Феђа Штукан: Маслиновог уља кап

Феђа Штукан: Бланк, Бука, Бања Лука, 2019

Goran Trkulja / 24. јануар 2020

 

Једна од мана живота на западној страни је то што о догађајима код куће никад не сазнаш одмах. Интернет је моћан, али виртуелни доживљај не може да надомјести утисак који добијаш живећи на мјесту гдје се живот дешава. Тако и о књигама увијек сазнајеш посредно, а у правилу траје предуго док их добијеш поштом. Осим, наравно, ако их узимаш виртуелно.

Бланк је на моју холандску адресу слетио авионском поштом. Упакован и стваран. Лет је трајао десет дана, брже није могло, читање - два дана, могло је и за једну ноћ!

одлична Књига, Федја!,написао сам у Мессенгер поруци аутору након прочитане књиге у 22.57 (Интернет је моћан, то сам већ рекао).

На www.гоодреадс.цом сам, онда, као у бунилу, описао први утисак који је књига оставила на мене и који гласи, отприлике, овако:

Требало је талента али и заиста невјероватне храбрости па написати ову књигу. Бланк је прича о рату и животу који је из њега рођен, документарни дневник човјека који кроз пакао живота лети као параглајдер али маниром возача тркаћих мотора. С писцем читалац улази у рат у жутом комбију, а излази кроз врата луднице; из луднице у предвечерје улази у студио као музичар да би освануо на станичном плочнику као бескућник, с писцем читалац пролази кроз хероинску фазу овисничког пакла која почиње у избјеглиштву у Њемачкој, а завршава у Сарајеву најбољим описом скидања с игле који сам до сада прочитао.

Иако страшна, књига Феђе Штукана није лишена хумора и чита се брзо и лако. Бланк је исповиједна проза, књига између стварности и фикције, "роман у настајању", рекао би Јерговић.

Мало је књига које су ме у посљедње вријеме тако здрмале као ова Бланко-исповијест Феђе Штукана. Фактографијом која је немилосрдна као она у роману Дамира Овчине "Кад сам био ходжа" Штуканов Бланк погађа и у главу и у срце. Читајући ову за босанскохерцеговачку књижевност необично важну књигу помислих како је једино добро које је из босанског рата рођено управо та литература. Уз имена Каплана, Цвијетића, Мехмединовића, Басташићке овом се књигом, кад ништа више не би написао, сврстао и Феђа Штукан.

Бланк Феђе Штукана комплексна је прича о одрастању и љубави у друштву опечаћеном ратом. Написао ју је ратни ветеран, музичар, падобранац, параглајдер, глумац, друштвени активиста. Књига пуна патње и смрти је, заправо, прича о потрази за разлогом постојања. Бланк је дефинитивно нон-фицтие али читалац не вјерује да стварни живот може да буде тако суров и зато га чита и доживљава као фикцију, као роман. Тај доживљај је оно што Бланк чини романом у настајању и разликује га од дводимензионалне исповиједне прозе. Тиме што је причи успио дати романескну форму Штукан је добио право да износи умјетничку истину с којом није могуће водити политичке расправе.

Књига Бланк сурово и без лицемјерја демистификује босански рат који воде локални лопови, аминују ходже и попови, а користе политичари свих фела. Бланк је и демистификација религије. Сцена на којој главни јунак пролази кроз рат, лудницу, пакао дроге и на којој води борбу за живот болесне дјеце испуњена је статистима без лица које аутор назива према њиховој религијској припадности: муслимани, православци, католици. Ова књига демистификује и државу која буквално убија властиту дјецу, а представља на крају и демистификацију међународне политике која, уз шампањац, кавијар и дипломатски хумор посматра представу и пљешће глумцима који стварно умиру на животној позорници претвореној у гладијаторску арену.

У писму једном пријатељу о Штукановој књизи написао још и ово: То је кап исцијеђена из суве дреновине, дјевичанска маслинова капљица. У новијој литератури упоредива можда једино са књигом једног другог великог глумца, Жарка Лаушевића, “Година прође, дан никад”. У тој књизи Лаушевић пише о догађају који му је живот окренуо наглавце, преламајући кроз властиту призму вријеме у којем се тај догађај десио. Лаушевић је, у самоодбрани додуше, убио два човјека, за шта је осуђен на петнаест година.

Штукан није осуђен али јесте кажњен. За разлику од Лаушевића који своју казну живи и описује у егзилу, тад већ дозволом боравка у Америци заштићен од оних који би га, из било којег разлога, жељели уваљати у балканску каљугу, Штукан своју Књигу пише и објављује у вучјој јазбини, заштићен само властитом храброшћу.

Невјероватно брзо Бланк Феђе Штукана доживио је друго издање. Након сарајевске промоције представљања аутора и књиге заказана су и у Мостару, Бањалуци, Тузли, Бечу…

Неће ме изненадити ако Бланк доживи и више издања или ако се и неки страни издавач заинтересује за издавачка права.

 

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.