Драган Бурсаћ: Непристојне бошњачке кости кваре журку у РС

Какав изопачен ум мораш имати, па да те вријеђају кости људи који се другачије зову, који су ти били комшије, са којима си дијелио корицу круха, и добро и зло?

Dragan Bursać / 05. јануар 2019

Гледам прилог РТРС-а и не вјерујем шта чујем и видим. Водитељица каже да је поводом Дана републике на адресу институција РС-а стигла пошта са фотографијама “неких” костију испод којих пише како су то темељи Републике Српске. Водитељица даље забринутим тоном изјављује како овакви садржаји вријеђају Републику Српску и српски народ.

Ко нам то квари журку?

Не вјерујем и даље. А онда читам у бањалучким «Незавсиним» ауторски текст у којем дословно стоји ово:

«Полиција мора да реагује због морбидних "честитки", на којим је, уз фотографију људских лешева, написано "Ако обиљежавате Дан Републике Српске, не заборавите, ово су њени темељи", јер је то кап која је прелила чашу.»

Како ће то полиција да реагује? Хоће ли хапсити чланове 25 удружења окупљених око потомака и рођака настрадалих у злочинима и геноциду у БиХ? Дакле, они који су изгубили све постају још и ратни хушкачи, па их треба затварати, зато што су морбидни и кваре забаву? Зато што напомињу да је један нелагалан и неуставан празник- прослава једнака оној коју су изводили за напаћени народ злочинци Караджић и Младић? Они у морбидни значи, тако трајно оскаћени за најмилије у злочинима и геноциду, а власт која се куне у најприроднију екстензију оптужених и осуђених за злочине и геноцид није крива? Сви они који величају крволоке из рата заједно са влашћу су у праву? А та власт је опет наводно права колико је и права у мањем БиХ ентитету и требала би законски да се обрачуна са оно нешто преживјеле биједе која «набија на нос» кости најмилијих и «квари» празник «поштеном народу»?

Протјеривање костију и мезарја

Него, постоји ли правно утемељење да се хапсе и суду изрчују људи којима су већ побијени најмилији и којима су (ако и то) остале само кости?

Створио се ту и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић са врло «креатвиним» рјешењима гледе страдалника Бошњака, и костију њихових најближих, па каже да је спорна порука морбидна те да иза ње стоје лица тешко оптерећена прошлошћу, која не желе суживот и додаје:

"То могу да поручим као политичар те да искажем своје жаљење што још такви људи у БиХ дјелују и што им је дјеловање на тај начин дозвољено. Таква порука могла би се подвести и под кривично дјело јавно изазивање и подстицање насиља и мржње, из члана 359. Кривичног законика РС, гдје се наводи да неко ко подстиче на мржњу због националне, расне, вјерске или етничке припадности, може бити кажњен новчаном или казном затвора", наводи све ово Петковић за "Независне".

Дакле, порука је морбидна, а непризнавање сребреничког геноцида није? Људи који су изгубили све не желе суживот, а власти РС-а, које се и по Србереници шепуре са Младићем и које се спрадају са геноцидом, ето оне баш желе суживот? Као да је геноцид хороксоп, а не доказан и потврђен акт у коме је настрадало 8372 човјека. Кости мртвих су морбидне, а неподизње споменика за 102 убијена приједорска дјетета није? Кости су провокација и ратано хушкање, а ћутња и негирање од Томашице до живих вишеградских људских ломача су шта? Патриотски акт у накарданој средини! Хајде да протјерамо и те кости, кад смо већ живе протјерали! Хајде да се држимо Златног пера писаца Војводине Љиљане Булатовић Медић која изговори ово за Поточаре: 'Ја тражим својим истраживањима, својом будућом књигом, да они пренесу своје мезаре на њихову територију, јер је то плодно земљиште које народ треба да обрађује.'

Како болесно!

Па је онда у том накарадном пиру у којем је жртва постала джелат, а джелат жртва, могуће извести суд и то некакв квазиправни по коме потомци и генетски везани за кости требају бити суђени за насиље и мржњу, требају отићи у затвор, а све то да би се угодило једној националистичкој журци 9. јануара. Ето, то вам је дословно то.

Него, шта је са тзв. вријеђањем српског народа?

За ово вам је довољан само један мисаони експеримент:

Сад замислите нјемачку спикерицу која би рекла да кости Јевреја из нпр. Аушвица вријеђају њемачки народ. Замислите онда некаквог правника, који са највише инстанце у Бундестагу појашњава како ће хапсити припаднике жидовских удружења, зато што су поменули кости својих, а које су уграђене у Трећи рајх? И замислите колико би секунди водитељица и правник обнашали своје функције. Али, то је Њемачка, цивилизована земља у којој је спроведена денацификација, у којој људи воде рачуна о костима жртава, прије свега, у којој је само игнорисање холокауста и злочина законом кажњиво. Код њих се не може десити ово. Па зар нам је стварно потребан потпуни економски егзодус, а да би се тек тамо потомци људи који негирају геноцид научили људскости? На жалост, у великом, огромном броју случајева јесте.

Без људске одговорности и емпатије

И на концу, манимо се и правних квазирегула, медијских спинова, обмана и националног доживљаја свијета.

Шта је са људскошћу?

Какав изопачен ум мораш имати, па да те вријеђају кости људи који се другачије зову, који су ти били комшије, са којима си дијелио корицу круха, и добро и зло? Какав изопачен ум мораш бити па да ти видиш сметњу у људима које је неко у твоје име побио само зато што се другачије Богу моле? Да ли је комоција неког измаштаног празника већа и јача од људске емпатије коју би сви требали наводно ностити у себи?

И на концу, какав изопачен ум мораш имати па да заиста славиш нешто што је настало на тим костима???

Ствар је посве јасна, када замијените узорк за посљедицу добијете наопако, рђаво и неистинито информисање једног РТРС-а, добијете билдање националистичког мишића од стране Додиковог режима, добијете накарадни правни узус по коме је могуће хапсити људе јер су објавили фотографије својих убијених и послаил их институцијама надлежног ентитета. И могуће је одложеним дејством од 1996. до 2019. створити колективну мејнстрим мисао по којој НИКО, ама баш НИКО не сноси одговрност нити унцу кајања за оне кости које су тако «непристојне»

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.