дражена каже да је Азра примјер да особама са Дон синдоромом треба дати шансу и прилику.

“Слоган обиљежавања овогодишњег датума је ‘Мој глас се чује’, па нека се чује Азрин глас, али и глас осталих особа са Дон синдромом широм БиХ како би некад у будућности прорадила свијест и код других послодаваца и предузећа у БиХ. Сви би требали да отворе своја срца и своја врата и да пронађу разумијевање управо за особе са Дон сидромом”, каже наша саговорница.

Дражена каже да сви знамо да је код нас пољуљана економска ситуација и да је велика потреба за радним мјестима и пословима, али исто тако морамо имати разумијевања и схватити да су и особе са Дон синдромом заслужиле добар и квалитетан живот и да им је потребно пружити прилику да то остваре кроз рад и залагање.

 

Текст настао у сарадњи са партнерским порталом дискриминација.ба

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.