ГИ за Борик: Били смо одговорни и истрајни, а борбу настављамо за боље игралиште

Битно је познавање наших права. Код нас грађани, нажалост, не посвећују довољно пажње томе, а грађани имају своја права која треба да користе што чешће. Имамо намјеру да у сарадњи са грађанима дођемо до најбољих рјешења везаних за оно шта је грађанима потребно на овој површини и да то Градској управи наметнемо као оно у шта би требало улагати.

Maja Isović Dobrijević / 01. јун 2016

ГИ за Борик одражала је данас конференцију за медије на локацији дјечијег игралишта у Борику, гдје су изразили задовољство јучерашњом одлуком Скупштине града, али и причали о наредним плановима када је активизам у питању.

 

 

Санда Вукојевић из ГИ за Борик рекла је да ће на овој парцели у Борику и даље остати дјечије игралиште и санкалиште.

“На Скупштини су сви одборници гласали за нас и говорили су сви представници политичких партија, а причали су о значају учешћа грађана у одлучивању. Истакли су колико је потребно за будуће одлуке о измјенама регулационих планова савјетовати и консултовати грађане. Одборници су говорили о томе колико су грађани коректив и да ће сваки будући скупштински сазив морати консултовати грађане. Задовољни смо одлуком Скупштине града и пресрећни смо”, рекла је Санда Вукојевић и додала је да у сваком граду, у сваком дијелу града, постоји неки проблем који тишти грађане, а опет са друге стране ти исти грађани не желе да се активирају и да се покрену, а требало би да то ураде.

Санда је додала да су од септембра прошле године, када су се први пут окупили, суочили са много тога. Прво су им говорили да су експоненти политичких партија, па су им говорили да су страни плаћеници, да не могу успјети и слично.

 

 

“Састајали смо се сваке седмице и, корак по корак, успјели смо. Свако ко је био у овој грађанској иницијативи имао је свој дио посла. Сви смо били посвећени, озбиљни, организовани и одговорни. Били смо одговорни према оних 5.110 грађана који су потписали нашу иницијативу, али и према свим оним грађанима који су нам дали подршку. Једини наш циљ је био очување ове зелене површине и дјечијег игралишта и никад се нисмо борили против цркве. Жељели смо да комуницирамо са црквом и да она буде наш партнер, а са друге стране наилазили смо на зид ћутања. Скупштина је ставила ван снаге своју одлуку, али ми на овоме нећемо стати. Ово није крај, ово је тек пола нашег пута”, објашњава Санда.

 

 

Истиче да ће се наредне седмице поново састати са становницима Борика и заједно са њима договориће се како да се ово игралиште преуреди, јер је на сједници Скупштине донесен закључак да се приликом ребаланса Буџета изнађу средства да се ово игралиште оплемени и да се ту уведу неки нови садржаји примјерени дјеци и пензионерима.

Одборници који су промијенили мишљење рекли су да им на првој сједници није било јасно о чему се овдје заправо ради.

 

 

Миодраг Дакић, испред ГИ Борик и иницијативе “Наш простор”, рекао је да није потребно много да се направи нешто, битни су одлучност и истрајност.

 

 

“Битно је познавање наших права. Код нас грађани нажалост не посвећују довољно пажње томе, а грађани имају своја права која треба да користе што чешће. Имамо намјеру да у сарадњи са грађанима дођемо до најбољих рјешења везаних за оно шта је грађанима потребно на овој површини и да то Градској управи наметнемо као оно у шта би требало улагати. То радимо да се не би десило оно што се много пута догодило, а то је да се улаже у оне инвестиције које нису у интересу грађана”, рекао је Дакић на пресс конференцији.

Нико Анушић, из ГИ за Борик, захвалио се свим грађанима који су све вријеме били уз Иницијативу и који су својим савјетима помогли да се на крају дође до побједе.

 

 

“Ништа ми посебно нисмо тражили, осим да нам ова травица остане за нашу дјецу, али и за нас старије грађане који смо цијели живот радили у овом граду”, рекао је Нико.

 

 

Везани текстови: 

Миодраг Дакић: Ово је доказ да грађански активизам може да произведе жељене резултате

 

Велики успјех грађанског активизма у Бањалуци: У Скупштини града усвојена ГИ за Борик!

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.