МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ ОСОБА: Нема политичке воље да се пронађе више од 7.000 несталих

30. август, Међународни дан несталих особа се обиљежава као годишњи догађај у коме се свијет присјећа особа које су нестале као посљедица оружаних сукоба, злочина против човјечности или кршења људских права, а судбина и мјесто укопа су им непознати

Maja Isović Dobrijević / 30. август 2019

Foto: Ilustracija

Јужноамерички савез удружења породица заробљених и несталих (ФЕДЕФАМ) 1981. године покренуо је иницијативу, а УН су је прихватиле, да се 30. август обележава као Међународни дан несталих.

Овај дан обиљежавају породице несталих особа, међународне организације, НВО-и и државне институције широм свијета.

У Босни и Херцеговини се још увијек трага за око 7.000, а на подручју западног Балкана за око 12.000 особа.

Представници Института за нестале особе БиХ јуче су у Сарајеву рекли да је недостатак политичке воље кључни разлог због којег се још увијек трага за више од 7.000 несталих особа у Босни и Херцеговини.

“На интернетској страници Института поставили смо базу несталих, активних верифицираних случајева. Та база броји 7.206 несталих особа. База ће бити добар алат истражитељима на терену, а помоћи ће домаћим и међународним институцијама које се баве рјешавањем судбине несталих”, рекао је члан Колегија директора Института Марко Јуришић.

Институту за нестале особе БиХ до сада је пријављен нестанак 35.097 особа. Ова бројка варира јер процес пријаве није временски ограничен, те се на годишњем нивоу прими око двадесетак нових пријава. До сада је у земљи пронађено 76 посто несталих, односно есхумирано је око 25.500 посмртних остатака.

Док се очекује пристизање нових идентитета интензивно се ради на верификацији. До сада је верифицирано 27.085 пријава несталих особа.У првих седам мјесеци ове године есхумирана су 53 посмртна остатка, те је идентифицирано 170 особа. Највећа масовна гробница пронађена је на Игману на локалитету Локвице, гдје је пронађено 12 остатака несталих.

“Такође, до сада су урађене 23 реексхумације, при чему је реексхумирано 230 тијела, којима су додани посмртни остаци који су накнадно пронађени. Од почетка ове године узета су 103 узорка на ДНК анализу”, рекао је Јуришић.

Упркос томе што је БиХ лидер у регионалној сурадњи у процесу тражења несталих особа, поручио је да је жалосно што још увијек нема политичке воље да се пронађе више од 7.000 несталих.

“Само радећи заједно можемо извршити притисак на институције власти да овај веома сложен и битан друштвени процес, рјешавање судбине несталих особа доведемо до краја. То је, као и извођење одговорних пред лице правде, нужно за успоставу трајног мира, повјерења и помирења међу грађанима БиХ”, рекао је члан Савјетодавног одбора Института Амир Кулаглић.

Тренутно је 420 случајева у регистру брисаних пријава, односно гдје је утврђено да су те особе живе или је познато мјесто њихова укопа или да те особе нису у мандату Института за нестале особе.

Поред овог, постоји и регитар неверифицираних пријава, који садржи 1.777 пријава о несталим особама. У том случају се ради о пријавама које још увијек не могу бити верифициране јер им недостаје дио података потребних за верификацију.

Катхрyне Бомбергер: Рјешавање питања несталих је морална обавеза

Катхрyне Бомбергер, генерална директорица ИЦМП-а у свом коментару поводом Међународног дана несталих каже да док земље широм свијета настоје ријешити питање великог броја несталих особа – усљед сукоба, природних несрећа, незаконитих миграција и других узрока, важно је знати да постоји међународни правни оквир који је предвидио обавезу влада да подузму учинковите мјере.

Бомбергер је појаснила да се припремају друштвене и научне стратегије које омогућавају идентификацију више несталих особа него што је то било могуће и замислити прије свега 20 година. На западном Балкану, на примјер, Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) предводи активности које су омогућиле проналажење и идентификацију више од 70 процената од 40.000 несталих у сукобима током 1990-их, укључујући и 7.000 од 8.000 мушкараца и дјечака који су нестали у геноциду почињеном у Сребреници.

На Мировном форуму који је прошле године у новембру сазвао предсједник Еммануел Мацрон, написала је Бомбергер, ИЦМП је представио Осам начела која резимирају обавезе влада у смислу рјешавања питања несталих. Према Паришким начелима, како се наводи, рјешавање судбине несталих особа и заштита од нестанака саставни су дио одговорности држава у подржавању мира, помирења и друштвене кохезије. Кључни су елемент подржавања основних људских права. Начела наглашавају чињеницу да се истраге о несталим особама морају водити тако да се утврде чињенице и да је сарадња између држава и међународних институција нужна. Истичу и то да особе које су нестале или су жртве присилних нестанака имају право на законску заштиту без обзира на држављанство или боравишни статус и да све мјере које се подузимају с циљем рјешавања проблема несталих миграната, напримјер, морају бити у складу с владавином закона.

Бомбергер сматра да је рјешавање питања несталих саставни дио опоравка друштва након сукоба и несрећа, јер, ако му се не приступи на прави начин, подривање повјерења у политичке институције и процесе може имати дубоке и негативне друштвене и политичке посљедице.

“Рјешавање питања несталих је морална обавеза, али је и, а то је кључно, законска обавеза. Њеним испуњавањем јача и унапређује се владавина закона. Међународни дан несталих је права прилика да поновимо своју посвећеност рјешавању глобалног питања несталих особа, оснивајући институције које су праведније и вриједне повјерења - наводи Бомбергер у свом коментару”, саопштено је из ИЦМП-а.

Везан текст:

Катхрyне Бомбергер, генерална директорица Међународне комисије за нестале особе за БУКУ: Рјешавање питања несталих је улагање у мир!

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.