На мале екране враћа се серија која је заувијек промијенила телевизију: Сазнајте све што нисте знали о ТВ феномену Тин Пеакс

За све љубитеље серија 21. мај 2017. године остаће запамћен као датум када се на мале екране, са новим епизодама, вратила култна серија Тин Пеакс, коју је радио двојац Давид Лнцх и Марк Фрост.

Maja Isović Dobrijević / 20. мај 2017

Иста екипа је задужена и за повратак серије, па фанови очекују све, мистерију, заплет, разоткривање тајни, једном рјечју очекују СВЕ.

Тин Пеакс је америчка телевизијска серија која се у САД-у почела приказивати 8. априла 1990. године, а завршила с емитовањем 10. јуна 1991. године. Свеукупно је снимљено 30 епизода серије, од чега првих 8 епизода (укључујући и Пилот епизоду) спада у прву сезону, а осталих 22 епизоде сачињавају комплетну другу сезону серије.

 

 

 

На почетку је серија замишљена као мини-серија од 8 наставака, али због велике популарности и гледаности снимање серије продужено је и на додатне 22 епизоде друге сезоне. Данас је ова серија телевизијски феномен који је заувијек промијенио телевизиј и сматра се култном серијом.

Због своје велике популарности у почетку емитовања, серија "Тин Пеакс" готово је инстантно постала дијелом поп-културе, а многе референце могу се наћи у стриповима, видео игрицама, филмовима и пјесмама.

Током друге сезоне, гледаност серије почела је драстично опадати што је довело до њезиног укидања након само 30 снимљених и приказаних епизода. Радња серије започиње рано ујутро, 24. фебруара у малом градићу "Тин Пеакс", савезна држава асхингтон. Дрвосјеча Пете Мартелл на обали ријеке открива леш чврсто замотан у пластику. Након доласка локалног шерифа Харрја С. Трумана, његових помоћника и др. илла Хаарда сви заједно откривају да је ријеч о локалној дјевојци Лаури Палмер - симболу чистоће и невиности њихове мале заједнице.

У међувремену, с друге стране границе, пронађена је пребијена (али жива) дјевојка Ронетте Пуласки. Због тога што је пронађена преко границе, посебни агент ФБИ-а Дале Цоопер добива случај да истражи што се догодило.

Цоопер ће ускоро упознати све важне ликове серије: Лауриног оца, успјешног адвоката Леланда Палмера који након сазнања о кћериној смрти доживљава живчани слом; Лаурину најбољу пријатељицу Донну Хаард која ће ускоро започети интимну везу с Јамесом Хурлејем (Лауриним тајним дечком) и с којим ће, уз помоћ своје рођакиње Мадд Фергусон, почети самостално истраживати Лаурин живот - поготово њезиног психотерапеута др. Ларенцеа Јацобја; Бењамина Хорнеа, локалног бизнисмена који се управо налази у завршним припремама свог плана о уништењу мјесне пилане и убојству своје љубавнице Цатхерине Мартелл; Аудре Хорне (Бењаминову кћерку) која је због очеве запуштености потпуно изгубљена и у исто вријеме се заљубљује у агента Цоопера.

 

 

Након само једног дана истраге, агент Цоопер открива да Лаура Палмер није била нити чиста нити невина како су то сви мислили до тада. Осим што је варала свог службеног дечка (капетана локалне фудбалске екипе Боббја Бриггса) с бајкером Јамесом Хурлејем, Лаура је такођер била и овисница о кокаину. Открива се и да се проституисала уз помоћ Леа Јохнсона (локалног возача камиона и насилника који готово свакодневно туче своју жену Схелл Јохнсон) и Јацуеса Ренаулта (сводника и дилера дроге).

Нјегове друге ноћи у граду агент Цоопер доживљава надреалан сан (једноруки човјек, патуљак у црвеном одијелу, Лаура Палмер) па у цијелу серију улази и паранормални аспект. Након изразито успјешне прве сезоне која завршава великим драматуршким врхунцем (пилана гори, Аудре Хорне заврши у борделу чији је власник њезин отац, Леланд Палмер убија Јацуеса Ренаулта за којег сумња да је убио његову кћерку, а мистериозни убојица пуца на агента Цоопера у његовој соби у хотелу у којем је одсјео) креатору и редитељу Давиду Лнцху дана је потпуна слобода у вези друге сезоне па је она комплекснија са страховито пуно паранормалних секвенци које широка публика очигледно није добро прихватила.

