Лансет: Први прелиминарни резултати руске вакцине

Први резултати

NEDELJNIK / 04. септембар 2020

Резултати два испитивања руске вакцине у раној фази (Спутњик В) на укупно 76 људи, објављени данас у часопису Лансет, откривају да две формуле дводелне вакцине, како се наводи, “имају добар сигурносни профил без озбиљних нежељених ефеката током 42 дана и индукују одговоре антитела код свих учесника у року од 21 дан.”

Секундарни исходи (а које аутори студије описују као планиране мере исхода које нису толико важне као примарна мера исхода, али су и даље од интереса за процену ефекта интервенције) из испитивања такође сугеришу да вакцине такође производе одговор Т ћелија у року од 28 дана

Нови рад извештава о налазима два мала испитивања фазе 1/2 која су трајала 42 дана – једно проучавање замрзнуте супстанце вакцине, а друго које укључује лиофилизовану (замрзнута-сува) формулу вакцине. Смрзнута супстанца је предвиђена за широку употребу уз коришћење постојећег глобалног ланца снабдевања вакцинама, док је смрзнуто-сува формула развијена за тешко доступне регионе јер је стабилнија и може да се чува на 2 до 8 степени Целзијуса.

Дводелна вакцина укључује два вектора аденовируса – рекомбинантни хумани аденовирус тип 26 (рАд26-С) и рекомбинантни хумани аденовирус тип 5 (рАд5-С) – који су модификовани да експримирају САРС-ЦоВ-2 шиљасти протеин. Аденовируси су такође ослабљени тако да се не могу реплицирати у људским ћелијама и не могу изазвати болест (аденовирус обично узрокује прехладу).

Ове врсте рекомбинантних вектора аденовируса користе се већ дуже време, а безбедност је потврђена у многим клиничким студијама. Тренутно је у клиничким испитивањима тестирано неколико кандидата против ЦОВИД-19 вакцина које користе ове векторе и циљају шиљасти протеин САРС-ЦоВ-2. Циљ ових вакцина је да стимулишу оба дела имунолошког система – антитела и одговоре Т-ћелија тако да нападају вирус када циркулише у телу и нападају ћелије заражене САРС-ЦоВ-2.

Објашњавајући зашто користе два различита вектора аденовируса, главни коаутор др Денис Логунов, из Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалејка у Русији, каже:

“Када аденовирусне вакцине уђу у ћелије људи, испоручују генетски код шиљастог протеина САРС-ЦоВ-2, због чега ћелије производе шиљасти протеин. Ово помаже имуном систему да научи да препозна и нападне вирус САРС-ЦоВ-2. Да би се створио моћан имунолошки одговор против САРС-ЦоВ-2, важно је да се обезбеди појачана вакцинација. Међутим, појачана вакцинација која користи исти аденовирусни вектор можда неће дати ефикасан одговор, јер имуни систем може да препозна и нападне вектор. То би блокирало вакцину да уђе у ћелије људи и научи тело да препозна и нападне САРС-ЦоВ-2. За нашу вакцину користимо два различита вектора аденовируса како бисмо избегли да имуни систем постане имун на вектор.”

Студије су се одвијала у две болнице у Русији. Испитивања су била отворена и нису била рандомизирана, што значи да су учесници знали да су примали вакцину и да нису случајно били у различитим групама лечења.
У испитивањима су учествовале здраве одрасле особе од 18-60 година, које су се самоизоловане чим су се регистровале за испитивање и остале у болници првих 28 дана испитивања (од када су први пут вакцинисане).
Смрзнута вакцина (Гам-ЦОВИД-Вац) тестирана је у огранку болнице Бурденко, агенције Министарства одбране, и укључивала је цивилне и војне добровољце. Лиофилизована вакцина (Гам-ЦОВИД-Вац-Лио) испитивана је на Универзитету Сеченов и сви добровољци су били цивили. Сви учесници су дали писмени пристанак.

