Кампања која вријеђа жене иза које стоји Влада РС: „Шта сам дочек'о да ме жена вози. Тата, боље је и мама, него ракија”

Кампања под називом „Прослави одговорно – ако мислиш пити, возач немој бити” још је једна од кампања које се проводе у РС, а која на мизоген начин приказује жену.

Maja Isović Dobrijević / 18. јануар 2018

Ово није прва, а како се чини, неће бити ни посљедна реклама у којој се жена приказује на стереотипан начин и у којој је присутан доминантан однос мушкарца према жени.

Да ситуација буде још гора уз мушкарца и жену учествује и лик мале дјевојчице која је већ од малих ногу научена да је нормално да је жена неспособна да вози аутомобил и да то чини само јер је отац (мушкарац) под утицајем ракије. У кампањи у којој је нагласак требао бити на посљедицама вожње аутомобила у алкохолисаном стању можемо видјети мушкрца који се на ни мало лијеп начин односи према својој супрузи и у којој се у потпуности показује непоштовање према женском роду.

Ова кампања је снимљена са циљем смањења броја пијаних возача и повећана безбједност саобраћаја за вријеме празника, а иза ње стоји Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез (АМС) РС, Републичка управа за инспекцијске послове, јединице локалне управе и компанија "Молсон корс" као стратешки партнер.

И нико, баш нико из свих ових институција није видио проблем у овим реченицама: “шта сам дочек'о да ме жена вози”, а дјевојчица која сједи на задњем сједишту додаје “тата, боље је и мама, него ракија”. Нико из пет републичких институција није реаговао и једне компаније, није рекао „ова реклама не смије да иде у јавност, ово није добро понашање према женама, ми ово не смијемо подржати“.

Подсјетимо да је прије нешто од више од пола године завршена кампања  Ауто мото савеза РС, која је имала за циљ да се људи подстакну на везање појаса, а симоболично се звала „Завежи“. Она је такође на прави начин осликавала балкански однос мушкарца према жени кад јој он каже: “Завежи! Доста приче, вежи појас”.

Бањалучки центар за људска права прије неколико дана послао је молбу за избацивање мизогених порука из ове кампање које је достављено свима који стоје иза кампање „Прослави одговорно – ако мислиш пити, возач немој бити”.

 

 

Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права рекао је да је једна веома добра тема као што је едукација грађана у вези са тим да не би требало да сједају за волан у алкохолисаном стању обрађена и стављена у колосијек стереотипије и омаловажавања.

„Сам видео нам говори о томе да је ово још увијек друштво у коме одређени стереотипи имају своје чврсто мјесто и да је оно у својој основи врло патријахално и негативно патернатилистичко. У таквом друштву жене се доживљавају као мање вриједни субјекти, којима је потребна нека врста заштите. Оне могу обављати одређене послове, али не тако добро као мушкарци. Оне могу замијенити мушкарце у ’њиховим’ пословима, али само ако мушкарци те послове не могу обавити из неког разлога. Такође, не треба губити из вида и да је мушкарац у овој реклами приказан као обични шовиниста, што је далеко од правог стања ствари. Иако је друштво још увијек доста патријахално, мушкарци нису шовинисти по неком реду ствари. Овакве рекламе само доприносе, често и несвјесном перципирању нас самих и друштва око нас, те се тако стереотипи још више увријежују у нашу свијест и свакодневицу“, рекао је за БУКУ Дејан Лучка.

Лучка каже да су из Агенције за безбједност саобраћаја рекли да је спот направили са циљем да буде шаљивог карактера, а опет да скрене пажњу да је вожња у пијаном стању недопустива. Додаје да је апсолутно дозвољено и пожељно да спотови ове врсте буду они који ће на неки начин „шокирати“ јавност, све у циљу едукације грађана и њихове боље заштите и такве поруке које се упућују у јавни етер и треба да буду јаче у односу на свакодневне рекламе. Међутим, истиче Лучка, у њима се ни на који начин не смију подстицати мизогинија или дискриминација.

„Једноставно, није потребно да се са једном поруком ниште права другог или појачавају стереотипи. Овакав видео није умјетничка слобода, већ вријеђање на родној основи и стављање стереотипа у средину рекламе. Уколико је већ било потребно да се прича у овом клипу врти око родних улога, то се могло урадити на начин да се родне улоге преиспитају и да се нпр. исмије одређени стереотип. У одређеним срединама, код одређених грађана, и међу мање и међу више образованим људима кружи стереотип да су ’жене лоши возачи’, ’да се лоше сналазе у простору’, ’да лошије од мушкараца могу радити одређене ствари’.Овакав став према женама је у ствари еманација и остатак старих односа који је вијековима постојао према женама, из оног времена када су жене имале веома мало права. Ови стереотипи се, нажалост, често и несвјесно, онда пребацују и у јавне кампање чиме долази до још већег подстицања самих стереотипа. Чак и они грађани који за себе сматрају да не робују предрасудама, знају да буду баш они који их дограђају или оживљавају“, истиче Лучка.

