НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ Курти: Национално уједињење немогуће у оквиру ЕУ

– У оквиру Европске уније не може се догодити национално уједињење Албанаца – рекао је Курти у интервјуу за КТВ, првом од проглашења изборне побједе.

BUKA portal / 09. октобар 2019

Privatna arhiva/Istinomjer

Аљбин Курти, кандидат за премијера Покрета Самоопредељење, који је, према првим прелиминарним резултатима ЦИК, добио највећу подршку грађана Косова на протеклим ванредним изборима, поновио је синоћ да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације, никако у оквиру Европске уније.

– У оквиру Европске уније не може се догодити национално уједињење Албанаца – рекао је Курти у интервјуу за КТВ, првом од проглашења изборне побједе.


– Не могу рећи да се национално јединство дешава у ЕУ. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Наш савез се мора догодити овдје – казао је Курти.
Лидер Покрета Самоопредељење истиче да је национално уједињење “историјски интерес Албанаца”, а цитирајући покојног бившег лидера македонске албанске партије ДПА, Арбена Джаферија, каже: “Ми не бирамо (албанску) унију, али он бира нас”.

Не спори ни тезу Укшина Хотија, који каже да национално уједињење исто што и уједињење у оквиру ЕУ, те да то не искључује једно друго, али сматра да “Косово и Албанија треба да се интегришу у оквиру федерације”, а као примјер наводи Нјемачку, са децентрализованим инситуцијама.

Према његовим ријечима, идеја косовског предсједника Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом подразумијевала је такође придруживање Косова Албанији, али када, како је рекао, “држава пропадне".

 

Танјуг


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.