Драган Бурсаћ: Четник Човић у Бањалуци

Па има толико ствари којима може бити захвалан Републици Српској и њеном режиму Човке, да му је мало једна Парада. Тај би се требао појављивати још најмање десет година. Или свих стотину, колико је Додик најавио да ће карневал трајати у инат душманима.

Dragan Bursać / 11. јануар 2019

Некада су га звали челник босанских Хрвата, а могли су га и тада као и сада звати само четник босанских Хрвата. Знате сви, то је Драган Човић  и он је како и доликује једном четнику, присуствовао прослави Дана Републике Српске у Бањалуци. Па је тако само код наивних отворио Пандорину кутијицу згражавања, локалне саблазни и малограђанске невјерице. Ко бива чудом се народ чудио све са појединим новинарамиа, аналитичарима и ресто мислеће екипе, откуда то Човке на овој опскурној журци. Е, али нити је чудно, нити је за чуђење. 

Јер, ако је ико позван и ако је икао дужан да дође Додику на канабе испод оклопњака «Деспота», е то је Драган Човић, Милин омиљени БиХ сајдкик. Као што Бетмен има Робина, Додик има Драгана. Дакако више су у Суперхик фазону, али нећемо сад у семантику.

Кратка сторија братства и јединства усташа и четника

Него, зашто је то Човић био дужан посјетити карневал поштара, срБства и мажореткиња? Најприје због традиције. Човићева идеолошка таписерија, у народу и повијести познатија као усташе, обичавала су од 1941 до 1943. окупљати на кригли доброг фрањевачког пива у хотелу «Босна» у истој тој Бањалуци. Друштво су им правили локални четници. Биле су то веселе фашистичке пијанке у којима су се вјероватно рамјењивали рецепти како најбоље етнички очистити територију од Хрвата и Срба, наравно свако у својој категорији и рејону. И какав би то би челник Хрвата да не поштује традицију. Што народ рече, гдје Кватерник и Гутић стадоше он продужава. 

И није само то. Ох, да је само то. Случајном пролазнику, поред истог хотела «Босна» '93за очи, уши и остале органе, упадале би групице и веће групе ХВО бојовника који су били на пропутовању и рехабилитацији кроз Републику Српску. И када се рекуперирају, одмах у борбе против Армије БиХ. Зар да и то заборави Човић? Никако! Ипак је он човјек од ријечи и калибра. Оног крупног калибра. Таман истог оног који су његове ХВО трупе рентале од Срба за гранатирање Мостара. Ни то се не заборавља! Присјетио се сигурно Драган Човић док је слушао борбене покличе Специјалне антитерористиче јединице Додикове и свог златног периода у мостарском «Орлу», када је као ћевапе поручивао бошњачке робове за вратоломни рад у његовој фирми.

О, времена давна, о времена славна!

Па има толико ствари којима може бити захвалан Републици Српској и њеном режиму Човке, да му је мало једна Парада. Тај би се требао појављивати још најмање десет година. Или свих стотину, колико је Додик најавио да ће карневал трајати у инат душманима.

Присјетимо се само, како му је Милорад учинио када је Србе из Кантона 10 прогласио заједно са Човићевим ХДЗ-ом стоком ситног зуба, којој не припада ни грб ни писмо нити права конститутивног народа. Па онда, опет Милорад уредио да исти тај српски народ на изборима у том Кантону 10 гласа за ХДЗ. То је, сјетићете се онај народ разбуцан Олујом и Маестралом, без права на људски живот, онај пук коме је регуларна хрватска војска уз ХВО зтрла сјеме и племе, то су они остаци који су упркос&унаточ свему гласали за Човића. Па ако то није оданост, и поклон Драгану Човићу, не знам шта јесте?!

Лисица ин фабула

Ако то није разлог за појавити се на Додиковој журци, не знам шта јесте. Истина Бог, мораће се и Додик реванширати, рецимо посјетом Книнској тврђави на обљетницу Олује. Оно, Парада у Бањалуци и Олуја нису исто, јер је Парада и даље неуставна, а Олуја како рекоше посве је легитимна и уставна. Сигуран сам да ове ситнице неће спријечити Додика да се провесели уз Томпсона у Чавоглавама. 

Но, пазите сад и овај моменат. Као сваки прави сајдкик, Човић је искористио ову посјету да нешто научи. Могао је тако учити (и научио је) Драган Човић, како се третира народ као стока баш од Милорада Додика. А, како неће научити, када је дошао у град из кога су протјетани Хртвати да слави ентитет који их је протјерао. Ако хрватски живаљ и даље буде гласао за политику ХДЗ-а, моћи ће да се пореди само са Милиним Србима из Кантона 10 који по његовој наредби гласају за исти тај ХДЗ. Ма браво!

А ту је један ретроактивни моменат, такође дирљив. На прослави овог посљедњег Дана РС-а, уручено је постхумно одликовање генералу Славку Лисици, истом оном који је за злочине оптужен јер је, онако мало, успут гранатирао Шибеник. Сад да ли је Драган Човић пренио захвалницу од стране гранатираних Шибенчана фамилији Лисица и РС-у, није познато, али сасвим сигурно да ће и овај хуманитарни гест остати златним словима уписан у књигу апсурда српско-хрватских односа.

Мостарска мисс

На концу конаца, треба заиста честитати човјеку који успјева урадити оволико будалаштина у једном дану и не само да је остао жив, него је дошавши кући у Мостар  срочио текстић на којем би му свака миссица позавидјела:

''Само безувјетним узајамним признањем, уважавањем и поштовањем можемо унаприједити односе у нашој домовини БиХ, а у интересу заједничке ЕУ будућности и просперитета свих конститутивних народа. Зауставимо злонамјерну и штетну пропаганду, медијска подметања и дезинформирање. Окренимо се једни другима и градимо односе повјерења на темељу уставних начела конститутивности и легитимног демократског представљања! Стоп мржњи''.

Тако је Драгане имењаче! Стоп мржњи! Ти си живи доказ како љубав може и ток ријеке промијенити. Добро уз пар багера све је могуће, али ипак. И није лоше поручити сваком човјеку на планети Земљи и Купресу да је заслужио живјети онако како живи баш и једино зато што за тебе гласа.

И зато помоз' Бог четнички војводо Човићу, јер само ти Бог може помоћи у наставку политичке каријере, а и он је на измаку снага.

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.