 

Фото: Сцреенсхот, оутубе

 

Он каже да се овакве ситуације дешавају због тога што жене још увијек, на одређеним мјестима, нису прихваћене као једнаки чланови друштва и сматра се сасвим нормалним да се наглашава неки стереотип у вези са женама, ради слања одређене поруке.

„Ти стереотипи иду од оних да се цурице требају играти само са луткама, да је жена мајка и домаћица, па тек онда све остало, а настављају се са тим да жене не могу радити једнако добро као и мушкарци. И то се нормално користи у јавном простору. Жене се већином приказују или као мајке, или као добре супруге, или као добре домаћице, или у скорашње вријеме као цоол старлете. Веома ријетко оне су приказане као научнице, инжењерке или директорке“, рекао је за наш портал Лучка.

Александра Петрић, извршна директорица Фондације Удружене жене Бањалука рекла је да је веома лоше да се континуирано користе исти родни стереотипи од стране институција Владе Републике Српске у кампањама које имају за циљ да образују грађане о штетним посљедицама неодговорног понашања у саобраћају.

„Нарочито уколико знамо да Влада Републике Српске у свом систему већ шеснаест година има Гендер центар, који између осталог, има и мандат да пружа стручну и савјетодавну помоћ другим институцијама и тиме и спријечи промовисање родних стереотипа, мизогиније и дискриминације. Кампања тиме говори да институције Владе нису спремне за друштвене промјене, прихватају, промовишу и користе стереотипне слике о женама као пожељне и ’едукативне’“, каже за БУКУ Александра Петрић.

Она сматра да аутори кампање нису уопште размишљали о утицају поруке која се кампањом преноси, већ изнова рециклирају „хумористични“ тон да заинтересују, насмију ширу популацију.

„По принципу, то ће људима бити сигурно забавно, причаће о томе, идемо то. Користе форму скеча како би образовали јавност о битном проблему вожње у пијаном стању, истовремено минимизирајући проблем дубоко укоријењене потчињене улоге жена у друштву и породици, што је већини прихватљиво, јер смо ’сви већ на то навикли да су жене неспособне, лоше и жртве...’ Чак и дјеца мисле тако, на што указује и ’сценарио’ спота у којем дјевојчица закључује да је боље и да мама вози него да вози алкохол. Жена је објекат за постизање вишег и важнијег циља, мање зло од алкохола“, појашњава Александра П. Она каже да се вртимо у истом кругу, јер не постоји контрола, нема санкција нити интереса владиних институција да се системски уреди и казни промовисање мржње, стереотипа и дискриминације у рекламирању. Александа додаје да нама маркетинг контролишу обичаји, кафански договори и лош хумор умјесто друштвене одговорности.

Да би се ситуација промијенила и да би се разбили стереотипи према женама који су код нас доминантни Александра каже да је континуирано писање и реаговање медија драгоцјено, јер доприноси образовању грађана и грађанки да дискриминацији и стереотипима било које врсте нема мјеста у рекламама. „Осим тога, ситуација се може промијенити и одговорним понашањем владиних институција које требају бити добар а не лош примјер, и почети од озбиљног схватања питања заштите од родне дискриминације у сваком контексту.

Апсурдно је да постоји читав низ закона који регулишу заштиту од родно засноване дискриминације и насиља и они се упорно игноришу, па и од институција које су их усвојиле“, рекла је наша саговорница.

 

Фото: Сцреенсхот, оутубе

 

Из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске рекли су да им нити једног момента није био циљ да однос према женама буде стереотипан и мизоген. Агенција је истакла да је уговором са РТРС-ом дефинисано емитовање спота до краја јануара, те у овом моменту нису у могућности обуставити емитовање спота, али да у наредном периоду не планирају кориштење спота у кампањама за „Алкохол“.

Такође, у Агенцији су навели да ће водити рачуна да у будућим спотовима које буду радили за кампање не буде дискриминације било које врсте. На крају се надамо се ће они који буду реализовали будуће кампање ове примјере узети као лоше, као примјере који се не би требали понављати, јер владине институције требале би да раде на сузбијању дискриманције над женама, а не да сами буду креатори исте.

 

Везан текст:

Она чисти, пере, пегла или се развлачи полугола на хаубама луксузних аутомобила 

 

 

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.