Да се све мајке у РС ослободе плаћања боравка у болницама када су пратња болесној дјеци

Покреће се иницијатива да се све мајке у РС ослободе плаћања боравка у болници када су пратња дјеци до шест година.

Maja Isović Dobrijević / 14. јануар 2018

Крајем прошле године покренута је иницијатива да се мајке које бораве са дјецом у болници у Бањалуци ослободе плаћања које је до тада износио 45 КМ по дану.

Мајке из Бањалуке су се избориле да се ослободе плаћања до краја 2017. године, а нама је из Универзитетско клиничког центра Републике Српске потврђено да ова одлука остаје у примјени до коначног договора са Министарством здравља и социјалне заштите РС и Фондом здравственог осигурања РС.

Из УКЦ РС кажу да у складу са Правилником о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, трошкове боравка пратиоца уз дијете сноси Фонд здравственог осигурања РС, а на основу упутнице за боравак пратиоца у случајевима који су јасно прописани.

„Као што Вам је познато, проф. др сц. мед. Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ РС, донио је одлуку да ће наша установа сносити трошкове боравка мајки, пратиоца или старатеља (оних који не потпадају под категорије из правилника) у болници до краја 2017. године. Пословодство УКЦ РС одлучило је да ова одлука остаје у примјени до коначног договора са Министарством здравља и социјалне заштите РС и Фондом здравственог осигурања РС“, кажу за БУКУ из УКС РС.

Адриана Басара новинарка и чланица Удружења вишечланих породица “4+” из Бањалуке, која је раније подржала иницијативу да се мајке ослободе плаћања уколико су пратња болесном дјетету каже да је одлука директора УКЦ др Ђајића за сваку похвалу и говори да осјети немоћ родитеља који се нађу у ситуацији да им је дијете смјештено на лијечење, а да због недостатка новца не могу да буду уз њега.

„Свакако, надам се да ће и у будућности ова одлука остати на снази“, каже за БУКУ Адриана Басара.

Она нам је рекла да ће се у наредном периоду покренути иницијатива да се у свим болницама широм РС мајке ослободе плаћања уколико су пратња дјеци која морају бити хоспитализована.

„Удружење породица са четворо и више дјеце РС ће тражити од ФЗО и Министарства здравља РС измјену Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, како би сви пратиоци дјеце до 6 година остваривали бесплатан боравак у болницама уз своју дјецу, а уз препоруку љекара пацијенти узраста од 6 до 15 година“, рекла је за БУКУ Басара.

Маријана Миљуш, мајка двојице дјечака из Бањалуке каже да је подржала иницијативу да се мајке ослободе плаћања приликом боравка са дјететом у болници у Бањалуци, а подржаће и иницијативу да се и мајке у другим градовима ослободе овог плаћања.

„Мислим да је бесмислено и ван памети да се дијете послије навршених годину дана сматра зрелим и самосталним да остане без пратње родитеља у тако стресним околностима и окружењу. Ем је болесно, ем без близине мајке или оца као једине утјехе по мени. У нормалним државама се о овоме не би ни расправљало. И ма како тешка ситуација у земљи била, не треба копља да се ломе на најосјетљивијој популацији. Већина нас це и посљедње новце дати само да је уз дијете, то није упитно, али је беспотребно. Бар до шесте године, када можемо да причамо о релативној психичкој и физичкој зрелости дјетета, родитељ треба да буде уз своје дијете“, рекла је за БУКУ мајка Маријана Миљуш.

Она додаје да је родитељ потребан да буде уз дијете због бржег опоравка, утјехе, емотивне подршке, и да дијете као што је то често био случај, не доживи трајне трауме.

На крају крајева, истиче Мирјана, сви ми плаћамо од свог рада здравствено осигурање, и очекујмо да покрива и овакве случајеве.

Према ранијим подацима које смо добили од мајки које су биле изложене овим трошковима у болници у Градишци, у УКЦРС и болници у Приједору се боравак уз болесно дијете наплаћује 45 марака по дану, у бијељинској, болници 20 марака, у болници Зворник 15 марака за дјецу до шест година, односно 30 марака за старију дјецу.  

Са друге стране боравак родитеља у болницама у Требињу и Добоју, је  бесплатан.

У Фонду здравственог осигурања РС раније су за БУКУ рекли да на цијеновнике болница не могу утицати, али да постоје и случајеви када се боравак једног родитеља уз болесно дијете не наплаћује и да те трошкове у потпуности сноси Фонд. Према овом правилнику смјештај уз дијете које се налази на болничком лијечењу се не наплаћује за мајку када је дојење једини начин прехране дјетета, за једног од родитеља дјетета  старог до 12 мјесеци, дјетета које има тешкоће у развоју и када за дијете млађе од шест година постоје медицинске индикације које указују да му је неопходна пратња.

Инцијатива која би убрзо требала бити покренута тражила би ослобођење плаћања свим мајкама које су пратња дјеци до њихове шесте године, а уз препоруку љекара пацијенти узраста од 6 до 15 година.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.