Има ли краја моралном суноврату правосудних институција у БиХ?

Ако питате стручњаке, одговор на питање из наслова је – нема. Ако питате учеснике афера – новинари су криви.

Slađan Tomić / 19. август 2020

Тако главна државна тужитељица Гордана Тадић, након писања Ослобођења да је преварила државу јер је наплаћивала трошкове смјештаја у стану у којем није боравила, планира поднијети тужбе против медија који су објавили и пренијели вијест за накнаду нематеријалне штете због клевете. 

Да се ради о аргументованом тексту чија интенција није клевета, већ питање да ли главна државна тужитељица неоправдано узима новац грађана чинећи кривично дјело, доказују бројни документи које је објавио новинар Авдо Авдић. 

Он је објавио неколико доказа у свом тексту, између осталог:

•    тужба Гордане Тадић и тужиоца Касима Халилчевића против тужене Босна и Херцеговина, ради исплате потраживања  из радног односа, у којој тражи да јој се исплати, између осталог, накнада за одвојени живот од 1.3.2019. до 31.12.2019. 
•    Уговор о закупу стана сачињен 1. јуна 2015. године у Сарајеву између Милана Милидрага, као закуподавца, и Гордане Тадић, као закупопримца. Уговор садржи седам тачака, а тачком три се регулише накнада у износу од 150 КМ. 
•    Купопродајни уговор између Милидраг Милана и Амела Ђогића, потписан 21.10. 2019. године у канцеларији 

•    Извод о потрошњи електричне енергије на мјерном уређају 353669 на адреси Градачачка број 29. Од почетка фебруара 2019. године, па све до јануара 2020. године у стану број 31 (стан Милидраг Милана и Амела Ђогића) није било потрошње електричне енергије.

•    пресуда Суда БиХ да је Босна и Херцеговина дужна Гордани Тадић исплатити накнаду трошкова смјештаја у току рада за период од 1. 4. 2016. године до 28. 02. 2019. у укупном износу од 5250 КМ са законском затезном каматом.
•    Извори о рачунима за струју за стан Милидраг Милана који доказују да у фебруару 2019. године није било потрошње електричне енергије.
Из доказа које је изнио Авдо Авдић јасно је да је Гордана Тадић наплатила од државе новац за плаћање стана у којем, барем неколико мјесеци, није живјела. 

Да је то истина потврдио је и Милан Милидраг, у изјави за Дневника 2 Федералне телевизије, казавши да Гордана Тадић одавно не живи у стану чији је власник био до августа 2019. год., када га је продао Амелу Ђогићу.

Но, ни ова изјава, ни рачун за струју без потрошеног фенинга електричне енергије нису довољни да Тадић призна да је починила злоупотребу. 

Правосуђе у БиХ након случаја „Поткивање“ не постоји, каже аутор чланка који је открио аферу Авдо Авдић за портал БУКА.
 
„Постоји само отуђени центар моћи којим руководи Милан Тегелтија, а Гордана Тадић је његов војник којој је посао првенствено процесуирати или барем истрагом дискредитовати политичке неистомишљениме и критичаре носилаца правосудних функција. Друго, Гордана Тадић има све вријеме овог свијета да смишља преваре и освете, јер резултати Тужилаштва БиХ доказују да она уопће не истражује криминал“, поручује Авдић. 

У име Гордане Тадић ових ће дана на новинарска питања одговарати њен адвокат, који, како и сам каже, не зна одговоре на сва питања која нас занимају. Зна само оно што му је рекла Гордана Тадић. 

„Мене је госпођа Тадић јуче контактирала да ме ангажује и за предмете по тужбама за накнаду штете због клевете гдје она тврди да то није истина, да она живи у том стану и да ће тужити за клевету“, казао је у кратком телефонском разговору за портал БУКА адвокат Гордане Тадић, Сенад Пизовић .  

Јасно је да ће Тадић прво тужити Авду Авдића. 

„Није ме страх тужбе. Напротив, радујем се тужби, како бих могао доказати да је свака ријеч у текстовима била – истинита“, одговара Авдић на питање БУКЕ да ли га је страх тужбе. 

СВЕ АФЕРЕ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ, НИЈЕ ТО ВАШ ПРОБЛЕМ 

„То није ваш проблем“, казала је непоштујући новинарску професију Гордана Тадић новинару Авди Авдићу, када ју је средином марта ове године питао да ли је истина да је запослила кћерку потпредсједнице ВСТВ-а Жељке Радовић.

Тадић је тада казала и како на питања Авде Авдића више неће одговарати. Главна државна тужитељка Гордана Тадић данас није хтјела одговарати ни на питања портала БУКА.

