“Ја не знам ко је то нумерисао…”: Шта је Гренел тачно рекао о “тачки 10” и како ће “тачка 10” да прелети Атлантик

“Тачка 10” умало је била тачка раздора која је, тако је деловало, запретила да “стави тачку” на споразум у Вашингтону на састанку делегација Београда и Приштине са америчким домаћинима.

Nedeljnik / 06. септембар 2020

Ставка у предложеном папиру у ком је стајало “међусобно признање” изазвала је много недоумица и различитих тумачења контекста, јер није до краја било јасно да ли се односи на међудржавна признања или признања националних мањина.

Није било потребе да се недоумица разјашња до краја пошто је свакако то избачено из споразума који су потписани.

Када су Ричарда Гренела на брифингу са новинарима пре два дана у Вашингтону питали за тачку 10, да ли је она избачена из споразума како је председник Вучић рекао, амерички представник је одговорио:

“Прво, погрешно је рећи да је постојала ‘тачка 10’. Није било нумерисања ставки, тако да не знам откуд то уопште…”

“Не знам зашто, тако су је назвали”, добацио је новинар који пооставио питање.

Гренел је наставио:

“Када преговарамо велики број питања је на столу. Много ствари је мењано, што можете и да претпоставите да је случај у оваквим преговорима.

Када процури парцијална реченица и када се неко претвара да је то цео договор, мислим да је то типична политика. Али ништа није нумерисано, свакако не број 10. И ништа није договорено док се не постигне договор.

Дакле, нешто је процурело, али било је парцијално и мислим да је наглашено на начин који даје погрешан утисак”.

У наставку брифинга када је одговарао на питање о сарадњи са европским партнерима, Гренел је рекао:

“… и само да додам следеће, на питање о тој ‘тачки 10’, један од разлога зашто смо вољни да не разговарамо о томе овде је зато што ће то бити у агенди и понедеља, у Европу. Ми покушавамо да играмо заједно са Европљанима, да кажемо ‘шта можете ви да урадите, шта можемо ми како бисмо некако ово померили напред.”, преноси Недељник

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.