Институционално рјешавање проблема ЛГБТИ заједнице: Регионални примјери од којих можемо учити!

На конференцији су учествовали и били присутни стручњаци који се баве овим темама у БиХ и регији, а разговарано је о темама које су важне за побољшање права ЛГБТИ особа како код нас, тако и у земљама окружења

Maja Isović Dobrijević / 30. мај 2016

Конференција “Јавне политике за равноправност ЛГБТИ особа у БиХ” одржана је 24. маја у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, а организована је поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије. Влада РС је прва влада у БиХ која је усвојила један јавно-политички документ, конкретно оперативни план за проведбу Гендер акционог плана, који укључује мјере за унапређење права ЛГБТ особа.

Циљ конференције био је презентација Препоруке ЦМ/Рец(2010)5 Савјета Европе о сузбијању дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета и мапираних потреба за дјеловање у Босни и Херцеговини и њеним ентитетима – Републици Српској и Федерацији БиХ.

Конференција је организована у оквиру пројекта “Унапређење права лезбејки, гејева, бисексуалних и транс особа у БиХ и складу са ЕУ стандардима”, који финансира Европска унија а ко-финансирају Астреа Лезбејска фондација за правду и Фонд отворено друштво у Босни и Херцеговини.

На конференцији су учествовали и били присутни стручњаци који се баве овим темама у БиХ и регији, а разговарано је о темама које су важне за побољшање права ЛГБТИ особа како код нас, тако и у земљама окружења, а једна од тема била је усмјерена на права транс* особа и правно признавање промјене пола, а у оквиру овог панела представљена су стања у земљама регије када су трансродне особе у питању.

Мирјана Лукач, директорка Гендер центра Владе Републике Српске на почетку конференције подсјетила нас је на имена људи из историје без којих свијет не би био исти, а један од њих је и Алан Туринг, британски математичар и криптограф.

“Исход Другог свјетског рата не би био исти без Алана Туринга, а свијет не би данас исто изгледао да није било овог математичког генија. Знало се да је Алан Туринг био хомосексуалац, али то није било важно док су он и његов рад били од користи. Међутим, побиједили су страхови средњег сталежа и хомофобија и овај математички гениј доживио је страшну судбину, а јавно извињење због таквог понашања дошло је тек 2009. године”, рекла је Мирјана Лукач у поздравном говору.

Први панел на конференцији био је везан за препоруке ЦМ/Рец(2010)5 Савјета Европе о сузбијању дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета: тренутно стање и план за дјеловање, а учествовали су представници из БиХ, Хрватске и Црне Горе.

 

 

Вишња Лјубичић, Правобранитељица за равноправност полова из Хрватске, рекла је да је институција Правобранитељице независна институција, а у поље рада ове институције улази дискриминација темељем спола, сполне оријентације, брачног и обитељског статуса, укључујући мајчинство.

“У неколико судских поступака умијешали смо се као заинтересована страна на страни тужитеља и успјели смо наметнути наш правни став и наше правно тумачење, гдје је исход био позитиван. Међутим, у Хрватској још увијек постоји одређено неповјерење ЛГБТ популације у пријаву свих дискриминаторних пракси које проживљавају у јавном животу, суставу образовања, на тржишту рада. Највише повјерења имају према својим ЛГБТ удругама и њиховом правном тиму који заступа и анализира њихову ситуацију. Ми као институција имамо изнимно добру сурадњу са ЛГБТ удругама и са трансродним иницијативама и кроз једну такву синергијску платформу заједнички крећемо са иницијативама према извршној власти, према онима који креирају политике и стратегије, а у судским поступцима имамо специфичне овласти”, рекла је Вишња Лјубичић.

Каже да у једном тренутку прије неколико година, када се требао ријешити статус ЛГБТ особа, није било лако у јавности гурати причу да се створи правни оквир, који је постојао од 2003. године у Закону о истосполним заједницама, који је парцијално и паушално донесен, због брзине прилагођавања хрватског законодавства са стандардима ЕУ.

Истиче да је Закон о животном партнерству донесен 2014. године, али да је било тешко прогурати такву иницијативу и добити и конзервативне и либералне странке. У протеклих неколико година успјели су потакнути низ иницијатива које су резултирале добрим законима и добрим политикама.

“Истраживања показују да је преко 60 одсто омладине негативно настројено према ЛГБТ заједници. То су људи који ће данас-сутра доћи на тржиште рада или ће бити у структурама јавних власти, а уколико и тада буду имали овако изражене хомофобне и дискриминаторне ставове, то ће бити пожар који ће бити касно гасити. Због тога настојимо да се из уџбеника за средње и основне школе уклоне сви дискриминаторни ставови према овој друштвеној скупини”, истакла је Лјубичић В.

