Милош Штркић (19) написао књигу о Великанима града на Врбасу: Бањалука је доста тога изгубила, али као идеалиста ја вјерујем у њу!

Деветнаестогодишњи Милош Штркић недавно је написао књигу “Великани града на Врбасу.” Књига представља избор од 15 биографија знаменитих личности које су оставиле лични траг у историји Бањалуке.

Maja Isović Dobrijević / 15. јул 2019

Foto: Ilustracija

 

Личности о којим је Милош писао су: Светислав Тиса Милосављевић, Богољуб Кујунджић, Тодор Лазаревић, Спиридон Боцарић, Божидар Николић, Франц Пфанер, Васо Глушац, краљ Алфонс XИИИ, Албрехт фон Шиндлер, Хамзага Хуседжиновић, Вахида Маглајлић, Веселин Маслеша, Ђорђе Букинац и Душан Мушкатировић.

Идеја за писање ове књиге јавила му се спонтано, како каже она му се једноставно “пришуњала”.

“Интересујући се за историју родног града, ишчитавајући велики број публикација о Бањалуци, увидио сам да је о неким личностима мало писано, док су одређене особе потпуно запостављене. Тако сам дошао на идеју да оне запостављене и оне добро познате личности ставим међу корице ове књиге и да њихове биографије допуним и уобличинм на свој начин. Морам рећи да сам приликом одабира личности које сам желио обрадити, био и помало субјективан, те сам и оне биографије које су ме лично заинтересовале уврстио у ову књигу”, рекао је за БУКУ Штркић.

Временски период који обухвата ова књига јесте крај XИX и прва половина XX вијека, а аутор посебно издваја тридесете године двадесетог вијека, као године бањалучке ренесансе. Управо тих године, већина личности обрађених у књизи “Великани града на Врбасу” радила је, стварала и живјела у Бањалуци.

“Ових петнаест људи задужили су Бањалуку скоро на свим пољима. Банови су изградили модерну, архитектонски и политички препознатљиву престоницу ондашње Врбаске бановине. Сликари су град осликали, доктори сачували његове становнике, а народни хероји је бранили у најтежим историјским часовима. Има ту свакако и заслужних странаца, али о њима се више може сазнати у самој књизи”, каже нам Милош.

 

 

Младог аутора смо питали да нам издвоји некога из књиге, а он издваја име др Ђорђа Букинца, великог господина, и незаборавног боема.

“Провео је најљепше дане свог живота у Бањалуци, учествовао у њеном друштвеном животу, лијечио њене становнике. Послије Другог свјетког рата опет се вратио у град, те уживајући у Врбасу и мирису кестена, у њој и окончао живот”, каже Милош и додаје да је Бањалука некад била град украшен велелепним грђевинама, уређеним парковима, а поврх свега тога град штапа и шешира.

“На улицама, како је тада било у многим европским градовима, могла су се видјети господа у класичним раскошним одијелима, са штаповима и шеширима, а даме у пригодним тоалетама. Бањалука је данас моного тога изгубила, од грађевина, преко паркова, па све до ових шешира и штапова. Ратови и сталне миграције довеле су до тога да град потпуно изгуби поједине друштвене слојеве. Али као Бањалучанин и непоправљиви идеалиста вјерујем у Бањалуку”, каже Милош.

 

Фото: Милош Штркић, приватна архива

 

Он на крају каже да историја често није била наклоњена Бањалуци, јер су многе војске пролазиле кроз овај град и мијењале га, али и свега тога Бањалука је остала и опстала.

Сви заинтересовани за књигу овог младог аутора могу да је набаве у књижарама и код уличних продавача.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.