Данас је извршена еутаназија кока носиља са фарме Живане Сабљић у Дрвару

Данас је надлежне службе почеле са уништавањем односно еутаназирањем 800 кока носиља са фарме Живане Сабљић из Дрвара. Уништавање је почело кад аје кантонална инспекција у Ливну утврдила позитиван налаз на салмонелу у фетису и јајима.

BUKA / 04. октобар 2019

Живана Сабљић не може се помирити са овом чињеницом, јер јој нису дозволили да се уради суперанализа, а што су, према њеним тврдњама, требали, по Закону, урадити. 

"Једино што смо тражили јесте законски засновано а то је СУПЕРАНАЛИЗА на коју без обзира на инсистирање и директора Кантоналне инспекције и министра пољопривреде госпођа Гарић није дозвољавала.Самосталност инспектора у њиховом раду у овом нашем случају је дошла до пуног изражаја.Као власници фарме која ради већ 13 година и на којој се редовно проводе све контроле од овлаштеног Ветеринарског Завода радећи те контроле и ради нас и свих наших муштерија,одговорни и савјесни као и увјек.Изражавамо сумњу у аутентичност узорака инспекторице,посебно из разлога што није дозволила законом прописано право да правилним узроковањем дођемо до истине" написала је она на свом ФБ профилу јуче током рада.

Наиме резултати првих налаза били су негативни и рађени су у Бихаћу, док су други позитивни били они достављени из Института "Васо Бутозан" из Бањалуке.

Она је јучер новинару БУКЕ најавила данашњу еутаназију кока носиља, као и уништавање произведених јаја.

"Ја не знам шта и ко стоји иза тога. Ово је једина фарма кока носиља на подручју Кантона. Ништа не знам.Преда мном је дуг пут до истине, или тражења азила да идем одавде. Карантин је трајао 37 дана, сваконевно тих дана сам трпјела штету. Ми као власници нисмо били заштићени. Они су данас дошли са маскама и са одијелима а о нама нико не води рачуна. Ићи ћу ја на управни поступак. Не постоји новац који ово може надокнадити. " каже данас Живана Сабљић за БУКУ. 

Додаје да је штета немјерљива.

"Ако ћемо говорити само о карантину , то је више хиљада марака и не може се то израчунати. Ја ћу морати ангажирати неког финансијског стручњака за ово јер штета је и материјалне и нематеријалне природе" каже она.

 

 

Иначе Живана Сабљић је опонент властима у Дрвару и више пута је коментарисала стање у тој општини. 

Тако је за БУКУ казала како Дрвар газе политичари сваким даном 365 дана али да зна да су након изборних побједа заједно у колу играли представници СНСД-а и ХДЗ-а.

“Ми имамо овдје плакат у центру града на којем пише ‘У Додику тече крв Дрварчана’, што је истина, јер је он попио доста крви сваком од нас. Са друге стране, Човићу Дрварчани служе само за игроказ. Овдје живе и Срби и Хрвати који су склопили и бракове и пријатељства, који су изградили мир и не видим коме је сад потребно да то урушава својим сулудим политичким потезима. Премда, ниједан политички потез до сад није био паметан и направљен ради народа, па је вјероватно и са овим исти случај. “ казала је Сабљић за БУКУ крајем августа ове године.
 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.