ИЗ БИХ ИДУ НА РАД У ХРВАТСКУ Комшије траже још 30.000 људи, а доводе раднике из Ирана, Филипина, Украјине...

Хоће ли хрватски послодавци у потрази за радницима запошљавати људе из Ирана?

BUKA portal / 10. мај 2019

Главни директор Хрватске удруге послодаваца Давор Мајетић недавно је у емисији ХРТ-а Отворено изјавио како због тренутачно 30.000 отворених радних мјеста у земљи послодавци раднике траже у Ирану, Украјини, Филипинима, односно гдје год постоји интерес да дођу у Хрватску.


Квалитетна обука
Спомињање могућности доласка радника из Ирана није без основе, пише Глас Славоније. Наиме, ХУП је сукладно препоруци министра рада и мировинског сустава Марка Павића отворио службене контакте с, како је навео ХУП у приопћењу својим чланицама, "релевантним иранским институцијама у подручју запошљавања". У Ирану је тако боравила прва делегација послодаваца - чланова ХУП-а, у потрази за радницима, коју је предводила Милка Косановић, директорица односа с чланством ХУП-а.

Повратне информације ХУП-а из Ирана кажу како у тој земљи на тржишту рада постоји више од три милијуна радника расположивих за хрватске послодавце, и то у свим дјелатностима и профилима. У подручју техничких занимања (електро, стројарска, дрвна и др.) мајстори су додатно тренирани за образовање ученика у специјалном тренинг-центру у Техерану те локално у провинцијама у којему се кроз практичан рад на суставима реномираних произвођача (Босцх, Сиеменс, Самсунг, ЛГ…) мајстори припремају за даљње обучавање ученика те годишње кроз такав сустав цертификате за рад добије око 600 тисућа ученика. ХУП наводи да тако обучене раднике користе и споменуте твртке те Самсунг и ЛГ.


"Постоји могућност успоредбе и прилагодбе двају курикулума образовања (иранског и хрватског) за потребе хрватских послодаваца у одређеном занимању, при чему су, ако наше потребе одступају од њихових стандарда, спремни дошколовати и тренирати раднике у дијелу компетенција које тражимо, како би у цијелости одговорили нашим потребама. За потребе запошљавања радника из Ирана у Хрватској, иранска Влада је спремна отворити и финанцирати уред у Техерану који би радио на селекцији и слању радника у Хрватску", наводи ХУП истичући како је мотивација иранске стране за слање радника у Хрватску и друге земље смањење притиска на финанцирање младе радне снаге која изиђе из сустава образовања, а која ради мањка инвестиција у Ирану не може пронаћи посао.

Представници послодаваца у Ирану су обавили разговоре с првих 40 радника на основи чега је закључено да су они прихватљиво обучени за занимања за која су образовани, као и то да би плаће и увјети рада за те раднике могли бити прихватљиви послодавцима у Хрватској, иако је наглашено да је ово подручје искључиво предмет индивидуалних преговора конкретног радника с конкретним послодавцем. Већ у првим разговорима, наводе у ХУП-у, позив за рад у Хрватској одмах је добило шест радника који ће радити у грађевинском сектору.

Искуства с Украјинцима
У више твртки у Хрватској раде странци и не само из сусједних земаља - Србије, БиХ, Мађарске или с Косова. У Славонији и Барањи таквих је примјера знатно мање него у другим дијеловима земље. Можда је достатно споменути само примјер успјешне приче о Римац аутомобилима, у којој раде врхунски стручњаци из бројних земаља цијелог свијета. У појединим, рецимо осјечким, тврткама запослени су људи из Украјине. Послодавци и радници који су имали прилику запошљавати или радити уз раднике из Украјине кажу како су се Украјинци релативно брзо уклопили. Језичне препреке биле су релативно мале јер хрватски и украјински или руски језик имају доста сличности и Украјинци су брзо научили многе ријечи достатне за споразумијевање и обављање радних задаћа. Директор Водовода Осијек Иван Јукић казао нам је како је Водовод Монтажа запошљавала у посљедњих годину дана раднике из Украјине на различитим пословима постављања инсталација.

- Имали смо потребе за људима, посебице због послова на градилиштима изван Осијека, углавном у Истри. У посљедњих годину дана привремено смо запослили раднике из Украјине и БиХ. Били су то сезонски послови и ти странци су радили као заваривачи и монтажери. Имали су иста радна права као и домаћи људи. Но нама је приоритет запошљавати домаће људе и јасно је да дугорочни развој твртке планирамо с домаћим радницима. Тражимо сада млађе које ћемо запослити и обучавати за различите послове - казао је Јукић.

Преузето са Новац.хр


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.