Како се у БиХ брутално крше радничка права: Неплаћени прековремени сати, рад без тоалета, сваке друге седмице слободан дан...

Резултати истраживања "Прва радница у трговачком сектору“ показали су да је кључни проблем у овом сектору неплаћени прековремени сати.

BUKA portal / 15. мај 2019

- Такођер, крши се право на обавезан седмични одмор, тако да раднице тек сваке друге седмице имају један дан слободан, што сматрамо да је један од драстичнијих кршења права – рекла је консултантица за истраживање Миа Карамехић-Абазовић на данашњој презентацији резултата у Сарајеву.

Кршења права у области трговине евидентирана су у мањим продајним објектима, као што су киосци у којима не постоји инфраструктура предвиђена правилницима. То се, између осталог, односи на тоалет којег нема у близини објекта.

- Права радница крше се у погледу трудничког боловања, које по закону предвиђа одсуство са посла годину дана. Међутим, ако радница има уговор о раду на одређено вријеме краћи период од наведеног, послодавац може да јој терминира уговор – истакла је Карамехић-Абазовић.

Након представљања резултата истраживања, које је провела Wестминстер фондација за демократију, уприличен је округли сто на којем су представници невладиног сектора и међународних институција указали на проблеме у погледу кршења права радница у трговини на подручју БиХ.

- Сектор трговине је сектор у којем се највише крше радничка права. Од 2012. до 2018. године главни проблем је био мобинг, од 2018. неплаћени прековремени сати – потврдила је предсједница Синдиката трговине и услужних дјелатности БиХ Мерсиха Бешировић.

У наредном периоду поручила је да је потребно рјешавати проблеме који се односе на рад у дане празнике и веома мале износе плата за трговачке дјелатнике.

- Сви заједно морамо уложити напоре како би се поштовале законске одредбе, које регулишу права радника са циљем стварања дугорочних и профитабилних компанија. На побољшавању пословног окружења напорно ради б ританска амбасада у БиХ, јачању економије, те подржава реформе које ће довести до ребаланса економија са јавног на приватни сектор - рекао је британски амбасадор у БиХ Маттеw Фиелд. 

Фена


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.