Дан борбе против некажњивости злочина над новинарима: У БиХ петина грађана оправдава насиље над новинарима

Уједињене нације прије 5 година донијеле су одлуку да 2. новембар буде Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, када се све свјетске владе позивају на одговорност за некажњавање напада на новинаре.

Maja Isović Dobrijević / 01. новембар 2019

 

Уједињене нације прије 5 година донијеле су одлуку да 2. новембар буде Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, када се све свјетске владе позивају на одговорност за некажњавање напада на новинаре.

Према подацима УНЕСЦО, у свијету је од 2007. годне до 2018. године убијено 930 новинара, а починиоци у 90% случајева нису кажњени.

Поводом Међународног дана борбе против некажњавања злочина над новинарима обиљежава се у суботу, 2. новембра, а тим поводом омбудсмени Босне и Херцеговине Нивес Јукић, Љубинко Митровић и Јасминка Джумхур истичу да ниједан напад на новинаре не смије проћи некажњено, те позивају надлежне полицијске органе и тужитељства у БиХ да подузму све мјере у циљу истраживања свих радњи које за посљедицу имају угрожавање сигурности новинара и ограничавања медијских слобода.

Омбудсмени истовремено изражавају забринутост због насиља над новинарима, њиховог узнемиравања и застрашивања, те истичу да напади на новинаре представљају нападе на демократију, сигурност и владавину права.

Омбудсмени Босне и Херцеговине су још у априлу 2017. године издали Специјални извјештај о положају новинара и случајевима пријетњи новинарима.

Сврха Извјештаја је да одговори на питање какав је положај новинара у бх. друштву и шта све утиче на њихов рад те да осигура разумијевање њихових проблема и питања везаних за положај новинара у БиХ, као једног од предуслова за осигурање права на слободу изражавања.

Омбудсмени позивају на досљедно поштивање препорука изнесених у Извјештају, а у сваком конкретном случају напада на новинаре захтијевају хитну реакцију надлежних институција и осуду шире јавности, те изражавају спремност да реагују у складу са својим мандатом.

БиХ:  Петина грађана БиХ оправдава насиље над новинарима

Највећи дио грађана БиХ- 79 % судионика истраживања, сматрају „неприхватљивом сваку врсту напада на новинаре и медије“, док истовремено чак 27% испитаника у Републици Српској и 17 % у Федерацији БиХ оправдавају насиље. У поређењу са 2018. годином, резултати представљају забрињавајући пораст броја грађана (за цијелих 14%) који оправдавају насиље над новинарима у Босни и Херцеговини.   

Ово је само дио резултата истраживања које су провели Удружење/удруга БХ новинари и Фонадација Фриедрих Еберт у поводу 3. маја – Свјетског дана слободе медија.

Истраживање је проведено ЦАТИ методом на узорку од 506 грађана из цијеле БиХ и у периоду од 27.марта до 8. априла 2019. Главна истраживачка питања су се односила на мишљење грађана о нивоу медијских слобода и поштивању права новинара у БиХ, препознавање политичких утицаја и притисака на медије, главне препреке слободном новинарству, те на  повјерење  грађана у различите врсте медија, укључујући и то који су медији кључни извори информација за њих и колико јавни медијски сервиси испуњавају своју мисију, информативне потребе грађана и  друге обавезе према  бх.јавности.

Истраживање је такођер показало како грађани БиХ највише вјерују вјерским институцијама (74%), а затим медијима (66%), те потом институцијама власти и међународној заједници, док политичке странке и политичари уживају најмање повјерења. У поређењу са претходиним годинама, резултати показују како је у БиХ опало повјерење грађана у медије за више од 10 процената, укључујући и значајан пад повјерења грађана у невадине организације и међународну заједницу, док је повјерење према вјерским заједницама и институцијама власти у благом порасту.

Грађани БиХ,  као и засебно оба ентитета,  су “значајно мање задовољни радом медија и новинара у ФБиХ и РС у односу на претходне године”.  Највећи дио испитаника сматра да слобода медија у ФБиХ „уопће није или је дјеломично присутна“,  док у РС  готово 90%  испитника сматра да “слобода медија уопће није или је дјеломично присутна“ у овом ентитету.

И даље политичаре и политичке странке грађани препознају као главне кршитеље новинарских права и медијских слобода –  55 % испитаника дијели ово мишљење.

Подаци који од почетка октобра говоре нам да је у БиХ од почетка ове године линији за помоћ новинарима пријављено чак 5 пријетњи смрћу, као и 6 физичких напада. А требамо узети у обзир да су то само пријављени случајеви. Треба имати у виду да су се пријетње новинарима дешале и током октобра.

Пријетње, напади и злочини против новинара и даље често пролазе некажњено, што резултира високом дозом страха, узнемирења, цензуре и аутоцензуре међу новинарима, што поткопава слободу медија и право јавности на информисање, а жртве препушта беспомоћности.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.