ИЗГУБЉЕНИ ДОПИС ЛУТРИЈЕ РС И НЕИСПЛАЋЕНИ ПОРЕЗ: Не смирују се страсти око лото грознице у Републици Српској

Не смирују се страсти ни два дана након што је Републику Српску потресла "Лото грозница".

Elvir Padalović / 06. новембар 2019

Наиме, начелник општине Прњавор Дарко Томаш затражио је од Лутрије Републике Српске да се тој општини уплати износ од скоро милион марака пореза на добитак, а који је остварен 20. септембра, када је извучена добитна комбинација срећника са тикетом из ове општине.

Уколико се уплата не изврши, прњаворски начелник планира поднијети кривичне пријаве против одговорних лица. 

Двије јавне лутрије, Лутрија РС и Државна лутрија Србије, приређују већ четрнаест година игру на срећу - лото. Према важећем Закону, уколико је тикет освојио држављанин БиХ односно Републике Српске, порез би требао бити уплаћен у буджет локалне заједнице одакле потиче добитник. Уколико је добитник страни држављанин, онда се порез уплаћује у буджет локалне заједнице у којој је тикет купљен.

Након што се лото грозница о исплати пореза проширила Српском, огласило се предузеће  "Лутрија Републике Српске". Ствари ни након тога нису постале јасније. 

Наиме, ово предузеће је саопштило како је прњаворско општинско руководство полазило од претпоставке да добитник има пребивалиште у Прњавору, "што није тачно". "Пребивалиште се утврђује на основу личног документа, што у овом случају није општина Прњавор", додали су они.

Надаље, саопштили су, на инсистирање "Државне лутрије Србије", а што је дефинисано уговором између лутрија, исплата свих великих добитака се обавља у Београду у сједишту те лутрије. 

Овдје се поставља основно питање - како је неки уговор, споразум, о сарадњи два, у овом случају јавна предузећа, битнији и по праву јачи од Закона, који јасно прописује начин исплате пореза од добитка?

Када је ријеч о самом пребивалишту добитника, оно у овом случају више није ни важно. Важно је да су локалне заједнице из Републике Српске закинуте за износ пореза. У овом случају ради се о износу од око 2 милиона КМ ( ранији је порез био 15%, сада је 30% износа) на укупно 7 извучених "лото седмица" на територији Републике Српске укупне вриједности од скоро 12 милиона КМ (11 999 032)
 
Из Републичке управе за игре на срећу речено је за БУКУ како је чланом 25. став 4. Закона о играма на срећу прописано да лутријске игре Лутрија Републике Српске може приређивати у сарадњи са правним лицима која имају право приређивања лутријских игара на срећу у другом ентитету или у другим државама. 

У складу са чланом 25. став 4. Закона о играма на срећу, лутријску игру Лото 7/39 Лутрија Републике Српске и Државна лутрија Србије заједно приређују. 

"У складу са чланом 104. Закона, порез на добитке обрачунава приређивач и одбија га од сваког добитка прије исплате остатка добитка добитнику. Приређивач је дужан да у складу са чланом 104. став 2. све износе пореза на добитак евидентира у својим пословним књигама и да пријави Управи најкасније до 15. у мјесецу за претходни мјесец. Исти порез се плаћа до 15. у мјесецу за претходни мјесец", рекли су за БУКУ у овој Управи.

Како су даље навели, правилником о начину евидентирања и пријављивања добитака  прописује се начин евидентирања добитака од игара на срећу, облик и садржај обрасца пријаве пореза на добитке од игара на срећу, начин и поступак подношења пријаве и плаћања пореза на добитке.

"Пореска пријава за порез на добитке од игара на срећу и наградних игара је извјештај приређивача, коју приређивач подноси Управи и која садржи чињенице битне за утврђивање његове обавезе. У службеним евиденцијама Републичке управе за игре на срећу видљиво је да Лутрија Републике Српске, у складу са законом и подзаконским актима, сваки мјесец редовно подноси пореске пријаве, те пријављује Републичкој управи за игре на срећу износе пореза на добитак из члана 104. став 1. Закона", истичу у овој институцији, нагласивши како је прописано да су "приређивачи и запослена лица код приређивача дужнида држе у тајности податке о играчима и њиховом учествовању у игри, укључујући и податке о њиховим добицима и губицима".

Начелник општине Прњавор кратко је прокоментарисао за БУКУ како ништа ново овдје није речено, те да је овим лоптица пребачена на "Лутрију Републике Српске". 

А да је проблем и више него акутан говори допис који је "Лутрија Републике Српске" упутила Министарству финансија. 

У допису се тражи да се измијени Уговор о пословној сарадњи између Лутрије РС и Државне Лутрије Србије тако што би се у Уговору прецизирало да свака Уговорна страна исплаћује добитке остварене на својој територији, а највеће добитке исплаћује она уговорна страна на чијој територији добитник има пребивалиште.

Уколико се са Државном Лутријом Србије не би могао постићи договор у правцу наведене измјене Уговора, друго рјешење би укључивало сљедећу измјену Закона о играма на срећу:

"У случају да се сарадња из става 4 остварује са правним лицем у држави са којом Република Српска има Споразум о специјалним паралелним односима, поступак извлачење и начин исплате највећих добитака одвија се у складу са прописима државе у којој се извлачење обавља", стоји у допису Лутрије који потписује директор Рајко Радовановић. 

Поменути допис завршио је у општини Прњавор, а објавио га је сам начелник Томаш на друштвеним мрежама, казавши како се и овим потврдило да је општина била у праву.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.