Данас славимо ВОДУ

Вода је најбитнија. Требамо се тога сјетити сваки дан, а не само данас на Свјетски дан вода.

Maja Isović Dobrijević / 22. март 2017

Генерална скупштина УН-а на засједању 1993. године донијела одлуку да се 22. март обиљежава као Свјетски дан вода.

Обиљежавањем Свјетског дана вода жели се подсјетити на важност заштите воде за пиће, јер око милијарду људи у свијету нема приступ сигурној води за пиће, која је важан услов за здравље људи и одрживост њихових заједница.

Прве важне препоруке о проблемима везаним за воду и водне ресурсе биле су формулисане на конференцији Уједињених нација о водама која је одржана 1977. године у Мар дел Плати у Аргентини.

Сваког дана просјечно домаћинство потроши око 50 литара воде на испирање ц-а, један од шест људи на Земљи нема дневних 20-50 литара осигуране свјеже воде, а свакодневно од посљедица недостатка воде умире 3.800 дјеце.

 

Чувајмо воду!

 

Према процјенама чак 1,1 милијарди људи нема приступ питкој води, а 2,4 милијарде живи без основних санитарних услова. Вода је далеко најбогатија компонента свих живих организама и има фундаменталан значај у одржавању како структуре, тако и функције свих ткива, односно станица као основних јединица живих бића. Неуношење воде доводи много брже до смрти него неуношење хране. У случају неуношења воде долази до смрти већ послије неколико дана, пошто организам изгуби 10 до 20 посто од цјелокупног волумена своје текућине. И Европска повеља о води наглашава да без воде нема живота, да је драгоцјено добро, пријеко потребно у свакој људској дјелатности и да њени ресурси нису неисцрпни. Повеља упозорава и на то да мијењати квалитету воде значи угрожавати живот човјека и осталих живих бића која од воде зависе те да је вода заједничко насљедство и њену вриједност морају сви познавати, али и да је задатак свакога да воду рационално користи. "Управљање водним ресурсима мора се прије свега вршити у склопу слива, а не унутар управних и политичких граница. Вода не зна границе. То је један, заједнички извор, који тражи међународну сарадњу", наводи се у Европској повељи о води. Обиљежавање Свјетског дана вода у БиХ започело је 1995. године, а од тад се разним активностима указује на важност заштите ријеке и воде те спречавања њиховог уништавања.

 

Један од шест људи на Земљи нема дневних 20-50 литара осигуране свјеже воде

 

АКТИВНОСТИ Поводом овог дана данас ће бити одржане активности у Бањалуци, са почетком од 12 часова на Тргу Крајине у оквиру пројекта "Сачувајмо наше ријеке, сачувајмо Врбас". Ово је  је пројекат инициран од стране Водовод а.д Бањалука и НВО Центар за животу средину. Данас ће се поводом овог дана на Тргу у Бањалуци бити представници из 26 школа. "Осим пригодног програма на бини, који су осмислили и који ће извести ученици и наставници пет бањалучких основних школа и познати млади солисти, присутнима ће се обратити и представници градских власти, те многи други званичници. Такође, ученици и јавност ће имати прилику да се упознају са дјелићем свакодневних напора који се чине у Бањалучком Водоводу, како би више од 200 хиљада домаћинстава бањалучке регије била испоручена чиста, хигијенски исправна воду за пиће, као и са радом Центра за животну средину, удружењем које се свакодневно бори за опстанак и заштиту наших ријека", рекли су организатори овог пројекта.

 

Вода је важна за здравље

 

На поменутој манифестацији ученици ће на лицу мјеста имати прилику да науче и много тога новог и када су спортови на води у питању, јер ће нам придружити и представници пет спортских клубова чији су спортови везани управо за ријеку Врбас. Ове године на Свјетски дан вода Удружење Еко акција, друштвено-политичка организација "Један град, једна борба" и грађанска иницијатива "Борба за живот" најављују иницијативу за промјену Устава Кантона Сарајево којом се тражи заустављање сваке могућности приватизације водних ресурса и водоопскрбе становиштва те грађанима гарантира право на питку воду као једно од темељних људских права. Међу осталим садржајима обиљежавања тога дана је и симболична акција чишћења обала Брегаве којом ће  представници организација цивилног друштва и ученици средњих школа у Стоцу послати поруку о важности јединства и рада у заједници, у сврху очувања културног и природног богатства тога града.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.