Како је Грчка избјегла катастрофу

Атина је ових дана невјероватно тиха, а уским улицама око Партенона, које су увек препуне туриста, сада пролазе само власници паса са својим љубимцима.

BUKA portal / 12. април 2020

Грчка је успјела да избјегне сценарио других медитеранских земаља попут Италије и Шпаније, који се у тим земљама десио када је реч о епидемији коронавируса.

Атина је ових дана невероватно тиха, а уским улицама око Партенона, које су увек препуне туриста, сада пролазе само власници паса са својим љубимцима.

Тако је од када је Грчка увела карантин 23. марта, што је учинила прије већине својих европских комшија, подсјећа „Индепендент”.

Због мјера које су предузете, Грчка је забиљежила око 2.000 заражених и 90 преминулих од коронавируса.

То је много мање од Италије, Шпаније и Француске, медитеранских земаља сличне климе и опуштеног менталитета који је за многе био главни кривац када се ситуација на југу Европе отргла контроли.

Грчка је, на примјер, све продавнице осим прехрамбених затворила одмах након првог пријављеног смртног случаја, преноси Танјуг.

Чини се да је покретачка снага оштрих мјера био крхки здравствени систем земље, јер су економском кризом исцрпљени Грци били свјесни да њихове институције, прије свега здравствене, неће поднијети катастрофу налик оној у Италији и Шпанији.

Средином марта грчки Национални здравствени систем могао је да рачуна само на 605 одељења интензивне његе, од којих је због недостатка особља само 557 било у функцији.

Али иако се чини да је Грчка, за сада, успјела да обузда ширење вируса, остаје забринутост због велике избјегличке популације, у којој су већ пријављени први случајеви, наводи британски лист.

 

Извор: Политика.рс

 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.