Како нас лажу: Ово су неистините информације из Пасоша Републике Српске!

Лажне и неистините информације из "Пасоша РС"...

Maja Isović Dobrijević / 10. јануар 2018

Бардача је резерват природе са 11 језера, јединствена на овим просторима, ријетко подручје природе са колонијама заштићених птица мочварица, барском и воденом флором и фауном, које се развија и као рекреационо подручје.

Мочварно подручје Бардаче обухвата 11 језера и налази се у општини Србац у простору између десне обале ријеке Врбас. Представља веома осјетљив и важан екостистем. Овај резерват величине 670 хектара дом је за преко 100 врста птица. Биолошка разноликост Бардаче једна је од најважнијих еколошких вриједности.

На простору Бардаче изграђен је и научно истраживачки центар који припада ПМФ-у Бањалука. Објекат је намијењен студентима и професорима  који се баве научно-истраживачким радом и има могућност за пружање услуга посматрања и изучавања биљака, птица, риба и дивљачи.

Информације из промотивног материјала поводом 9. јануара названог "Пасош Пепублике Српске"

 

Фото: Ово је Бардача

 

У "Пасошу Републике Српске" између осталих информација о природним и културним љепотама у РС стоје ове лажне информације о комплексу Бардача. Наиме, од 11 девет је језера у потпуности исушено и претворено у поље кукуруза што је утицало на потпуно уништавање биљног и животњског свијета. Од споменутих птица, риба и дивљачи нема ништа. И на јавном сервису РТРС у оквиру промотивних спотова приказује се Бардача као природни резерват.

Виктор Бјелић из Центра за животну средину каже да би било веома дивно да су информације које су споменуте истините, али стварност је потпуно другачија. „Прије неколико дана Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС обуставило је даљу процедуру претходног проглашења заштићеног подручја Бардаче, јер је Правобранилаштво РС изгубило на суду власништво над Бардачом. Значи, Бардача је приватно власништво, власништво фирме Агроимпе. Над свим рибњацима РС је изгубила власништво. То није ни чудо имајући у виду како се Република Српска до сада опходила“, рекао је за БУКУ Виктор Бјелић.

Он каже да ове информације из "Пасоша РС" у којем се говори о Бардачи као природном резервату само је још један апсурд заштите природе у Републици Српској.

Виктор Бјелић каже да на Бардачи више нема ништа осим нешто врло мало воде у једном од језера које се само, природно, пуни.

„На Бардачи је изгубљено потпуно све. Ако нема воде нема ни рибе, а ако нема рибе нема ни птица. Сав онај природни свијет нестаје. Враћањем воде у језера ситуација би се могла поправити. Можемо да примјетимо да је у посљедње 3-4 године на ријеци Врбас дошао велики број патака, чапљи и других мочварних птица које су своје уточиште са Бардаче нашле на Врбасу, али у много мањем броју, док су остале врсте које су обитавале на Бардачи отишле“, рекао је Виктор Бјелић.

Фото: Бардача прије исушивања

 

Испред Младих СНСД-а који су идејни творци "Пасоша РС" за БУКУ су рекли да је истина да је приликом навођења података о броју језера у резервату Бардача дошло до ненамјерне грешке.

„Лоше је што су језера резервата Бардача исушена, јер је то увелико пореметило биодиверзитет овог подручја које је 2007. године од стране Свјетског рамсардског комитета стављено на листу подручја д свјетског значаја. Исушивање језера у резервату Бардача је провео приватни власник. Без обзира на понашање приватних власника Бардача је и даље један од бисера Републике Српске који смо жељели да промовишемо кроз Пасош Српске. Радују нас стручне анализе које показују да би се пуштањем воде у језера врло брзо обновила већина резервата Барадача и надамо се да ће до тога доћи у будућности и да ће наша Барадача опет бити мјесто на коме ће живјети преко 170 различитих врста птица“, рекли су за БУКУ Млади из СНСД-а.

 

 

На еколошки проблем у Комплеску Бардача стручњаци су већ годинама упозоравали, али ситуација се на овом, некад природном благу, није промијенила, нити постоје назнаке да ће се промијенити.

Из Центра за животну средину већ дужи низ година заговарали су код надлежних институција да се озбиљно приступи проблему управљања овог подручја, да се изврши ревизија имовинско-правних односа и тако заштити јавни интерес. Коначан исход је губљење било каквог власништва над Бардачом.

Из Центра су учестовали су у припреми и проглашавању Бардаче Рамсарским подручјем, као и покретању иницијативе и формирања радне групе за проглашење овог подручја заштићеним природним и културним добром, али се ситуација годинама није помјерила даље од састанака и обећања.

На комплексу Бардача било је регистровано 178 врста птица, због чега је 2007. године међународно препозната као међународно влажно станиште од значаја за птице. Подсјетимо да је Бардача једино мочварно станиште у Републици Српској које је проглашено Рамсарским подручјем од међународног значаја за птице мочварице. Мочваре генерално представљу веома важне екосистеме који обављају функцију „бубрега“ Земље и могу имати изузетну улогу регулације водног режима за вријеме поплава као природне ретензије.

Министарсво РС које смо више пута током протеклих година контактирали поводом девастиранај Бардаче није урадило ништа да се ово природно благо заштити.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС прије двије године рекли су нам да је до девастације овог подручја дошло због неадекватног управљања овим подручјем и недостатка финансијских средстава.

Подсјетимо да је Босна и Херцеговина 1992. године ратификовала Конвенцију о мочварама које су од међународног значаја нарочито као станишта птица мочварица, која је познатија и као Рамсарска конвенција. Од тада су по овој конвенцији проглашена три влажна станишта у БиХ: Бардача, Хутово блато и Ливањско поље, од којих само Парк природе Хутово блато има статус заштићеног подручја у БиХ.  

На крају је важно истаћи и да је у марту 2007. године помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Здравко Беговић јавности рекао да стављање Бардаче на листу Свјетског рамсардског комитета “обавезује представнике власти и стручњаке да обезбиједе законске и еколошке услове заштите живота у овом резервату природе. У сарадњи са стручњацима из разних области, започели смо рад на измјенама и допунама Закона о заштити природе, којим треба да буду дефинисане све процедуре за заштиту мочварног подручја Бардаче”.

Једанаест година послије, много тога се промијенило и стварност је другачија од оне о којој се причало у то вријеме. Данас једва имамо једно језеро, а остатак је претворен у приватно пољопривредно земљиште на којем се сије кукуруз, а биљни и животњиски свијет готово је нестао, док се у промотивним материјалима о Републици Српској стварна ситуација потпуно занемарује и замагљује неистинама.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.