Након што је гледаност током друге сезоне почела драстично опадати, продуценти су присилили креаторе да напокон открију убицу Лауре Палмер. То се средином друге сезоне и догађа па се остатак епизода ослања на праћење осталих прича које су током њезиног првог дијела биле започете. Гледаност се до краја друге сезоне није поправила и продуценти су одлучили прекинути снимање серије.

Важно је споменути да је Давид Лнцх већ до појаве серије "Тин Пеакса" био угледни, признати режисер са двије номинације за Осцара за најбољег режисера иза себе: једну из 1980. године за филм "Човјек-слон", а другу из 1986. године за филм "Плави баршун".

 

 

 

Кућа арнер Брос жељела га је ангажовати за режију филма о животу Марилн Монрое, темељеног на бестселлеру "Тхе Годдесс". Лнцху се свидјела идеја, па га је његов агент Тон Крантз упознао с Марком Фростом са којим је започео рад на сценарију. Упркос чињеници што је арнер убрзо одустао од пројекта, Лнцх и Фрост постали су добри пријатељи и написали заједнички сценариј под називом "Оне Салива Буббле" који никад није снимљен.

Иако је Крантз још од времена "Плавог баршуна" наговарао Лнцха да нешто направи за телевизију, Давид никад није био превише заинтересован. Једнога дана Крантз га је одвео на ручак у Лос Ангелес и рекао му да би можда могао направити серију о правом животу у Америци - његовој визији Америке како ју је приказао у "Плавом баршуну". Лнцху је одмах на памет пала идеја о малом градићу и премда ни он ни Фрост нису били превише заинтересовани, одлучили су удовољити Крантзу и покушали написати пар реченица. Легенда каже да су прво погледали филм Градић Петон, затим су нацртали карту и одредили што ће се све у њиховом фиктивном градићу налазити (пилана, леш на обали ријеке...).

Идеју за серију презентовали су на 10-минутном састанку 1988. године Цхаду Хоффману, предсједнику телевизијске куће АБЦ. Оригинална замисао била је створити мистерију око убиства Лауре Палмер и то ставити у први план, али истовремено развити причу са свим осталим ликовима. Другим ријечима, Лнцх и Фрост жељели су направити микс полицијске истраге и сапунице. АБЦ-у се свидјела идеја па су Лнцх и Фрост унајмљени да напишу сценариј за пилот епизоду.

Фрост је писао вербалне ликове (нпр. Бењамин Хорне), док је Лнцх био одговоран за лик агента Цоопера. Серија се оригинално требала звати "Нортхест Пассаге", али будући да тај град збиља постоји одлучили су га преименовати у "Тин Пеакс". Пилот епизода снимљена је за 1.8 милиона долара уз договор да ће бити снимљен и алтернативни завршетак како би се направио ТВ филм за подручје Европе, ако серија не прође.

 

Међутим, након емитовања пилот епизоде готово цијели САД захватила је манија данас позната под називом "Ко је убио Лауру Палмер?" и "Тин Пеакс" службено је започела с емитовањем.

"Тин Пеакс" је 1990.-те године била једна од критички најхваљенијих серија. То потврђују и чак 3 освојена Златна Глобуса за прву сезону серије: за најбољу серију (драма), најбољег главног глумца (Кле МацЛацхлан за улогу агента ФБИ-а Далеа Цоопера) и најбољу споредну глумицу (Пипер Лаурие за улогу бескрупулозне Цатхерине Мартелл).

За престижну награду Емм (телевизијски Осцар) прва сезона серије била је номинирана у чак 8 категорија: најбоља серија (драма), главна глумица (Пипер Лаурие), споредна глумица (Схерилн Фенн за улогу младе проблематичне тинејџерске Аудре Хорне), сценариј (Харле Петон за епизоду "Рест ин Паин"), монтажа звука (за епизоду "Тхе Ласт Евенинг"), пјесма ("Инто тхе Нигхт"), оригинална глазба (Ангело Бадаламенти) и уводна шпица (Ангело Бадаламенти и Давид Лнцх). Серија није освојила нити једну награду Емм.