У фази 1 сваког испитивања, учесници су примили једну компоненту дводелне вакцине првог дана (четири групе од девет учесника добиле су смрзнуту или лиофилизовану компоненту рАд26-С или рАд5-С). У фази 2, која је започела најраније пет дана након почетка испитивања фазе 1, учесници су добили пуну дводелну вакцину (примили су главну вакцинацију са компонентом рАд26-С првог дана, након чега је уследила вакцинација са рАд5 -С компонентом 21. дана. Било је по 20 учесника у смрзнутим и лиофилизованим вакциналним групама).

Студија је дизајнирана да проучи број нежељених ефеката вакцина (безбедност) и одговор антитела изазван вакцинама (имуногеност). Секундарне мере исхода испитивања укључивале су неутрализујући одговор антитела и изазвани одговор Т ћелија. Да би упоредили имунитет након вакцинације са природним имунитетом формираним инфекцијом САРС-ЦоВ-2, аутори су реконвалесцентну плазму добили од 4.817 људи који су се опоравили од благог или умереног ЦОВИД-19.

Обе формуле вакцине биле су сигурне током 42-дневног периода испитивања и добро се подносиле. Најчешћи нежељени ефекти били су бол на месту инјекције (44/76 учесника – 58%), хипертермија (висока температура – 38/76 – 50%), главобоља (32/76 – 42%), астенија (слабост или недостатак енергије – 21/76 – 28%) и болови у мишићима и зглобовима (18/76 – 24%). Већина нежељених ефеката била је блага и нису откривени озбиљни нежељени ефекти у року од 42 дана од вакцинације. Аутори примећују да су ови нежељени ефекти карактеристични за оне који се примећују код других вакцина, посебно оних заснованих на рекомбинантним вирусним векторима.

Сви учесници у испитивањима фазе 2 (40 учесника) произвели су антитела против шиљастог протеина САРС-ЦоВ-2 – са нивоима антитела против шиљастог протеина САРС-ЦоВ-2 на 14.703 за смрзнуту формулацију и на 11.143 за лиофилизовану формулацију 42. дана испитивања.
Поред тога, одговори неутралишућих антитела појавили су се код свих 40 учесника у испитивањима фазе 2 до 42. дана, док су одговори неутралишућих антитела пронађшени само код 61% учесника у студији фазе 1 који су примили само рАд26-С (комбиновани подаци и за лиофилизоване и за смрзнуте формуле вакцина).

Упоређујући одговоре антитела од вакцинације и инфекције (користећи узорке реконвалесцентне плазме), аутори кажу да се чини да су одговори антитела од вакцинације већи код људи који су вакцинисани. Вакцинација је такође изазвала исти ниво неутралишућих антитела на САРС-ЦоВ-2 као и код људи који су се опоравили од ЦОВИД-19.

Одговори Т ћелија догодио се код свих учесника у испитивањима фазе 2 у року од 28 дана од вакцинације – укључујући формирање ћелија Т-помоћника (ЦД4) и ћелија Т-убица (ЦД8). Број Т-помоћних ћелија повећан је за 2,5%, а број Т-ћелија-убица повећан је за 1,3% након вакцинације смрзнутом формулом, односно за 1,3%, односно 1,1%, након вакцинације смрзнуто-сувом формулом.

Аутори кажу да, упркос постојању одговора неутралишућих антитела против вектора аденовируса, на одговор антитела на шиљасти протеин САРС-ЦоВ-2 није утицао. Поред тога, неутралишућа антитела против рАд26 нису ометала рАд5, или обрнуто. Кажу да ово сугерише да је употреба разлићитих аденовирусних вектора ефикасан приступ за изазивање снажног имунолошког одговора и превазилажење имунолошке реакције на први вирусни вектор, али имајте на уму да ће бити потребно више истраживања да би се то потврдило.

Аутори примећују нека ограничења у својој студији, укључујући и то да је кратко праћена (42 дана), била је то мала студија, неки делови испитивања фазе 1 обухватали су само мушкарце добровољце, а није било плацеба или контролне вакцине. Поред тога, примећују да је, упркос томе што су планирали да регрутују здраве добровољце старости 18-60 година, генерално, њихова студија обухватила је прилично младе волонтере (у просеку 20-их и 30-их).

