Изложба која почиње у Сарајеву и путује даље!

Кокреативна путујућа изложба ЕВРОВИЗИОН.ЦРОССИНГ СТОРИЕС АНД СПАЦЕС која се бави тематиком актуелне друштвено-политичке ситуације у Европи и идејом европског идентитета, стигла је из Њемачке у Сарајево, тачније у Хисторијски музеј Босне и Херцеговине.

BUKA portal / 16. јун 2021

У фокусу изложбе су, кажу Сабина Клемм и Сања Којић Младенов, кустосице изложбе, мање видљиви и маргинализирани геополитички и културни простори, посебно простор југоисточне и источне Европе. То су такозване полупериферије и мјеста разноликости, који у многим међународним дебатама и изложбеним праксама имају подређену улогу. Управо се овим просторима кроз своје радове који ће бити изложени у Сарајеву бави дванаест умјетница, умјетника и умјетничких колектива, а све са циљем отварања простора за дијалог. Назив изложбе ЕВРОВИЗИОН је конструкт сличних, али и различитих језичких форми - Еуровисионе / Евровизија / Евровизия – који симболизира идеју могућег заједништва.

ЕВРОВИЗИОН.ЦРОССИНГ СТОРИЕС АНД СПАЦЕС је изложба ифа-е (Институт фüр Аусландсбезиехунген), организације за интернационалне односе у култури из Њемачке, а у Сарајеву се организује у сарадњи са Хисторијским музејом Босне и Херцеговине и уз подршку Гоетхе-Института Босне и Херцеговине. 
„Веома нам је драго што се након двије године интензивног рада, размјене, заједничког размишљања и стварања, у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине коначно отвара изложба. Када смо започели с радом на концепту 2019. године, брзо је постало јасно да је Сарајево град у којем ћемо кренути са путовањем. А рад и значај музеја, не само за Сарајево, већ и за цијелу регију, је евидентан и врло импресиван. Захвални смо, да су се директорица музеја Елма Хашимбеговић и њен тим упустили у сарадњу с нама, на овом заједничком кокреативном процесном пројекту. Надамо се да ћемо овом изложбом омогућити заједнички простор за размјену, партиципацију и дијалог“, изјавила је Еллен Стриттматтер,  Водитељица одјела за умјетност ифа-е.
„Гоетхе-Институт и ифа повезује једно дугогодишње блиско партнерство. У протеклих 20 година заједно смо реализовали и представили бројне велике изложбене пројекте, такођер у сарадњи са Хисторијским музејом Босне и Херцеговине. Тек сам три мјесеца директорица Гоетхе-Института и врло сам сретна да је ЕВРОВИЗИОН први реализовани пројекат на чијем отварању лично могу присуствовати. Иако нисам толико дуго у Сарајеву, вјерујем да је у овом граду дискурс о такозваном европском идентитету кроз призму умјетности од посебне културне и политичке важности. “, изјавила је Симоне Воигт, директорица Гоетхе-Институтаа Босне и Херцеговине

Сарајево је прва станица пројекта чији је циљ пропитивати друштвено-политичке поретке и освијетлити специфичне импулсе одређених мјеста, а све у циљу генерисања континуираног развоја простора за дијалог. Директорица Хисторијског музеја БиХ, Елма Хашимбеговић, каже да је јако сретна због те чињенице. „Након вишемјесечних интензивних припрема, изложба је сретно стигла у Хисторијски музеј Босне и Херцеговине. Драго ми је да је управо Сарајево почетна станица изложбе, да не остаје само на нивоу симболике везане за прошлост него да је уцртано на културну мапу савремене умјетности, а да Хисторијски музеј Босне и Херцеговине изнова проналази начин да понуди платформу за пропитивање друштвено-политичке ситуације, питања идентитета и других актуелних питања и буде отворено мјесто за разговор. Веселим се да ћемо у наредна два мјесеца, колико ће изложба бити постављена, уз пратећи програм, радионице, разговоре, перформансе и друге садржаје, бити незаобилазна дестинација у граду“, рекла је Хашимбеговић.

У уској сарадњи са регионалним актерима и актеркама и локалним културним сценама у току дугогодишње турнеје у изложбу ће бити интегрисане нове умјетничке позиције. Након Сарајева, изложба путује у Нови Сад, а након тога и у Грчку, Бугарску, Молдавију и друге земље како би, коначно, након седмогодишње турнеје, завршила у Берлину и показала можда неку другу слику Европе.

Изложба ће у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине бити отворена у  петак, 25.06.2021., у 18:00  сати, када ће бити одржан и перформанс „Ви немате појма“ бх. умјетнице Селме Селман.  

Умјетнице и умјетници:
Невин Аладаğ, Игор Бошњак, Вајико Цхацхкхиани, Лана Чмајчанин, Јоханна Диехл, Петрит Халилај, Јанине Јембере, Хенрике Науманн, Емилија Шкарнулyтė, Селма Селман, Славс анд Татарс, Аднан Софтић

Кустоски тим:
Сања Којић Младенов, Сабина Клемм
 
Наредне станице изложбе:
Нови Сад/РС, Никозија/ЦY, Атина/ГР, Варна/БГ, Тбилиси/ГЕ, Кишињев /МД, Брисел/БЕ, Краков /ПЛ, Калињинград/РУ, Вилниус/ЛТ, Берлин/ДЕ
 
За пратеће догађаје уз изложбу пратите 

хттпс://www.фацебоок.цом/хистмузбих

www.музеј.ба

За термине турнеје изложбе пратите:
хттпс://www.ифа.де/ен/


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.