ГРАЂАНСКИ АКТИВИЗАМ: Почела санација лифта за особе са инвалидитетом на Тргу Крајине у Бањалуци

Први корак ка томе да и особе са инвалидитетом могу да иду у кино...

Maja Isović Dobrijević / 12. мај 2017

Санација лифта за особе са инвалидитетом на Тргу Крајине почела је јуче, а како би бар мало био заштићен од вандала, послије стављања у функцију – биће постављен и видео надзор.
    
Из Градске управе Бањалука санација је планирана овогодишњим Програмом заједничке комуналне потрошње, и у склопу радова биће извршена комплетна санација кабине, замјена електро-инсталација и расвјетних тијела, чишћење инокса, санација механизма са сајлама и други радови.

"Лифт на Тргу Крајине смо у више наврата санирали, јер су га несавјесни појединци уништавали. Знамо колико је важан нашим суграђанима који имају потешкоћа са кретањем, па смо га и ове године уврстили у наше програме и почетком године расписали јавну набавку за избор извођача радова", рекао је вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове, Петар Билчар.

За санацију лифта биће утрошено око пет хиљада КМ, а радове ће да изведе предузеће „Дуо лифт“ д.о.о. из Бање Луке. Завршетак истих је планиран у року од 15 дана.

Градска управа апелује на суграђане да заједно чувамо имовину Града,  а сва евентуална запажања о оштећењима или кваровима могу да пријаве путем телефона 051/244-593.

 

 

Посјетимо да је Бањалучанка Тања Мандић Ђокић покренула Иницијативу „Хоћу у кино“ (#хоћуукино) којом апелује на Мултиплекс Палас и Градску управу да током реновирања обрати пажњу на потребе особа са инвалидитетом да би и оне могле да иду у кино. Мр Тања Мандић Ђокић, социолошкиња – консултантица за питања друштвено маргинализованих група каже да је уклањање архитектонских баријера, односно прилагођавање окружења особама са инвалидитетом један од основних предуслова укључености особа са инвалидитетом у заједницу, односно предуслов за поштовање људских права особа са инвалидитетом која укључују приступ образовним, здравственим, културним институцијама односно свим ресурсима заједнице. „Дакле, ово питање и разбијање свих архитектонских баријера је од изузетног значаја и у потпуности у складу са међународним конвенцијама, али и вриједностима модерних демократских друштава који се темеље на поштовању људских права и уважавању различитости. У том смислу се и окружење пројектује и гради тако да буде употреблијво за све грађане“, рекла је раније за БУКУ Тања Мандић Ђокић.

 

Прочитајте више о овој теми:

 

Почнимо рушити архитектонске баријере: Хоћемо кино за све грађане Бањалуке

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.