„Назовите мог адвоката Сенада Пизовића за све информације. Потребно је да скинете ону увредљиву слику, која стоји када се укуца моје име и презиме. Надам се коректној сарадњи“, стоји у СМС одговору Гордане Тадић на наш упит да ли је истина да је преварила државу коју је тужила како би добила накнаду за станарину и одвојен живот јер, према писању Ослобођења, у том стану није живјела у временском периоду који је навела у тужби. 

Но, питања која бисмо поставили Гордани Тадић је пуно, па није ни чудно што одговоре не жели дати. 

Свако мало, скоро на мјесечном нивоу, новинари откривају афере у правосудним институцијама. Судије и тужиоци често се доводе у везу с политичким партијама, неки су виђени у ресторану са политичарима, а неки одлазе на консултације у организацији СНСД-а. Спој неспојивог довољан је разлог за скептицизам у независност правосуђа. 

Морални  суноврат правосуђа видјљив је и из бројних афера у које су укључени кључни носиоци правосудних функција у БиХ, подсјећамо на неке од њих: 
 
•    Гордана Тадић у центру је афере „Бет-ЛИВЕ“,а након што је откривено да простор у својој породичној кући идзаје овој кладионици. Ништа не би било спорно да се Тужилаштво БиХ није прогласило ненадлежним након пријаве СИПА-е за прање новца. 
•    Гордана Тадић може се „похвалити“ и чињеницом да је Тужилаштво БиХ донијело наредбу о неспровођењу истраге у случају „Дипломе“
•    Тадић је у програму БХТ1 признала да је раније било монтираних процеса, али није урадила ништа да казни и кривично гони такве тужиоце
•    Под палицом Гордане Тадић донесена је Наредба о обустави истраге против више политичара због неизвршавања пресуда Уставног суда БиХ
•    Тјелохранитељ Гордане Тадић Нермин Джафић пријетио је Авди Авдићу, због тога је Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево подигло оптужницу 
•    Мањкав предмет у случају „респиратор“, и најава Кине да ће поднијети тужбу против Тужилаштва БиХ
•    Недостатак резултата у случају „Мемић“
•    Афера „Поткивање“ и даље је без тужилачке одлуке
•    Против предсједника Суда БИХ – Ранка Дебевца, поднесена анонимна пријава због наводне корупције и набавке аутомобила од Лијановића


ГОРДАНА ТАДИЋ СРОЗАЛА ТУЖИЛАШТВО БИХ 

Откако је Гордана Тадић на челу Тужилаштва БиХ, Тужилаштво се додатно срозало, а након што се бољим нису показали ни претходници Гордане Тадић, каже за БУКУ директорица Транспаренцy Интернатионал Ивана Корајлић. 

„Почевши од тога шта се процесуира, а шта се не процесуира, па до тога да се већ неколико пута у сред корупцијских и других афера налази главна тужитељица. Генерално, када погледамо на правосуђе и кључне људе који воде институције у правосудном систему“, поручује Корајлић. 

Она додаје да је афера смјештај врло озбиљна прича, те да, уколико су медијски наводи тачни, у овом случају постоје елементи кривичног дјела.  Све и да је тако, нема оптимизма да ће починиоци овог кривичног дјела, а ако га има, зна се ко је починитељ, одговарати. 

„Апсурдно је да не можемо очекивати од оваквог Тужилаштва да процесуира њу као главну тужитељицу. С друге стране, видјели смо да је Уред дисциплинског тужиоца рекао да је формирао предмет, међутим, знамо сви како су раније пролазили дисциплински поступци и како су, када се утврди дисциплинска одговорност, благе санкције“, коментарише Корајлић. 

Оцјењује да је тешко очекивати да се озбиљно проведе истрага у овом случају, а сматра како је неопходно  преиспитати на који начин Гордана Тадић заслужује да даље остане на овој позицији.

ТАДИЋ БИ ТРЕБАЛО ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ 

Бранко Перић, судија Суда БиХ, један је од најгласнији критичара правосудног система у БиХ. Он за БУКУ каже  да би Гордана Тадић требало да поднесе оставку, уколико су медијски наводи тачни. 

„Ако је тачно да се главна тужитељица послужила преваром да би стекла имовинску корист, онда треба одмах поднијети оставку и напустити правосуђе. То је нешто најнедостојније за носиоца правосудне функције. Не вјерујем да ће се то догодити. Одавно нема ко да рјешава криминал у правосуђу. Морални суноврат правосуђа завршен је са афером 'поткивање'. Ово што долази су само метастазе болесног организма“, оштар је Перић. 

Правосудни систем у БиХ одавно нема ни висок углед у друштву, ни добре резултате. Велики је број наредби о неспровођењу истрага, нема јавног регистра о поријеклу имовине носилаца правосудних функција, а када стране дипломате питате како да опишу БиХ у једној ријечи, засигурно би то било „корупција“. Уосталом, ако један активни судија каже да је правосудни систем метастазирао, онда је стање у правосуђу више него јасно. 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.