МИЈЕЊА СЕ КАРТА СВИЈЕТА! Откривено пет нових острва

Руси су открили пет нових отока који су се појавили након топљења ледењака на Арктику

net.hr / 24. октобар 2019

profimedia

Руска морнарица је извијестила да је открила пет нових отока који су се појавили услијед топљења ледењака на удаљеном Арктику. По довршењу експедиције у коловозу и рујну уцртали су на карте отоке који су до тада били скривени под ледењацима, но још увијек их нису именовали, рекао је шеф сјеверне флоте, вицеадмирал Александар Моисејев, пише Тхе Гуардиан.

Моисејев је објаснио на конференцији за новинаре у Москви да је до тога дошло због промјена које се догађају с ледом. “Ондје су прије били ледењаци. Отапање, урушавање и промјене у температури довели су до открића тих отока”.

Отапање ледењака на Арктику у раздобљу од 2015. до 2019. било је горе него у било којем другом петогодишњем раздобљу од када се проводе мјерења, открио је извјештај УН-а о посљедицама глобалног загријавања, који је објављен прошли мјесец. У њему се објашњава какве ће посљедице раст разине оцеана, брзо топљење ледених покрова на Гренланду и Антарктици и смањење ледењака имати на 1,3 милијарде људи који живе у врло ниским подручјима или у високим планинским предјелима.

Русија је посљедњих година отворила низ војних и знанствених база на Арктику, а интерес за регију расте како растуће температуре отварају бродске руте и олакшавају искориштавање дотад неприступачних ресурса минерала. Овогодишња руска експедиција на два архипелага, Земљу Фрање Јосипа и Новају Земљу, укључивала је тим од 60 људи, међу којима су били цивили из Руског земљописног друштва.

Чланови експедиције снимили су тренутак када је љутити морж напао њихов чамац, а видеозапис је постао виралан прошлог мјесеца. “Два мјесеца за вријеме експедиције у Земљи Фрање Јосипа можемо описати као топле. Имали смо срећу јер смо се могли искрцати на отоке на којима обала није сваке године без леденог покривача”, рекао је Денис Крец, заповједник експедиције.

Тијеком те експедиције руски су војници открили пет нових отока у једном од заљева на великом архипелагу Новаја Земља с два велика отока. Иако су ти новооткривени отоци прије били уочени на сателитским снимкама, експедиција их је прва и видјела уживо. Моисејев је најавио како ће, наравно, сваки од отока ускоро добити и име.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.