Исповијест стјуардеса на елитним јахтама које плове Јадраном: 'Свега се нагледамо... А плата? Понекад и до 15.000 КМ!

‘Ми водимо бригу о гостима. Било што и све што затребају, мора бити испуњено прије него што осјете потребу’

Net.hr / 30. август 2018

Доласком љета луке далматинска и амалфијска обала те француска ривијера крцате су луксузним суперјахтама. У тим невјеројатним пловилима уживају њихови власници, махом славне особе, краљевске главе и индустријски магнати, пише Бианца Бритон за ЦНН, а преноси Нет.хр.

Лака пловидба тих колосалних бродова овиси о посади преданих запосленика, а међу најревнијима су стјуардесе. Себе називају “славним домаћицама”, али оне су много више од тога. Такођер су забављачице, чистачице, коктел мајсторице, конобарице па чак и учитељице јоге.

Главна стјуардеса Гемма Хулберт ради овај посао готово седам година. 

- Ми водимо бригу о гостима. Ако било што и све што затребају, мора бити испуњено прије него што осјете потребу - објашњава 25-годишњакиња. Треба надодати да жеље гостију каткад знају бити необичне.

Бизарне жеље гостију

Понекад се гост жели купати у врућој води у напола испуњеној кади на коју се затим додаје пола боце изворске воде с Фиџија и пола шалице уља за бебе. 

- Забавно је било касније то чистити с мрамора - са смијешком надодаје Хулберт.

- Имала сам чартер госта који је тражио винтаге Хермес торбу из САД-а па је наш књиговођа морао организирати приватни авион за лет од Монака до САД-а како би покупио торбу и донио је назад за гала вечеру сљедећег дана.

Цхелсеа Ниелсен ради као стјуардеса и учитељица је јоге на суперјахти, сматрајући га исцрпљујућим и испуњујућим. 

- Они (гости) су навикли на луксуз, да имају људе који им помажу и за њих брину - зјавила је 33-годишњакиња на ријетки слободни дан из Монака за ЦНН.

 

Ради и као учитељица јоге

- Наравно да имају очекивања као што их имам и ја кад одем у ресторан, али што се тиче клијената као особа радила сам за заиста захвалне и милосрдне. Увијек можеш процијенити кад нетко потјече из обитељи која је генерацијама богата, који показују дашак милосрђа и класе у односу на некога тко је тек зарадио новац први пут у животу те је помало арогантан и умишљен. Наравно без предрасуда! Само је занимљиво.

Ниелсен је радила на приватним и чартер јахтама попут Кисмета у власништву миљардера Схахида Кхана, власника америчког ногометног клуба Јацксонвилле Јагуарса и енглеског ногометног клуба Фулхам ФЦ. На њему су у српњу били Беонце и Ја-З, јавља ЦНН.

Уговори о неоткривању идентитета гостију

- Питали су ме које сам славне особе упознала и имам срећу што сам их упознала тек неколико, али то није уобичајено као што сам сазнала, барем из мог искуства. Наравно, славне особе посједују јахте, али превладавају изнимно богати подузетници који су паметно инвестирали и могу си допустити да баце новац на грдосију на води - каже Ниелсен.

- То могу бити они који посједују специфичан бренд или производ који се брзо проширио или нетко тко израђује специјализиране производе за аутомобиле. Један од мојих пријашњих надређених донио је концепт награду за лојалност у своју земљу тако да сада све трговине намирницама у његовој земљи имају програме награђивања лојалности.

Учестала је пракса да стјуардесе потписују уговоре о неоткривању идентитета гостију. Ниелсен то сматра нечим изван приватности и поштовања.

 

Лијечничко радно вријеме

Ниелсен успоређује своје радно вријеме с лијечниковим. “У правилу смо доступне 24 сата седам дана у тједну - објашњава Ниелсен. Углавном ради 13 сати на дан с два сата одмора дању и девет сати ноћу.

- Индустрија јахти је јако материјалистичка и луксузна те је много тога лијепог о њој речено, али можеш изгубити дотицај са својим срцем и душом те стварима које су битне у животу. Почашћена сам што могу поновно спајати људе с тим дијеловима њих самих.

Ниелсен и Хуберт, као и многи други, документирају свој посао стјуардесе на Инстаграму. Премда се чини гламурозним што проводе годину сунчајући се од Мексика до Кариба и Еуропе, понекад ухвате само комадић свог окружја на јахти док чисте собе гостију четкицама, чачкалицама и јастучићима од вате, пише ЦНН.

Наставак текста и више фотографија погледајте ОВДЈЕ.

 

Нет.хр

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.