Джаферовић: СДА декларацију никоме не намеће силом, стално позива на дијалог

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Джаферовић изјавио је данас да је Декларација Странке демократске акције (СДА) вишедеценијски политички став и виђење уређења БиХ које подразумијева равноправност свих људи у сваком дијелу земље.

Fena / 21. септембар 2019

Printscreen

СДА своју декларацију никоме не намеће силом или пријетњама, него, напротив, стално позива на дијалог. Потпуно је јасно да се до промјене Устава може доћи искључиво дијалогом и двотрећинском и ентитетском већином у Парламентарној скупштини БиХ. И никако другачије.

Декларација, дакле, није пријетња никоме, ни српском народу, ни ентитету РС. Стога хистеричне реакције Милорада Додика нису ништа друго него покушај да у декларацији СДА тражи алиби за властиту најаву кршења Дејтонског мировног споразума. Додик то ради пласирајући тезе о "угрожености српског народа" и "праву на самоопредјелјенје", што су теза које је Милошевићев режим пласирао 90-их година прошлог стољећа као увод у агресију - истакао је Джаферовић.

Он је рекао да је добродошао став предсједника Србије Александра Вучића о потреби да се у потпуности поштује Дејтонски мировни споразум, те да је то дужност и Србије као стране потписнице. 

Такођер је добродошао и његов став да се сва питања рјешавају дијалогом. Индикативан је, међутим, изостанак Вучићеве реакције на Додикове најаве о отцјепљењу ентитета РС, као и на декларацију СНСД-а из 2015. године у којој се најављује то отцјепљење, јер је управо то истинска и једина пријења Дејтонском мировном споразуму. Било би неопходно да се Вучић, као предсједник државе потписнице Дејтонског мировног споразума, јасно и недвосмислено одреди и по том питању - рекао је члан Предсједништва Шефик Джаферовић.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.