Када су у питању трансродне особе, Вишња Лј. је рекла да је у Хрватској прије неколико година ријешено питање матичних књига, гдје се промјена пола и промјена имена уписују без напомене о промјени пола, што је веома важно.

Самра Филиповић-Хаџиабдић, из Агенције за равноправност полова БиХ, рекла је да је према подацима Институције омбудсмена за људска права БиХ за период од 2010. до 2014. године пред овом институцијом био 21 предмет из области дискриминације на темељу полне оријентације.

“Агенција за равноправност полова БиХ и Министарство за људска права и избјеглице БиХ почели су да подузимају радње на промоцији заштите права припадника ЛГБТ популације у БиХ. У сарадњи са Сарајевским отвореним центром, Агенција је иницирала радне састанке у циљу израде Акционог плана за равноправност ЛГБТ особа, а предложили смо и израду годишњих оперативних планова за имплементацију Гендер акционог плана за ниво БиХ”, рекла је Самра Филиповић-Хаџиабдић и додала је је бх. друштво, а самим тим и институције ове државе, још увијек затворене.

“Сви који смо у овој причи заједно требамо радити на промоцији и на буђењу емпатије према свим особама које су дискриминиране, јер чини ми се да у БиХ некад долази до одбијања рјешавања неких питања која се тичу ЛГБТ популације, јер људи нису упознати са проблемима ове популације. Међутим, уколико људима објаснимо који су то проблеми ЛГБТ заједнице, полако долази до промјене свијести. На сваком од нас је да покушавамо људима приказати зашто је добро да сви имају иста права и да не буду дискриминирани”, истакла је директорица Агенције за равноправност полова БиХ.

 

 

Мирјана Лукач, директорица Гендер центра Владе Републике Српске, рекла је да је Влада РС усвојила Гендер акциони план, а формиран је и координациони одбор РС за спровођење Гендер акционог плана који је именован од стране Владе РС. Чланови овог одбора су представници свих министарстава у Влади РС.

“Подразумијева се и учешће цивилног друштва, као и консултације са надлежним тијелима Савјета Европе. Мјере и активности на унапређењу права положаја ЛГБТ особа у 2016. години, које су планиране Гендер акционим планом, прије свега су законодавне мјере, анализа нормативно-правног оквира РС, анализа законских и других аката из програма рада Народне скупштине РС за ову годину, као и подношење иницијатива за усаглашавање закона и других прописа”, рекла је Мирјана Лукач на конференцији у Бањалуци.

Она је рекла да је најлакше сензибилизирати људе да промијене мишљење и да буду отворенији тако што ћете им испричати примјере из историје, можете их упутити да погледају филмове који се баве овим темама, јер су то начини на које се може допријети до људи.

Данијел Калезић, из организације Квир Монтенегро, истакао је да се ствари потпуно другачије дешавају када држава отворено, јасно и одлучно стане иза оваквих иницијатива у односу када само цивилне организације стају иза оваквих питања.

У Црног Гори су се 2010. године почеле спроводити прве активности у вези са промоцијом и заштитом људских права ЛГБТ особа, а данас је ова земља лидер када су ове теме у питању.

“У 2010. години имали смо нула видљивих особа, нула ЛГБТ организација, нула пријављених случајева надлежним институцијама на било који начин, а од стране владе и институција имали смо негирање постојања проблема и потребе за било каквим активностима. Када смо ушли у процес писања Закона о забрани дискриминације, имали смо потпуно непознавање концепта сексуалне оријентације и родног идентитета од стране институција. У првом тексту тог закона, читали смо да су трансродне особе особе које се преоблачењем и шминком маскирају у особе супротног пола”, присјетио се Калезић.  

Каже да 2010. године долазе препоруке Савјета Европе о сузбијању дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, а овај документ се у Црној Гори јако пуно користио у отварању врата институција и све су иницијативе на почетку базирали на тим препорукама.

“Од тада се цивилни центар уједињује и формира се коалиција за ЛГБТ права у јануару 2010. године која је на самом почетку била састављена од 20 невладиних организација, али се у међувремену у коалицију укључило још десет институција и четири представника медија, а то је био први конкретан корак укључивања државе у ову причу. Паралелно са тим, ушли смо у формирање Стратегија за сузбијање хомофобије у друштву и тај процесс је трајао три године. Кренула је и реформа законодавства, а након годину дана рада у Парламенту Црне Горе се 2011. године усваја Закон о забрани дискриминације, не у оној форми у којој смо ми предлагали да буде усвојен, али било је рјешење које је пружало неке механизме заштите”, рекао је Данијел Калезић и додао да се тренутно поново мијења Закон о забрани дискриминације у Црној Гори и нада се да ће овог пута имати законско рјешење које ће пружати пуну заштиту свим ЛГБТ особама. Црна Гора промијенила је и Кривични закон, као и Закон који се тиче трансродних особа и Закон о здравственој заштити.