Друга сезона серије није имала нити једну номинацију за Златни Глобус, али је имала четири номинације за награду Емм: најбољи глумац (Кле МацЛацхлан), споредна глумица (Пипер Лаурие), звук и монтажа звука. Нити за другу сезону серија "Тин Пеакс" није освојила нити једног Еммја.

Од осталих награда свакако треба издвојити номинацију за награду Грамм у категорији најбоље инструменталне композиције за филм или телевизију (Ангело Бадаламенти) те номинацију за Сателлите Аард за најбоље ДВД издање неке телевизијске серије 2007. године (за комплетну другу сезону).

 

 

Музика на уводној шпици сваке епизоде серије "Тин Пеакс" једна је од најпрепознатљивијих музичких тема свих времена. Складао ју је Ангело Бадаламенти, а издан је и познати соундтрацк из серије на којем се, осим препознатљивих инструменталних тема, налазе и пјесме које су написали Бадаламенти и Давид Лнцх: "Инто тхе Нигхт", "Тхе Нигхтингале" и "Фаллинг". Ангело Бадаламенти је такођер складао глазбу и за филм "Тин Пеакс: Ватро ходај са мном" те за многе друге филмове које је режирао Давид Лнцх.

 

 

Филм: "Тин Пеакс: Ватро ходај са мном"

1992. године Давид Лнцх одлучио је режирати филм Тин Пеакс: Ватро ходај са мном. На њега се може гледати као на пролог, али и као на епилог телевизијске серије.

Главна радња филма је истрага убојства Тересе Банкс и приказ посљедњих седам дана Лауре Палмер.

Већина оригиналне поставе из серије се вратила и у филму, осим глумице Лара Флнн Боле (глумила Донну Хаард) која је одбила наступити у филму па ју је замијенила глумица Моира Келл, те глумице Схерилн Фенн (лик Аудре Хорне) која је у то вријеме била заузета с другим пројектима.

Такође, главни глумац Кле МацЛацхлан није био превише одушевљен с идејом о филму, па је његова улога битно смањена. Публика на филмском фестивалу у Цаннесу 1992. године филм је испратила огромном количином звиждука, а у САД-у филмска критика га је дословно сасјекла. Бо-оффице резултат такође није био успјешан (осим у Јапану), али се данас филм сматра неизоставним дијелом Тин Пеакс саге.

ЛИСТА ЕПИЗОДА

Прва сезона Пилот Трацес то Нохере Зен, ор тхе Скилл то Цатцх а Киллер Рест ин Паин Тхе Оне-Армед Ман Цоопер'с Дреамс Реализатион Тиме Тхе Ласт Евенинг

Друга сезона Ма тхе Гиант Бе итх оу Цома Тхе Ман Бехинд Гласс Лаура'с Сецрет Диар Тхе Орцхид'с Цурсе Демонс Лонел Соулс Дриве итх а Деад Гирл Арбитрар Ла Диспуте Бетеен Бротхерс Маскед Балл Тхе Блацк идо Цхецкмате Доубле Пла Славес анд Мастерс Тхе Цондемнед оман оундс анд Сцарс Он тхе ингс оф Лове Вариатионс он Релатионс Тхе Патх то тхе Блацк Лодге Мисс Тин Пеакс Беонд Лифе анд Деатх НАСТАВАК СЕРИЈЕ

У недјељу 21. маја, заказана је премијера наставка ове култне серије штоо сви фанови са нестрпљењем очекују.

 

 

Мини-серија се наставља 25 година након истраге убиства Лауре Палмер, а радњу покреће ФБИ-јев проналазак огромног досјеа са документима о градићу и самом случају, тајним документима, налазима обдукције… Марк Фрост, коаутор серије, написао је и књигу “Тхе Сецрет Ливес оф Тин Пеакс” која попуњава празнину између сезона.

Глумачка постава је велика – враћају се готово сви актери оригинала те им је придружен низ познатих имена.

Сезона ће имати 18 епизода, а након премијере двије једностане епизоде, одмах ће онлине бити доступне и трећа и четврта епизода.

Једва чекамо...

 

 

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.