Филм "Син" редитељице Инес Тановић је бх. кандидат за награду Осцар

Кандидат из БиХ за награду Осцар Америчке академије (Ацадемy оф Мотион Пицтуре Артс анд Сциенцес) је филм "Син" редитељице Инес Тановић.

Klix / 09. септембар 2019

printscreen

Удружење филмских радника БиХ, као цертифицирана струковна организација за БиХ, организирала је избор, те је комисија у чијем су се саставу нашли редитељ Срђан Вулетић, сценаристица Елма Татарагић, сценаристица Тина Шмалцељ, продуцент Зоран Галић, костимографкиња Лејла Ходжић, сценаристица Асја Крсмановић, редитељица Аида Бегић, монтажер Предраг Соломун, директор фотографије Мустафа Мустафић и редитељ Елмир Јукић, гласањем одлучила о бх. кандидату.

Овогодишњи бх. кандидат филм "Син" свјетску премијеру имао је на 25. Сарајево Филм Фестивалу. 

Филм "Син" је прича о Арману (18) који је усвојен док је још био беба. Недуго затим, породица је добила биолошког сина. Док се Арман бори против демона своје прошлости, у исто вријеме покушава заштити свог млађег брата Даду (14) од свих изазова данашњег Сарајева: дроге, оружја, одласка на ратиште на Блиском Истоку. 

Ова драма прати породицу која је сломљена унутарњом напетошћу док се боре да преживе у Босни. Улоге у филму остварили су Дино Бајровић, Снежана Богдановић, Уликс Фехмиу, Лидија Кордић, Јасна Орнела Беррy и Емир Хаджихафизбеговић. 
 Филм је настао у продукцији куће Документ из Сарајева као копродукција БиХ, Хрватске, Румуније и Словеније. Редитељица и сценаристица филма је Инес Тановић, монтажу потписује Реджиналд Шимек, директор фотографије је Митја Личен, а продуцент Алем Бабић.

Удружење филмских радника БиХ већ 19 година кандидира филм Америчкој академији у категорији за Најбољи страни играни филм. На основу кандидатуре Удружења филмских радника, 2001. године је номиниран филм "Ничија земља" Даниса Тановића, који је у марту 2002. године награђен престижном наградом Осцар за најбољи страни филм.

Подсјећамо да су могућност пријаве, према правилима Америчке академије, имали продуценти с бх. дугометражним филмовима који су дистрибуирани у периоду од 1. октобра 2018. до 1. октобра 2019. године у кинима БиХ најмање седам дана заредом, који имају ДЦП или 35-милиметарске копије филмова, те чија је ауторска екипа већински из БиХ. 

Више информација о правилима кандидирања филмова за ову награду можете наћи на www.осцарс.орг.

Награду Осцар додјељује америчка Академија филмских умјетности и науке АМПАС, а једна је од најзначајнијих награда у свијету филмске умјетности, док је сама церемонија додјеле један је од најгледанијих телевизијских програма током године у САД-у, а и у свијету.

 

Клиx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.