Највећа открића која је човјечанство остварило у посљедњих 10 година

Представљамо вам избор топ 10

BUKA portal / 28. децембар 2019

У 2010-им годинама дошло је до великих помака у физици, генетици, археологији и технологији. Овдје представљамо избор најважнијих према часопису Неw Сциентист.

1. Хиггсов бозон

Требале су четири године, тисуће људи и највећи строј на свијету, но 2012. физичари честица у ЦЕРН-у коначно су објавили откриће Хиггсовог бозона. Пронађена честица помаже нам објаснити зашто све остале честице у свемиру имају масу, а њено откриће употпунило је стандардни модел физике честица. За откриће је додијељена Нобелова награда.

2. ЦРИСПР

Пуни потенцијал генетског инжењеринга покренут је 2012. године јефтиним и једноставним суставом ЦРИСПР, који омогућује измјене ДНК. Његова употреба од тада је експлодирала, но нажалост укључила је и нашироко осуђену креацију првих беба којима су 2018. године у Кини измијењени гени. Многи знанственици сматрају да је овај механизам сигуран кандидат за будућег Нобела.

3. Гравитацијски валови

Године 1916. Алберт Еинстеин предвидио је да се простор-временом, ткивом свемира, крећу чудни валови названи гравитацијски валови. Точно стољеће касније, колаборација Ласер Интерферометер Гравитатионал-Wаве Обсерваторy (ЛИГО) објавила је да је коначно први пут забиљежила те валове који су настали у сразу двије црне рупе. За ово откриће такођер је већ додијељена Нобелова награда.

4. АлпхаГо

Протеклим десетљећем доминирао је напредак умјетне интелигенције, а врхунац постигнућа у том подручју био је АлпхаГо. Софтвер који је развио ДеепМинд побиједио је у 2016. години Лееја Седола, водећег играча у игри Го, задивљујућим резултатом 4:1.

5. Лаyлина генска терапија

Године 2015. једногодишња дјевојчица добила је терапију за лијечење рака другачију од свега што је до тада било познато. Лијечници у болници Греат Ормонд Стреет у Лондону дали су Лаyли имунолошке станице од донатора које су генетски модифицирали тако да уништавају станице које су узроковале њезину леукемију и тако су јој спасили живот.

6. Денисовци

Знанственици су 2010. године објавили откриће кости људског прста која се генетски разликовала од модерних људи и неандерталаца, што је закомплицирало причу о нашим прецима. Ову нову врсту назвали су денисовци, по Денисовој пећини у Сибиру у Русији, гдје је кост пронађена. Каснија открића у шпиљи обухватила су још неке остатке тих мистериозних људи, укључујући и објаву из 2018. према којој је откривен крижанац неандерталске мајке с денисовским оцем. Генетске анализе такођер су откриле да данас постоје људи који носе нешто денисовског ДНК.

7. Квантна надмоћ

Напори у развоју квантних рачунала поступно су се повећавали тијеком протеклог десетљећа, што је кулминирало Гооглеовом објавом квантне побједе 2019. године. Твртка је развила прво квантно рачунало способно извршити прорачун с којим се не може носити ниједно класично суперрачунало на Земљи.

8. Проxима Центаури б

На почетку протеклог десетљећа знали смо за око 450 планета изван нашег Сунчевог сустава. Тај број до сада је нарастао на више од 4000. Најзначајније је било откриће Проxиме Центаури б у 2016. години, најближег познатог егзопланета, на удаљености од 4,2 свјетлосне године од Земље.

9. Трансплантације лица

Прва потпуна трансплантација лица обављена је 2010. године. У операцији која је трајала 24 сата шпањолском фармеру који се случајно устријелио извађени су дијелови лица који су му преостали тако да су му остале само очне јабучице и језик. Остало је замијенило цијело лице једног мртвог дариватеља.

10. Рицхард ИИИ.

Паркиралиште у Леицестеру у Великој Британији угостило је сцену достојну Схакеспеареа. Тим генетичара и повјесничара је 2012. објавио да је ископао остатке Рицхарда ИИИ., бившег краља Енглеске. Костур је показао знакове искривљености краљежнице, а налаз ДНК његових потомака подржао је откриће.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.