Кажу да је потребно више истраживања за процену вакцине у различитим популацијама, укључујући старије старосне групе, појединце са основним здравственим стањем и људе у ризичним групама.

Објашњавајући следеће кораке свог истраживања, професор Александар Гинцбург, из Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалеја, каже:

“Предузете су мере без преседана за развој вакцине против ЦОВИД-19 у Русији. Урађене су претклиничке и клиничке студије, што је омогућило привремену одобравање вакцине према важећој Уредби Владе Руске Федерације од 3. априла 2020. бр. 441. Ова привремена дозвола захтева опсежну студију, омогућава вакцинацију уз сагласност опште популација у контексту испитивања фазе 3, омогућава употребу вакцине у популацији под строгом фармаковигиланцом и обезбеђује вакцинацију ризичних група.”

“Клиничко испитивање фазе 3 наше вакцине одобрено је 26. августа 2020. Планирано је да укључи 40.000 добровољаца из различитих старосних група и ризичних група, а спроводиће се уз стално праћење добровољаца путем мрежне апликације.”

Главни аутор др Наор Бар-Зев, из Међународног центра за приступ вакцинама при Блумберговој школи за јавно здравље при Джонс Хопкинс универзитету у САД (који није био укључен у студију), каже:

“Слично овим студијама пре ње, Логунов и студије колега су охрабрујуће, али мале. Имуногеност наговештава, иако се на имуногености у старијим старосним групама не може ништа закључити, а клиничка ефикасност било које ЦОВИД-19 вакцине још увек није доказана…

Показивање сигурности биће пресудно код ЦОВИД-19 вакцина, не само за прихватање вакцина, већ и за за широко поверење у вакцинацију. Досадашњи безбедносни исходи су охрабрујући, али досадашње студије су премале да би се решиле мање честе или ретке озбиљне нежељене појаве. За разлику од клиничких испитивања терапије, у којима се сигурност уравнотежује са користима код пацијената, испитивања вакцинама морају уравнотежити сигурност и ризик од инфекције, а не исход болести. Будући да се вакцине дају здравим људима и, током пандемије ЦОВИД-19, потенцијално свима након одобрења након испитивања фазе 3, сигурност је најважнија…

“Лиценцирање треба да зависи од доказане краткотрајне и дугорочне ефикасности против болести (не само имуногености) и потпунијих података о безбедности … Осигурање сигурности ће тада захтевати даљи опсежни надзор након издавања дозволе. Такав надзор није добро успостављен у многим околностима, а владе, регулатори и финансијери глобалних истраживања морају уложити брзе напоре како би успоставили те системе. Надзор ће такође бити од виталног значаја за приказивање смањења преноса, које ће доћи из испитивања фазе 3, с обзиром да имају моћ откривања исхода болести ЦОВИД-19, а не асимптоматске инфекције САРС-ЦоВ-2…”

“Сигурно је да је већина прошлих вакцина дизајнирана да циља на болест, а не на инфекцију као такву, али са ЦОВИД-19, шира јавност би могла да очекује изразита смањења преноса болести након широко распрострањеног увођења вакцине. Такви ефекти би били врло добродошли ако се појаве, али далеко су од сигурних. Вакцина која смањује болест, али не спречава инфекцију, може парадоксално погоршати ствари. Могла би лажно умирити примаоце у личну нерањивости, и утицати тако на понашања која ублажавају пренос. Заузврат, ово би могло довести до повећане изложености код старијих одраслих особа код којих је вероватноћа да ће ефикасност бити мања или међу другим ризичнијим групама које би могле имати ниђи ниво прихватања и преузимања вакцине … “

“С обзиром на тренутну болну цену пандемије ЦОВИД-19 и њену величину, што је више кандидата за вакцину који имају успешне ране резултате, то боље. На крају, сви кандидати за вакцину мораће да покажу сигурност и докажу трајну клиничку ефикасност (укључујући и групе са већим ризиком) у великим рандомизованим испитивањима пре него што могу да се ставе у широку употребу”.

 

Извор


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.