ДОБРЕ ВИЈЕСТИ НА КОНЦУ 2018. : Нема поскупљења струје за домаћинства

Када је ријеч о цијенама електричне енергије за привреду, Петровић је рекао да ће ту доћи до одређених корекција и повећања од 14 одсто, чиме ће струја у Српској и даље бити најјефтинија на Балкану.

Srna / 31. децембар 2018

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) Лука Петровић рекао је да ово предузеће неће тражити од Регулаторне комисије за енергетику повећање цијене електричне енергије за грађане Српске, иако би тај захтјев био оправдан с економског становишта јер су цијене струје на слободном тржишту вишеструко веће.

Када је ријеч о цијенама електричне енергије за привреду, Петровић је рекао да ће ту доћи до одређених корекција и повећања од 14 одсто, чиме ће струја у Српској и даље бити најјефтинија на Балкану.

– Са сигурношћу можемо рећи да ће „Електропривреда“ финансијску 2018. годину завршити са позитивним резултатом. С аспекта хидрологије, година је била повољна. Годишњи план производње је, у сваком производном предузећу појединачно, а тиме и на нивоу система, стоодстотно остварен – рекао је Петровић за Независне новине.

Говорећи о реорганизацији предузећа, Петровић је навео да то подразумијева редефинисање односа у Мјешовитом холдингу ЕРС и успостављање ефикаснијег управљања системом.

Према његовим ријечима, ЕРС мора прилагодити пословање условима отвореног тржишта електричне енергије и испунити обавезе из Трећег енергетског пакета, у складу са којима је неопходно извршити правно и функционално раздвајање дјелатности дистрибуције од снабдијевања и производње.

– Испуњавање преузетих обавеза ће омогућити приступ инвестиционим фондовима, што је значајно са аспекта намјераваног интензивирања инвестиционих активности, посебно ако се има у виду да је ријеч о неповратним средствима – нагласио је Петровић и додао да ЕРС, осим снабдијевања домаћих потрошача, око 30 одсто вишкова електричне енергије пласира у извоз.

 

– До сада нисмо имали развијен сектор за трговину електричном енергијом, а његово оснаживање биће један од приоритета у наредној години како би се и по том основу остваривали додатни приходи – истакао је Петровић.

Говорећи о инвестирањима, он је рекао да ће улагања у постојеће, или нове објекте, морати да имају елаборат оправданости, те навео да ће приоритетно бити настављена градња хидроелектране „Дабар“, али и изградња „Бук Бијеле“, као и да је важно да се успостави договор са Хрватском о градњи хидроелектране „Дубровник два“.

Он је додао да су у току активне мјере за добијање концесија за хидроелектране „Паунци“ и „Фоча“, за које је интерес исказала Србија, а када је ријеч о термоелектранама интензивно се са страним инвеститорима разматрају модели градње „Гацко два“.

– Значајна ће бити улагања и у дистрибутивну мрежу с циљем сигурног напајања и смањења дистрибутивних губитака, које је потребно свести на технички прихватљив ниво – поручио је Петровић.

Говорећи о радницима, директор овог предузећа је рекао да је тачно да је „Електропривреда“ оптерећена вишком радника и да је у холдингу запослено више од 9.500 људи, али да квалитетног и стручног кадра недостаје.
– Планирамо да извршимо преквалификације, доквалификације и максимално искористимо постојећи кадар. Суочени смо и са одласком квалитетних школованих људи, и „мајстора свог заната“ у иностранство, а ЕРС не смије да дозволи да људи од којих посао зависи напусте компанију – рекао је Петровић.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.