НАЈВЕЋА ПОСЛИЈЕРАТНА ИНВЕСТИЦИЈА ИЛИ ГРЕШКА: Не одустаје се од контроверзног блока 7 Темоелектране Тузла

И поред свих упозорења данас радови ипак почињу

Maja Isović Dobrijević / 04. новембар 2019

 

Иако пројекат изградње новог блока Термоелектране Тузла прате бројне контроверзе, укључујући кршење правила дефинираних Уговором о Енергетској заједници, припремни радови почели су крајем прошле седмице.

Денис Жишко из Центра за екологију и енергију каже да га начин на који наши политичари представљају овај пројекат јавности подсјећа на причу Ханса Цхристиана Андерсена, Царево ново рухо.

"Мислим да је крајње вријеме да коначно признамо да је цар гол. У вријеме када се нова предсједница Европске комисије Урсула вон дер Леyен обвезала постићи климатски неутралну Европу до 2050. године, БиХ политичари изградњом блока 7 осуђују Босну и Херцеговину и њене сусједе на још најмање 5 деценија загађења и емисија стакленичких плинова", рекао је Жишко.

Додаје да је још у марту ове године, план изградње блока 7 проузроковао критике и упозорења ЕУ повјереника за проширење, након што су власти Босне и Херцеговине игнорисале упозорења да је државна гаранција за кинески кредит незаконита.

"Поред тога постоји још неколико отворених питања које 'муче' овај пројекат укључујући, упитну студију изводивости, покренути поступак на Врховном суду Федерације БиХ у вези са Околинском дозволом, случај кршења одредби Еспоо конвенције покренут пред УНЕЦЕ Одбором за проведбу процјене утјецаја на околиш у прекограничном контексту и чињеница да још увијек није одређена локација на којој ће се одлагати шљака и пепео из новог блока", истиче Жишко.

Пиппа Галлоп из ЦЕЕ Банкwатцх мреже каже да босанскохерцеговачки политичари овај пројекат сматрају највећом послијератном инвестицијом, али све  указује на то да ће ово највјероватније бити највећи послијератни неуспјех“.

"Цијена угљена наведена у студији изводивости нереално је ниска, а будућа цијена ЦО2, која ће неминовно утјецати на раст цијене енергије из угља, једва је узета у обзир. Слични проблеми су пратили пројекат термоелектране Шоштањ 6 у Словенији, који је завршио с огромним губицима, а 10 особа је оптужено за корупцију. Умјесто што се претварају да је све у реду, власти у Босни и Херцеговини требале би се суочити са свим проблемима који се тичу овог пројекта и преиспитати га у потпуности", рекла је Пиппа Галлоп.

Из “Електропривреде БиХ” рекли су да би данас требало да почну припремни радови за градњу Блока 7 и најављују да је то највећа послијератна инвестиција у БиХ, вриједна 1,5 милијарди марака.

Извођач припремних радова, који коштају 18,9 милиона марака, изабран је прије мјесец дана, а његов посао је да све припреми за конзорцијум из Кине да би почели с градњом Блока.

Влада Федерације БиХ и „Електропривреда БиХ“ потписале су споразум о кредитном задужењу с државном кинеском банком, што су оба дома федералног Парламента потврдила, уз сагласност Савјета министара БиХ.

МОГУЋЕ ПОСЉЕДИЦЕ

Када је ријеч о потенцијалним посљедицама изградње овог блока оне се односе на загађење у наредних 40-50 година.

У недавном ИПЦЦ Извјештају о 1.5 °Ц је јасно наведено да уколико желимо да се задржимо на 1.5 °Ц и не доживимо катастрофалне посљедице морамо смањити ЦО2 емисије за око 45% до 2030. године, односно морамо ићи ка потпуној декарбонизацији енергетског сектора до 2050. године. Радни вијек новоизграђеног блока 7 би био 40 до 50 година. На тај начин БиХ не може смањити емисију ЦО2 до 2050., обзиром да би термоелектрана, да би се исплатила, морала радити до 2070. године.

На крају је важно истаћи да је Тузла један од најзагађенијих градова у Европи, а на питање да ли се статистика у Тузли може промијенити, еколози се слажу да се то може десити само престанком кориштења фосилних горива.  У овом моменту то можда изгледа нереално, али постоје студије и практични докази који показују да је то могуће, само морамо престати користити угаљ и друга фосилна горива за производњу енергије.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.