На данашњи дан је Алија Сиротановић, са својих осам комората, за осам сати ископао 152 тоне и оборио све рекорде

Алија Сиротановић је, са својих осам комората, за осам сати рада ископао 152 тоне угља (253 колица), пребацио норму за 215 посто, срушио дотадашњи рекорд Стаханова за 50 тона и постигао свој свјетски рекорд у ископу угља.

BUKA / 24. јул 2019

Алија је у руднику био копач и његов алат је било пнеуматска бушилица, а знао је радити и са двије у исто вријеме. Алија је цијели радни стаж провео у истом статусу – рудар-бригадир, отишао је у пензију средином седамдесетих

У току 1946. године уводи се нови начин рада, заснован на такмичарском духу, а исти начин рада преноси се и у наредне 1947. и 1948. годину, па се у овим годинама запажа осјетан раст годишње производње. Нови начин рада у руднику поспјешује рад појединаца и радних бригада (радних група), а преноси се на све запослене. Радило се о Стахановском покрету раширеном у социјалистичким земљама који је носио име по рекордеру Алексеј Стаханову који 1935. ископао 102 тоне угља у 5 сати и 45 минута. (12 пута више од квоте).

На савјетовању са стручним особљем рудника и копачима, које је одржано на љето 1949. године, копач Алија Сиротановић је предложио да се његовој бригади омогући рад на три радилишта и дао обавезу да ће премашити Стаханов рекорд. Приједлог је прихваћен, а Алијина бригада је 24.7.1949. године, почела с обарањем рекорда у Јами 1 која је била позната као Ров војводе Путника. Предсједник комисије која је контролисала рад објавио је:

"Алија Сиротановић је, са својих осам комората, за осам сати рада ископао 152 тоне угља (253-ја колица), пребацио норму за 215%, срушио дотадашњи рекорд Стаханова за 50 тона и постигао свој свјетски рекорд у ископу угља"

Његов подвиг пунио је редке југославенских новина и био слављен од стране КПЈ с обзирон на тада затегнуте односе између Тита и Стаљина. 

Сиротановићев рекорд обаран је више пута. Још један рудар из Брезе и херој рада, Никола Шкобић, само пар дан послије Алијина рекорда 29.7.1949. године, са својом бригадом је пребацио његов рекорд за 14 тона, чиме је отпочела серија обарања рекорда у Југославији.
 

(извор Wикипедиа)

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.