Међународни дан дјеце жртава насиља: Кривични закон РС је најблажи у региону

Кривични закон РС је најблажи у региону јер прописује најниже казне за злостављање дјеце, обљубу и силовање немоћног лица, као и полно насиље над дјететом. Такође неријетко се дешава да се осумњичени за ова недјела бране са слободе.

Maja Isović Dobrijević / 04. јун 2016

Поводом Међународног дана дјеце жртава насиља, удружење Нова генерација из Бањалуке реализовало је занимљиву уличну акцију у парку Петар Кочић. Наиме, у раним јутарњим часовима у парк је постављен огроман Плави телефон направљен од стиропора, како би грађане асоцирао на савјетодавну линију за дјецу и младе (080 05 03 05080 05 03 05 ФРЕЕ). Након неколико сати, поред макете телефона појавили су се и волонтери овог удружења, који су пролазницима дијелили промо материјал и информисали их о раду линије. Плави телефон израдила је млада концептуална умјетница Драгана Видљиновић, академска сликарка и активна чланица Удружења Нова генерација Плави телефон је савјетодавна линија путем које дјеца и млади добијају подршку у вези проблема са којима се сусрећу. Током три године рада, Плави телефон је зазвонио више од 2.000 пута, а највећи број позива тицао се управо насиља и злостављања. Захваљујући пријатељству са компанијом м:тел, која у оквиру своје друштвене одговорности подржава рад ове линије, Плави телефон бесплатно могу позвати дјеца из цијеле БиХ без обзира на мрежу коју користе. Рад ове линије подржавају и компаније Метромедиа и Медиабоард које обезбјеђују обезбјеђују билборде, сити лајтове и ифи билборде широм БиХ за њену промоцију, као и магазин за дјецу Јежурко. Четврти јун проглашен је Међународним даном дјеце жртава насиља 1983. године, због великог броја дјеце жртава у Палестини и Либану. Подаци којима располажу свјетске организације су застрашујући.

 

Како УНИЦЕФ наводи, у свијету више од 300.000 дјеце учествује у ратовима, у појединим државама се дјеци изричу смртне казне, док чак милион дјеце служи затворске казне широм свијета. Без основног образовања остаје око 150 милиона дјеце, која су присиљена на тежак рад прије навршене 15 године. "Организације које се баве заштитом дјеце упозоравају да огроман број случајева насиља није пријављен, те да бројке показују само мали дио проблема. Изложеност насиљу угрожава одрастање најмлађих и оставља озбиљне посљедице на њихов развој. Дјеца која су жртве насиља имају ниско самопоуздање и повлаче се у себе, али неријетко и усвајају такав модел понашања, па израстају у новог насилника чиме се тај круг шири", кажу из Нове герације. Према истраживању које је објавио УНИЦЕФ, свако четврто дијете у БиХ је жртва насиља. "Иако је наша земља потписница Конвенције о правима дјетета, неријетко се у случајевима насиља не поступа адекватно. Грађани се јако ријетко одлуче да такве случајеве пријаве институцијама, неки због неповјерења у систем, а неки због страха да ће се замјерити насилнику. О овом проблему у РС не постоје базе података које би приказале тачно стање на терену, нити се израдио регистар педофила, кога је прошле године обећао министар правде РС Антон Касиповић", истичу из ове организације.   Напомињу да када говоримо о законским оквирима, Кривични закон РС је најблажи у региону јер прописује најниже казне за злостављање дјеце, обљубу и силовање немоћног лица, као и полно насиље над дјететом.  Такође, додају, неријетко се дешава да се осумњичени за ова недјела бране са слободе.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.