ИМАМО БРОЈКЕ: Дијаспора никад није послала више новца у БиХ, знамо и одакле се уплаћује највише!

Податке о новчаним дознакама из иностранства води Централна банка Босне и Херцеговине.

Elvir Padalović / 01. септембар 2019

 

Процјене новчаних дознака из иностранства за сва четири квартала 2018. године износи 2.671 милион КМ. Међутим, процјена укупних трансфера из иностранства, који укључују и иностране пензије, за 2018. годину износи 3.911 милиона КМ. Дакле скоро четрири милијарде марака.

 

 

Процјене Свјетске банке о новчаним дознакама из иностранства за Босну и Херцеговину у 2018. години износе 3.855 милиона КМ.

Према подацима Свјетске банке за 2018. годину, учешће новчаних дознака у БДП-у Босне и Херцеговине је 11%.

 

Прилив новчаних дознака у Босну и Херцеговину према земљи пријема исељеника показује да је највише дознака у 2017. години (преко 50%), као и претходне године, стигло од пошиљаоца из Хрватске, Србије и Њемачке.

 

 

Из  Министарства безбједности БиХ наглашавају како је континуиран тренд пораста дознака од 2010. године настављен и ове године.

Презентовани подаци за период од 2009 до 2018. године показују да новчане дознаке представљају стабилан извор прихода за Босну и Херцеговину. 

У периоду од 2009. године до 2018. године ( процјена ) тако је у Босну и Херцеговину стигло укупно 22,68 милијарди КМ. 

 

 

Уочљива разлика у подацима Централне банке БиХ и Свјетске банке је због тога што подаци Централне банке БиХ обухваћају само “персоналне трансфере”, док према дефиницији Свјетске банке новчане дознаке представљају збир “персоналних трансфера” и “компензације упослених”, наводи се у документу Миграциони упитник за 2018. годину.

Економиста Фарук Хаджић каже да се овдје ради о званичном односно легалном току новца и заправо показује сву рањивост бх економије јер 4 милијарде годишње потрошње у БиХ долази из вањских извора.

"Нико не може тачно рећи колико још донесу дјеца родитељима у готовини" каже Хаджић за БУКУ.

Ту песимистичним бројкама није крај, наиме и сам документ говори о тренду раста поготово јер је доста наших људи отишло вани у посљедње вријеме и наравно да ће слати новац фамилији. 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.