Калезић каже да ће 2013. година остати упамћена у историји ЛГБТ покрета у Црној Гори као значајна, јер је све оно што се дешавало од 2010. године у 2013. години експлодирало. Тада се оснива Квир Монтенегро, долазе нова лица ЛГБТ покрета и дешавају се двије поворке поноса, иако се дешавају уз доста насиља, Калезић каже да су успјешно реализоване.  

“Јако је битно што се држава стратешки опредијелила за усмјеравање друштва ка прихватању и постизању пуне једнакости ЛГБТ особа, као и то што смо успјели да добијемо политичку вољу државе да преузме одговорност за све своје чланове друштва. Без тога, све ово не би било могуће. То што смо успјели да подигнемо капацитете институција је веома важно, ту мислим на полицију, тужилаштво, судове, надлежна министарства, центре за социјални рад, здравствене установе, школске, педагошке, психолошке службе и тако даље, које константно из године у годину пролазе тренинге, семинаре и обуке, а један дио је већ институционализован и проводи програме и обуке”, додао је он.

Калезић каже да је у току ширење активности из Подгорице у друге градове Црне Горе, а за то се користи исти, провјерени цонцепт, који је већ кориштен у Подгорици. У наредном период, у сарадњи са локалним властима, имаће серију од 11 округлих столова у 11 различитих градова, којима је циљ подизање дискусије о правима ЛГБТ особа.

 

 

На конференцији је разговарано и о правима транс* особа и правно признавање промјене пола и упоређена је ситуација у БиХ, Србији, Црној Гори и Хрватској. Један од закључака је да се у БиХ још доста тога мора урадити на овом пољу. У Србији се већ дуже вријеме проводе операције прилагодбе пола, али институционално мало је тога на овом пољу ријешено. Постоје добри регионални примјери када су транс* особе у питању који се могу “преписати” за Босну и Херцеговину.

На завршном предавању “ЛГБТИ особе и њихова права у Европи” говорила је Мери-Ен Хенеси, шефица канцеларије Савјета Европе у БиХ.

Она је рекла да ЛГБТ особе не траже посебна ни додатна права, већ само поштивање људских права и интегритета, као и сви остали људи, а то обухвата принцип једнакости, недискриминације и поштивање свих права предвиђених европском конвенцијом о људским правима.

“Ништа не може оправдати насиље против ЛГБТИ особа, међутим приступ правима ЛГБТИ особама је ограничен, присутни су стреотипи и занемаривање од стране закона. У неким случајевима, хомофобија и трансфобија се користе као оправдање за спрјечавање људских права, а такви приступи су погрешни и застарјели. У неким земљама чланицама ЕУ, дискриминација постоји од стране школских колега, чланова породице, а према недавном истраживању, једна од 3 ЛГБТИ особе има негативне коментаре у школи. Половина транс* женских особа има неугодности при налажењу посла, а суочава се и са дикриминацијом на послу”, рекла је у Бањалуци Мери-Ен Хенеси и додала да је то неразумно траћење људских потенцијала.

 

 

Истиче да имамо специфичне кривичне законе којима се кажњавају криминална дјела заснована на сексуалној дискриминацији, међутим већина тих земаља неадекватно примјењује те законе, нити прате оно што се дешава у области транс* гендер идентитета.

“У 13 земаља чланица, једна од три укључила је дискриминацију по основу пола у своје кривичне законе. Ово представља мањину у оквиру мањине, јер је мало простора да будете оно што заправо јесте. Велики број ЛГБТ популације у БиХ пријављује дискриминацију, свјесни смо и неколико напада који су се десили у Сарајеву и ти напади се углавном односе на сексуалну оријентацију или родни идентитет. Већина тих напада се не истражује, а истраге које су биле присутне нису довеле до кажњавања починитеља”, истиче она и додаје да ипак у БиХ постоји напредак у побољшању положаја ЛГБТИ особа.

Ову конференцију организовали су Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и Сарајевски отворени центар уз подршку Агенције за равноправност полова и Джендер центра Федерације БиХ.

 

 

Текст настао у сарадњи са Сарајевским отвореним центром, у склопу МАТРА програма Амбасаде Краљевине Низоземске.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.