Екипа Буке прошетала трасом Поворке поноса у Сарајеву са организаторкама овог догађаја (ФОТО)

У Сарајеву је јуче снимана нова емисија Бука ТВ, посвећена првој БХ поворци поноса. Са Лејлом и Емином, организаторицама прве БиХ Поворке поноса разговарали смо о шетњи која треба да се деси у недељу, 8. септембра.

BUKA / 30. август 2019

Foto: BUKA

Имали смо прилику прошетати трасом којом ће се кретати прва бх Поворка поноса.

"Рекао сам Лејли у једном тренутку да би добро било да овако опуштено и слободно као што ми ходамо данас, ходају и учесници поворке у ту недељу. Лејла ми је рекла, види ја се док сада ходамо не осјећам слободно, ја напротив сваког тренутка имам осјећај да ће ме неко препознати, ударити, напасти, тако се осјећам цијели живот, скенирам просторе у које излазим, улице којима ходам, мјеста на која ћу сјести у кафићима пазећи да ми нико не буде иза леђа, пазим свакодневно колико гласно причам...." написао је на свом ФБ профилу Александар Трифуновић, уредник БУКЕ.

 


 
Замислите на тренутак какав је то живот? 

"Када неком кажете нека буде у своја 4 зида, схватите да га осуђујете на затвор. Поворка поноса помаже да се охрабре људи који се свакодневно и с правом боје насиља, који га конкретно трпе читавог живота. Поворка није хир, она је потреба да се скрене пажња на количину насиља према лгбт заједници и да се против насиља бори, на исти начин на који се против насиља и за своја права боре радници и раднице, незапослени и било која угрожена друштвена група. У Енглеској највећи тамошњи синдикат, синдикат рудара је управо због тога подржао прво тамошњу Поворку поноса, јер су сви угрожени и обесправљени на исти или сличан начин. Хитлер је припаднике лгбт популације гушио у гасним коморама, насиље према другачијима је управо главна одлика фашистичких друштава. Јер друштво је слободно колико се у њему слободним осјећају најугроженији чланови друштва. Све док се било ко осјећа неслободно, та борба мора да траје, и да буде заједничка. Данас су то припадници лгбт популације а већ сутра мозете бити ви. И та борба нема никакве везе са нечијом сексуалном орјентацијом, већ само и искључиво са основним и избореним људским правом да свако може да хода слободно и усправно, без страха, да хода поносно" написао је он.

 

 

 

Како смо раније објавили, Поворка ће се кретати од Вјечне ватре у Титовој улици до Трга БиХ, односно зграде Парламента БиХ на Маријин Двору.

Ова рута кретања, дужине близу два километра, усаглашена је на радним састанцима организатора и Управе полиције Кантона Сарајево.

 

Емисију БУКА о Првој Бх поворци поноса моћи ћете погледати током идуће седмице

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.