Храбре жене Крушчице за БУКУ: Појединци се богате на наш рачун. Ми смо одлучили да кажемо СТОП!

Борба мјештана Крушчице, чији је циљ сачувати ријеку од изградње мини хидроелектране, обиљежила је активизам у Босни и Херцеговини у 2017. години, а они истим жаром настављају да чувају своје природно благо и у 2018. години.

Maja Isović Dobrijević / 04. јануар 2018

Већ неколико мјесеци, становници мјеста Крушчица код Витеза 24 часа дежурају на отвореном и, без обзира на временске прилике, чувају своју ријеку од оних који на њој желе изградти хидроелектрану. Нјихова борба обиљежила је активизам у Босни и Херцеговини у 2017. години, а они истим жаром настављају да чувају своје природно благо и у 2018. години.

Колико је њихова воља јака свједочи чињеница да они нису одустали од заштите своје ријеке ни након бруталних напада којима су били изложени. Наиме, 24. августа, жене које су биле прве на линији одбране брутално су претучене од стране полиције. Нико није могао вјеровати да се оваква ситуација може десити у 21. вијеку, али десила се.

Жене су чак биле изведене на суд, али срећом по њих, све се релативно добро завршило. На протеклим изборима за чланове Мјесних заједница, шест жена које су биле жртве тих напада добиле су подршку мјештана и освојиле сва мјеста у мјесној заједници.

Хата Хурем, која је данас једна од чланица Савјета Мјесне заједнице Крушчица, рекла је да су, након што су чули да се на њиховој ријеци намјерава градити хидроелектрана, мјештани Крушчице окупили да би то спријечили.

“Један од првих покретача протеста је господин Харис Хурем који је мјештане обавјештавао о свему, а његов ангажман добио је подршку великог броја грађана. Сви заједно смо се успротивили плану којим се намјерава направити хидроцентрала, а борбу настављамо и даље. Већина мјештана Крушчице је против изградње хидроелектрана, а Општина и Кантон нису нам се никад огласили када је ова тема у питању”, рекла је за БУКУ Хата Хурем.

Тренутно је ситуација у Крушчици мирна, али редовна дежурства се и даље настављају, без обзира на зиму. Дословно постоје смјене кад је ко поред ријеке да би се контролисала ситуација.

Основни циљ Мјесне заједнице је заштита ријеке Крушчице и да се ово подручје врати у заштићено подручје, јер је Крушчица раније била заштићен крајолик.  

Хата каже да, уколико би дошло до изградње хидроелектране, то би трајно уништило ово подручје и дошло би до угрожавања и уништавања и биљног и животињског свијета. Она се присјећа и тог кобног дана када су жене доживјеле напад од стране полиције. Каже да се напад десио рано ујутру, око пола 5, када су дошле специјалне јединице полиције.

“Рекли су нам да имамо 3 минуте да се склонимо са моста, а ми наравно то нисмо хтјели урадити, јер чувамо нашу ријеку. Када се нисмо склонили, почели су нас тући, чупати. Привели су нас у један комби и одвели су нас у Полицијску станицу у Витезу, гдје су нам рекли да нас испитују као свједоке о томе шта се десило. Након неколико дана, добили смо и позив за суд гдје смо се и појавиле. Епилог свега је то да једноставно није утврђено и да није било довољно доказа да смо баш ми те жене које су биле на мосту, јер су биле приведене 22 жене, а на мосту је било више од 50 жена”, рекла је Хата.

Она каже да се у ову активистичку борбу укључила прије свега због будућности и да се ријека Крушчица сачува за будуће генерације.

 

Фото: Архива

 

Нелина Ахмић, једна од активисткиња из Крушчице, рекла је да је Крушчица прије рата била туристичко мјесто и да су тада у њој била три хотела.

“Наша борба за заустављање изградње мини хидоцентрала почела је прије пет мјесеци, јер смо одлучили да не дамо приватницима да граде те хидроцентрале на нашој ријеци. На нашој ријеци Крушчици планиране су и одобрене двије мини хидроцентрале и мјештани се томе оштро противе. Наш активизам добија подршку са свих страна”, рекла је Нелина Ахмић за БУКУ.

Нелина се са тугом присјећа напада које су жене Крушчице доживјеле 24. августа прошле године.

“Ми смо мислили да ће нам полиција кад дође само писати пријаве и казне које ћемо морати платити. Ми смо сједиле на мосту, а иза нас су били наши мушкарци, браћа, мужеви, пријатељи. Нико није ни помислио да ће полиција насрнути на жене, а мушкарци су била иза нас, јер смо се надале да ћемо их тако заштитити од хапшења. Ми жене смо били зид између специјалаца и мушкараца. Специјалци су дошли у рану зору, а напад се десио око 5 ујутру”, рекла је Нелина Ахмић.

Каже да им је полиција рекла да имају 3 минуте да се склоне са моста, а ако то не ураде да ће добити казне. Жене су одлучиле да неће силазити са моста и да ће платити казне.

“Од тог упозорења до удара на нас није прошло ни три минуте. Нјихов главни је рекао крените и тада је све почело. Ту је настао хаос. Тукли су нас, наше жене су биле голе. Мене су од удараца онесвијестили и била сам у несвијести све док Хитна помоћ није дошла. Било је страшно и не волим се сјећати те ноћи, јер и данас имам трауме због свега тога што нам се десило”, рекла је Нелина.

Она каже да су њихова дежурства и након те кобне ноћи настављена, да су припадници специјалне полиције и даље знали долазити, али нису их више тукли. Било је периода, каже Нелина, када по неколико дана жене нису кући ишле и када нису дјецу виђале.

Нелина каже да млади људи нису криви за рат који се десио, а млађе генерације сносе посљедице онога што се десило.

“Рат је био прије 25 година, а он у главама неких људи још увијек није завршен. Рат није уништио државу, ни фирму или творницу, све су то уништили лопови који су  долазили на власт након рата. Ова генерација је одлучила да каже СТОП криминалу, лоповлуку, странкама, појединцима. Наши родитељи су дозвољавали да се појединци богате на основу нас. Ми у Крушчици имамо велико шумско богатсво и то су појединци покрали, а ми то настојимо зауставити”, рекла је Нелина за наш портал.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.