Не кошта ништа, а доноси пуно: Све предности једног обичног загрљаја

Просјечан загрљај траје 3 секунде, али да бисмо осјетили праве погодности загрљаја, требали бисмо се грлити 15-20 секунди.

BUKA portal / 14. јануар 2020

Foto: Ilustracija

 

Често мислимо како смо довољни сами себи и да нам није потребно присуство друге особе, преноси Поосх. Ипак, знанствено је доказано да бисмо без додира других људи били непрепознатљиви као људска бића. То значи да је апсолутно нужно и здраво за нас размјењивати додире с другима сваког дана. Ово нам је потребно исто колико и вода, зрак и храна.

Ево неких чињеница које нам говоре о важности додира: бебе у сиротиштима имају већу стопу смртности јер, чак и ако имају сву потребну његу, не држе их и не мазе колико је потребно и оне дословно престају расти. Такођер је доказано и да НБА играчи који су добро расположени и имају више контаката једни с другима на терену, побјеђују у већем броју утакмица.

Обитељска терапеуткиња, Виргиниа Сатир каже: "Потребна су нам четири загрљаја дневно за преживљавање, 8 загрљаја дневно за издржавање и 12 загрљаја дневно за раст."

Просјечан загрљај траје 3 секунде, али да бисмо осјетили праве погодности загрљаја, требали бисмо се грлити 15-20 секунди. Тада се почиње лучити добро познати "хормон љубави", окситоцин. Можда вам је неугодно то покушати с колегама на послу, али дефинитивно можете испробати све повластице грљења с члановима обитељи, пријатељима, дјецом или партнерима.

"Имам петогодишњу дјевојчицу код куће и када сам живчана, а уз то и њу спопадну њене 'бубице', помислила сам ако је загрлим то ће смањити моју нервозу и испунити моје срце, јер загрљај је мјесто гдје се заиста међусобно повезујемо и сузбијамо негативна понашања и тако је и било. Некада само стојим са својим мужем у кухињи и тек тако се, безбрижно, грлимо. По мојој рачуници, то траје око минуту или двије. То за нас обоје представља некакву мирну луку усред каоса којем смо изложени свакодневно. Чак и након некакве расправе коју нисмо довршили и која је остала 'лебдјети' са стране, загрљајем је у потпуности ријешимо и отпустимо, као да та блискост прешутно каже 'Жао ми је.' Загрљај је, дефинитивно, моћ на коју тијело реагира и природно испушта добре емоције", каже Сатир.

Ево још неколико добрих страна загрљаја (при чему вам се срца додирују 20 секунди):

- Гради повјерење и осјећај сигурности између двоје људи

- Грљење повећава разину серотонина и подиже расположење

- Јача имунитет

 

- Опушта мишићни сустав и смањује тензију

- Прави равнотежу у живчаном суставу

- Знатно снижава крвни тлак

- Доводи нас у стање потпуне повезаности с другим бићем

- Повећава нам самопоуздање, јер се осјећамо вољеним

- Повећава окситоцин, што спрјечава осјећај усамљености и бијеса

У основи, загрљај је добро истражен, високо ефективан и јефтин начин лијечења усамљености, анксиозности и стреса. Да не спомињемо и све повластице изграђивања чвршћих међуљудских односа и јачања блискости. Зато, што прије загрлите некога и трудите се да у овој години имате што више загрљаја.

Индеx


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.