Цвијановић: Повјерење између СНСД-а и ДНС-а у Приједору одавно уништено, али то не угрожава коалицију

BUKA portal / 10. јун 2020

 

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је повјерење између СНСД-а и ДНС-а у Приједору одавно уништено и мала је вјероватноћа да ће локални одбори успјети да нађу заједничку ријеч, али то не значи да ће коалиција између ове двије странке бити раскинута.

Цвијановић је појаснила да не постоји криза у односима између СНСД-а и ДНС-а, већ искључиво између одбора у Приједору, те да ствари треба посматрати на тај начин.

"Да ли ће та криза постати дубља или ће се разријешити то остаје да се види. У суштини наша коалиција добро функционише и сада, а и раније. Било је начина да се премости та ситуација у Приједору, али колико видим ни једна ни друга партија на локалном нивоу није заинтересована за то. Ми смо и рекли да ће бити онако како се договоре партије на локалном нивоу. Када је ријеч о Приједору веома мало је вјероватно да се тамо могу ствари ублажити и вратити повјерење", рекла је потпредсједница СНСД-а за "ЕуроБлиц".

На питање ко је одговоран за чињеницу да двије странке немају повјерења, Цвијановић је навела да је то повјерење уништено прије неког времена.

"Рецимо, СНСД никада није добио прилику да учествује у власти у складу са коалиционим договором јер ДНС то није дозвољавао. Сјећам се да се ДНС јако жалио на републичком нивоу сваки пут када би прошло седам дана, а да није реализовано неко именовање које по коалиционој расподјели њима припада. А они су ту исту ствар радили на локалном нивоу и та прича је остала нетакнута", појаснила је Цвијановић.

С друге стране, додала је она, све што се договарало у оквиру коалиције на републичком нивоу је реализовано.

"Да ли се то дешавало у оној динамици и оног дана када то неко хоће то је друга ствар. Мислим да је у Приједору озбиљно пољуљано међусобно повјерење и да тамо није једноставно ствари рехабилитовати. Али исто тако не мислим да ће Приједор, као једна тачка гдје су односи такви какви јесу, угрозити коалицију која траје јако дуго. Та коалиција је чврста на републичком нивоу, али исто тако и на нивоу БиХ. Према томе, разбијати коалицију или односе између двије партије и покидати толико међусобних односа било би неочекивано и не вјерујем да ће се то десити", истакла је потпредсједница СНСД-а.

Напомињући да се сви спремају за локалне изборе и да сви имају неку своју политичку агенду, Цвијановић је нагласила да се веза између коалиционих партнера са републичког нивоа мора одразити боље и чвршће на локалу.

На питање зашто је проблем настао када је ДНС у Приједору ушао у коалицију са СДС-ом, када је Општински одбор СНСД-а у том граду претходно био у коалицији са СДС и ПДП, Цвијановић је поновила да су ти односи одавно поремећени у Приједору и када је требало санирати те проблеме отишло се даље.

"Умјесто да се радило на поправљању повјерења дошло је до неког заокрета. Упркос томе што смо обавијестили наше коалиционе партнере и рекли који су то принципи на којима треба да реализујемо власт да би републички ниво могао боље да ради и обављамо своје послове, дешава се та промјена скупштинске већине. Имали смо појединачне ситуације гдје су наши коалициони партнери на локалном нивоу формирали власт са онима који су љути непријатељи републичке власти. Не мислим да је то принципијелно. Сматрам да се требало разговарати", појаснила је Цвијановић.

Када је ријеч о коалицијама, додала је она, у протеклом периоду били су различити модалитети.

"Рецимо, за прошле локалне изборе имали смо заједничке кандидате са нашим коалиционим партнерима. То смо чинили на начин да смо унапријед подијелили која од коалиционих партија ће у којој општини имати свог кандидата, док ће га остали подржати. Овај пут је дата нека слобода у смислу да се даје свима да кандидују кога хоће али да се не улази у коалиције са онима који ремете рад институција, који праве лакрдију од парламента РС-а и који не дозвољавају ниједној озбиљној теми да јој се приђе на озбиљан начин.

Мислим да они не заслужују да буду коалициони партнери на локалу нашим коалиционим партнерима на републичком нивоу гдје и одрађујемо највећи и најважнији дио посла за наше грађане. Било би лијепо да се договоримо да имамо заједничке кандидате на локалном нивоу, али нико никоме не брани да има свог кандидата. Међутим, улазити у неке коалиционе аранжмане са онима који праве циркус од Народне скупштине Републике Српске, то не може", истакла је Цвијановић.

Потпредсједник СНСД-а рекла је да СНСД очекује да на предстојећим изборима освоји 80 одсто начелничких и градоначелничких позиција и подсјетила да су ова партија и њени коалициони партнери на прошлим локалним изборима од 64 јединице локалне самоуправе освојили власт у 44.

"Дакле, тај наш циљ уопште није недостижан. Сигурна сам да ћемо на неким мјестима која су раније била традиционално упориште СДС-а и других опозиционих партија, освојити власт, попут Бијељине, Добоја и слично", нагласила је Цвијановић.

Када је ријеч о Федерацији БиХ /ФБиХ/, она је навела да ту треба да постоји договор свих партија.

"Сребреница је, на примјер, изузета и ту треба да буду све српске странке заједно. Има још неких мјеста која су изузетак, конкретно општине са српском већином у ФБиХ. Те локалне заједнице не добијају ништа ни од кантоналних нити од федералних власти. Сматрам да ће имати пуно већу снагу ако све српске странке у тим срединама наступе заједно", констатовала је Цвијановић.

На питање каква су јој очекивања од Уставног суда БиХ који треба да се изјасни о одлуци ЦИК-а да одгоди локалне изборе и Суда БиХ који треба да одлучи да ли су поједини чланови ЦИК-а изабрани нелегално, Цвијановић је рекла да њена очекивања могу једино бити да судови суде по праву, а не по политици.

"Ако су прописане неке процедуре, а нису испоштоване, онда је неко дошао нелегално на ту позицију. С друге стране, дефинитивно постоји политичка обојеност људи који су дошли у ЦИК. Ријеч је о особама које су у вези са одређеним политичким фигурама или су били носиоци позиција у оквиру одређених партија. Наравно да се ставља велики знак питања на легитимност таквих људи. Оно што брине јесте међународна заједница која овде у БиХ брани оно што никада не би бранили или дозвољавали у својим земљама. Сада кажу како дају своју подршку ЦИК", нагласила је Цвијановић, упитавши да ли они нама причају о правној држави, а сада кажу да је у реду ако се прескочи процедура.

Она је упитала да ли то значи да не требају процедуре?

"Ако не требају онда ћемо сви на дивље обављати именовања. И у претходном мандату ВИјећа министара прескочене су бројне процедуре. Поставља се питање, па шта је то, нека каубојштина? Чему служе процедуре ако их се нећемо придржавати?", рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да и ако судови кажу да је све урађено по закону, СНСД неће бојкотовати изборе и препустити их тамо некима који данас не могу ни у пет општина да формирају власт.

"Овај ЦИК је и направљен овакав да би се одгађали избори како се не би видјело да они више не могу ни у пет општина да дођу на власт. И сва игра је око тога. Сад најбоље да бојкотујемо изборе, па да власт препустимо онима који не могу да скупе ни 10 посто гласова бирача. Треба се борити правним средствима на сваки могући начин да се ствари доведу у редовно стање", поручила је Цвијановић.

 

Срна


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.