Милица Ијачић, студенткиња и одборница из Требиња: Желим да рјешавам проблеме!

Милица Ијачић, студенткиња и одборница из Требиња о свом друштвеном и политичком ангажману.

Maja Isović Dobrijević / 02. децембар 2019

Foto: Privatna arhiva

 

Милица Ијачић (28) студенткиња је треће године студија на Факултету за производњу и менажмент у Требињу, смијер Индустријско инжињерство за енергетику. Одборница је у  Скупштини града Требиње. Бави се фотографијим и повремено сликарством. Тренира кајак.

Чланица је удружења жена Васила које се бави очувањем Херцеговачке традиције, удружења Студентски креативни центар које на креативан начин подстиче младе на друштвени ангажман, те Удружења ампутираца и Удружења параплегичара које раде на побољшању живота особа са инвалидитетом.

Учесница је разних дијалошких платформи и дебата које се тичу свих животнх питања.

Милица је дужи низ година кроз рад у многим удружењима покушавала да поправи животни стандард особа са инвалидитетом у Требињу.

“Схватила сам да политичка дешавања умногоме утичу на сам рад инвалидских организација, те сам се одлучила да кренем у политичку борбу за бољи живот свих нас. Кроз политику је могуће директно утицати на проблеме. Ако се и ми поставимо у ципеле градоначелника схватићемо да он/а не могу да увиде наше проблем, јер се са њима нису сусретали, али када им особа са инвалидитетом директно укаже на проблеме онда таква слика има другачији и много значајнији смисао”, каже Милица за БУКУ. Додаје да је знала да ће рјешавање проблема ићи споро већ и прије него што је постала одборница, а један од одновних задатака које је себи поставила јесте ријешавање архитектонских баријера. Циљна група коју представља су особе са инвалидитеом и млади.

 

 

Милица каже да је за њу Требиње најљепши мали град у нашој држав и сматра да може да пружи много.

“Развој туризма тече у  добром смијеру. Требиње се све више гради и добија свој пуни сјај. Добар начин вођења града у претходне три године Требиње је довело до тога да има статус најпожељнијег града у околини.  Међутим у недостатку посла, те због ниских плата свједоци смо да нам доста људи одлази да ради у Хрватску и Црну Гору, наше сусједне градове Дубровник и Херцег Нови. Градска управа кроз разне стимулансе и пројекте запошљавања покушава да дјелује превентивно, како кроз пројекте самозапошљавања, тако и кроз подстицаје привредницима. Међутим, сви ти стимуланси нису довољни, јер млади људи и људи уопште постали су лијени за многе врсте послова”, сматра Милица.

ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ТРЕБА ДАТИ ШАНСУ

Милица је са деветнаест година повриједила кичму, а кроз процесе рехабилитације прошла је у БиХ, Србији, а неколико мјесеци била је у Америци. Она нам каже да је почетак рехабилитације био у Србији, гдје је научила како да живи са својим инвалидитетом.

“Наставак је текао у нашим установама у Републици Српској, у Трапистима и бањи Мљечаници. Тадашњи вид рехабилитације који сам могла да имам у нашој земљи није ми био довољан, те сам отишла у Орландо, на Флориди. У Орланду сам истражила све своје могућности и оснажила се како физички, тако и психички. Њихов приступ пацијентима је у многоме бољи од приступа наших терапеута, јер они сваког пацијента посматрају као јединствен задатак”, каже наша саговорница.

Милица каже да многи људи особе са инвалидитетом посматрају као бескорисне чланове друштва, али ако сагледамо способности особа са инвалидитетом и када искључимо поглед на њихов инвалидитет схватићемо да су баш ти људи у многим стварима способнији и активнији од “здравих” људи.

“Особе са инвалидитетом су истрајније, вриједније, те у свим пољима иновативније и потребно им је дати само шансу да то и покажу”, истиче Милица.

 

 

Када је ријеч о одласку младих људи са наших простора Милица каже да многи нису свјесни богатства које има наша земља.

“Многи сматрају да их тамо негдје чека благостање. Чињеница јесте да су тамо негдје веће плате, али друштвени живот је много гори, као и животни стандард”, сматра наша саговорница.

Она истиче да је важно бити активан да би се мијењало друштво у којем живимо.

“Без друштвеног ангажмана многи проблеми би остали испод тепиха. Како сам члан разних форума, удружења, те учесних разних дебата могу тврдити да се кроз друштвени ангажман приично брзо утиче на проблеме друштва”, појашњава.

На крају разговора за БУКУ Милица каже да млади људи носе велики и најзначајнији потенцијал наше земље и само њихова увезаност може довести до великих промјена.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.