Хуманост спортиста у Бањалуци: Тркачи помажу малој Сари, дјевојчици која има церебралну парализу

Током прве трке скупили су 1720 КМ које су подијелили на два једнака дијела од по 860 КМ. Друга Трка хуманости заказана је за недјељу, 26.6. у Парку Младен Стојановић у 7 часова.

Maja Isović Dobrijević / 24. јун 2016

Атлетски Клуб Бањалука и Атлетски Клуб Инвалида Врбас организатори су Трка хуманости. Једна трка је већ успјешно организована и путем ње прикупљена је помоћ онима којима је помоћ потребна, за малу дјевојчицу Сару која има церебралну парализу и за Црвени крст из Бањалуке.

Током прве трке скупили су 1720 КМ које су подијелили на два једнака дијела од по 860 КМ. Друга Трка хуманости заказана је за недјељу, 26.6. у Парку Младен Стојановић у 7 часова.

Овај пут на иницијативу тркача са прве хумане трке новац се скупља само за малу Сару Вујиновић која има церебралну парализу. За разлику од прве трке када се број плаћао 5 КМ, у недјељу ће бити постављена кутија у коју ће тркачи приликом подизања броја моћи убацити новца колико желе. На крају трке организатори ће кутију предати Сари и њеном тати.

Бањалучанин Дарко Вујиновић, самохрани је отац дјевојчице Саре, а каже да му је пријеко потребан посао. Сада је назапослен, живе од социјалне помоћи и не може својој Сари, има церебралну парализу, да омогући све што јој треба. Супруга и мајка их је напустила прије пет година, а он је преузео улогу оба родитеља, а са новцем који добија од социјалне помоћи ријетко могу да издрже до краја мјесеца.

Душко Тадић, алтлетичар са инвалидитетом из Бањалуке један је од организатора ове хумане акције и каже да је презадовољан исходом прве Трке хуманости.

„С обзиром како смо прву трку организовали у свега неколико дана, презадовољан сам исходом трке. Било је преко 300 учесника, иако је читав дан падала киша и мислили смо да ће се појавити мањи број грађана да подржи трку. Искрено, и премашена су наша очекивања, Бањалука је показала своју хуману страну у најбољем свијетлу. Што се тиче друге трке, коју организујемо на иницијативу људи који су били на првој, очекујем да ће одзив бити још већи“, рекао је Тадић за БУКУ и додао је да је од самих учесника трке добио велики број позитвних коментара поводом ове акције.

Тадић каже да се одлучио на организовање Трка хуманости јер су и њему људи током протеклих година много помагали када је спорт у питању.

„Имао сам жељу да то вратим друштву на неки начин и то је управо ова идеја за коју је најзаслужнији Атлетски Клуб Бањалука, јер да није било њих сигурно не бих данас био оволико везан за спорт. Поред њих такође су заслужни Дејан Тубић и Перица Марјановић, момци из Протеина.си који су се сами јавили и помогли ми када је било најпотребније. Они су ми наставили помагати и до данашњег дана, али важно је рећи да они не помажу само мени, већ и свима другима којима је помоћ неопходна. То су највећи разлози зашто ја данас имам жељу да то вратим бар на неки начин неком другом“, истиче Тадић Душко.

Душка смо питали да ли нам је у данашњем свијету потребно више хуманости и саосјећања са другима којима је потребна помоћ, а он каже да нам је данас најпотребнија људскост на коју већина нас понекад заборави.

 

 

 

ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ЉУДСКОСТ

„Овакве манифестације којих је из дана у дан све више засигурно показују да има доста хуманих људи, и на том сам заиста поносан. Ова трка не би била овако успјешна да се нису придружили људи добре воље попут Владимира Селеца, директора БЛ полумаратона, Лидије Лубичић из Л- ФИТ студија, Дејана Тубића и Перице Марјановића из Протеини.си и теретане 4лифе, који су својим учешћем допринијели да ова хумана трка, која је потекла на иницијативу АК Бањалука и АКИ Врбас, испадне као нека права улична трка. Такође ово би било незамисливо без оних који су из дана у дан позивали што више људи да дођу и подрже ову хуману трку. Такође и ви новинари сте урадили огроман дио посла промовишући трку у медијима. Све у свему заједно смо постигли да се овакав догађај одржи и помогне бар неком од оних којима је помоћ најпотребнија“, истиче Тадић.

Када су у питању планови Трка хуманости Тадић каже да су добили снагу и вољу да током године организују неколико оваквих трка.

„Сљедеће  године у плану имамо да направимо и лигу хуманитарних трка. Морам да похвалим и АК Слобода из Новог Града који планирају да организују хуману трку 3. јула на којој ћемо им сигурно дати подршку нашим доласком. Такође имамо и план да организујемо рекреативну школу трчања од које би дио средстава ишао у наставак хуманитарних акција“, каже на крају Душко Тадић, спортиста из Бањалуке.

 

Уколико је неко у могућности да помогне овом оцу може да се јави на број телефона 066/431-441.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.