ДУШАН ЈАЊИЋ ТВРДИ: "Нема шансе да Додик уђе у власт у Сарајеву; међународна заједница има план за БиХ"

"За неколико седмица могло би се очекивати значајније ангажовање међународне заједнице кад је реч о стању у бх. правосуђу, те спрези политичког криминала и корупције"

BUKA portal / 05. септембар 2019

Политички аналитичар из Београда Душан Јањић сматра да не постоје шансе да СНСД уђе у власт на нивоу БиХ, те да су у овом тренутку, према његовим ријечима, том циљу много ближе неке друге политичке опције.

Јањић за "Инсајдер", између осталог, тврди да у случају наставка блокаде формирања власти на бх. нивоу није искључена ни могућност одржавања ванредних избора.

"Споразум о формирању власти на нивоу БиХ између СНСД-а, СДА и ХДЗ-а представљао је само политички маневар како би се добило на времену. Како сада ствари стоје, Милорад Додик неће успети да формира Савет министара. Ако то не успеју и неке друге опције, онда су могући нови избори", тврди Јањић.

Што се тиче постављања Маттхеwа Палмера за специјалног изасланика САД за Западни Балкан, Јањић сматра да ће Палмерова мисија првенствено бити усмјерена на оживљавање дијалога између Београда и Приштине и тражења коначног рјешења за косовски проблем.

"Такође, по питању будућности Западног Балкана не постоји јединствен став земаља Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Њемачка и Италија), као ни између Wасхингтона и Бруxеллеса. У наредном периоду радиће се на усаглашавању ставова према овом простору", каже Јањић.

Он додаје и то да је став западних сила тренутно такав да се питање Косова не може ставити у исти пакет са рјешевањем кризе у БиХ.

"Што се тиче БиХ, ту ће се ићи ће на решавање врућих, структуралних проблема. Питање изборног закона, законодавства, сређивање стања у правосуђу је оно за шта је међународна заједница највише заинтересована.

За неколико седмица могло би се очекивати значајније ангажовање међународне заједнице кад је реч о стању у бх. правосуђу, те спрези политичког криминала и корупције. Основни циљ је да се БиХ учини функционалнијом државом", тврди Јањић.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.