Додик одржао конференцију у Источном Сарајеву: Бошњаци су све узурпирали, оптрукције су сталне

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик казао је данас након што поново није одржана сједница Предсједништва да су у БиХ присутне сталне опструкције за избор новог сазива Вијећа министара БиХ

BUKA / 27. август 2019

Именовање Зорана Тегелтије за новог предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине била је једина тачка дневног реда данашње ванредне сједнице Предсједништва БиХ која је отказана.

"Наравно, то није никакав мандатар Савјета министара већ само кандидат за позицију предсједавајућег" рекао је Додик.

Подсјетио је да су испуњени сви законски увјети за именовање Тегелтије будући да су стигле и провјере које је урадила Централна изборна комисија (ЦИК) и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА)


Он је рекао да је једино тијело које је до сад конституисано Предсједништво и очекивало се да ће бити и остала тијела брзо конституисана. 

"Након избора још у функцији Педсједавајућег сазвао сам састанке са свим изабраним представницима у Парламенту са друга два члана предсједништва. на тим консултацијама није било спорно да Тегелтија буде прихватљив. Након избора колегија представничког дома који је договоран између СДА, ХДЗ-а и ССД-а дошло се до опструкција свих осталих функција" рекао је Додик.

БиХ је због тога улазила у једну тешку политичку кризу због тих опструкција. 

У међувремену било је састанака попут оног у Бриселу гдје је речено да се од БиХ очекује да формира власт на свим нивоима и да ће то бити сигнал ЕУ да БиХ добије статус кандидата. Још два услова су била сертифицирање универзитета и роминг. 
"Искрено сам и наивно вјеровао да је то могуће.Успјели смо само ријешити роминг, а остало је формирање власти и сертифицирање универзотета које опструишу Бошњаци." рекао је Додик

У сваком случају, након јасних ставова ЕУ свједоци сте да су у БиХ долазиле многе делегације из ЕУ, па и господин Хан који је очекивао да ће се све ово што су тражили десити, али то није било могуће.

"Они постављају као услов национални план за чланство у НАТО причајући да тако штите закон, а нигдје то не пише. Остала два члана предсједништва помињу често уставност и законитост, што значи да ми остали нисмо за уставност и законитост. А ако би их упитали гдје у Уставу постоји надлежност за одбрану, на обавјештајно безбједносне агенције, за финансије... Нигдје то не пише у уставу. И то треба да знају они који причају излапјелу причу о уставности. Такође, законом о Савјету министара 22 дана мора Предсједништво именовати кандидата за Савјет министара. Да ли је уставно да једна личност буде предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Представничкогф дома,. Данас Бошњаци узрупирају права Хрвата и Бошњака. Хрвата јер су им изабрали Комшића, а Срба јер им не допуштају представљање у институцијама. То је тако што сад све челне функције у БиХ држе Бошњаци. То је узурпација на штету срба и Хрвата. Незаконита, неуставна и неодржива која БиХ гура у тешку институциналну и политичку кризу"

"У складу са споразумом који смо потписали у два наврата сам предложио именовање за Предсједавајућег Савјета министара. Имајући у виду да је господин Комшић затражи провјере за Тегелтију од СИПе и ЦИК-а, које су стигле прошле седмице гдје је речено да нема незаконитих мјеста и да су испуњени сви услопви за именовање кандидата"

"То је данас потврдио и Комшић. И у том погледу су ми саопштили да њих двојица неће гласати за кандидата и да та сјеница буде повучена. Имајући у виду ситуацију могућег прегласавања ја сам одлучио да се повучем.  Бошњаци овако остварују свој план узрупацијом свих мјеста у власти на нивоу БиХ, осносно окупљених око СДА" подвукао је он.

Наравно, рок важења Споразума лидера је 5. септембар и нећемо дозволити да се Србима ускраћују права како то жели СДА. Ми нисмо партнери, али смо побједници у оквиру својих народа, додао је Додик.

"Одржаћемо народну скупштину кад схватимо да нема ништа од овог споразума. Ако не буде приједлога кандидата, окупиће се представници српског народа и на бази једне озбиљне посланичке и институционалне расправе припремити закључке. Наше је право да изађемо из споразума о војсци који смо потписали. Краду нам из индиректних пореза и формирати у току ноћи своје индиректне порезе. нећемо дозволити да нас краду. И низ ствари. биће ту идеја, нећу ја одлучивати о свему" рекао је Милорад Додик.


 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.