НЕ ЗАБОРАВИТЕ ШАРЕНЕ ЧАРАПЕ У ЗНАК ПОДРШКЕ: Данас се широм свијета обиљежава Међународни дан посвећен особама са Дон синдромом

ПОДРШКА

Maja Isović Dobrijević / 21. март 2017

Свјетски дан особа са Дон синдромом установљен је 2006. године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи те болести присутност 3 умјесто 2 хромозома, на 21 хромозомском пару.

Дон синдром је генетски поремећај који је добио име по доктору Джон Ленгдону Дауну, који га је као посебно стање открио 1866. године.  Од 1886. године он је пратио развој своје болесне кћерке и описао је 50 клиничких знакова болести које су сличне са осталим болесницима. По њему је ова појава и добила назив Даунов синдром.

Од 2012. године овај датум је уврштен у УН-ове важне датуме, па се тим поводом одржавају конференције у УН-у у Нјујорку. Удружење Живот са Дон синдромом ФБиХ, је од 2007. године увело Босну и Херцеговину у овај свјетски покрет.

Бан Ки моон, тадашњи генерални секретар УН-а је на конференцији 2012. године изјавио: “на овај дан, потврђујемо да особе с Дон синдромом имају право да у потпуности и ефективно уживају у свим људским правима и фундаменталним слободама. Нека свако од нас дâ свој допринос да би дјеца и особе с Дон синдромом у потпуности учествовали у развоју и животу својих заједница на бази једнакоправности с другима. Хајдемо да изградимо инклузивно друштво отворено за све”.

АКТИВНОСТИ У БАЊАЛУЦИ

Поводом обиљежавања Свјетског дана особа са Дон синдромом Удружење грађана “Дон с и ми” из Бањалуке организује данас у 15 часова дружење дјеце са Дон синдромом у природном окружењу КК „ Чокорска Поља“. Подршку у реализацији активности пружиће им стручни тим СО “Енергија живота”, кроз активности са коњем и око коња, који се користи за терапијско јахање, које се показало као јако успјешана метода рехабилитације, социјализације и инклузије особа са Дон синдромом.

Терапијско јахање за особе са Дон синдромом није само терапија, већ пут ка здравијем, срећнијем и испуњенијем животу.

Такође, у оквиру свјетске кампање под називом „Мој глас се чује“, у сарадњи са Цм-ом тај дан њихови пунољетни корисници имаће прилику да волонтирају у њиховим пословницама широм БИХ. Кампање се организује са циљем подизања свијести о праву на рад особа са Дон синдромом.

Реализоваће се у Цм пословницама у Господској улици, Српској улици број 2 и 9, Јеврејској број 2 у Бањалуци, а иста активност се проводи И у другим градовима БиХ- Мостару, Тузли, Бихаћу и Сарајеву.

Тања Радевић, предсједник удружења Дон с и ми рекла је да је овакав вид активности од изузетног значаја за њихове кориснике, јер су они након завршетка школовања у социјалној изолацији, без остваривања потреба једне младе особе.

"Дајући им могућност да раде омогућићемо им да упознају нове људе, да се друђе, да покажу да хоће, желе и да могу бити равноправни чланови наше друштвене заједнице. Млади људи који учествују у овим активностима једва чекају да показу колико могу", рекла је за БУКУ Тања Радевић.

Она истиче да положај особа са Дон синдромом код нас дефинитивно треба да буде бољи и то се не односи само на особе са Дон синдромом, него и на друге особе са било каквим потешкоћама.

“Друштво мора да се мијења и прихвата различитости. Дефинитивно се ствари мијенају, када упоредимо ситуације од прије само неколико година, када наша дјеца нису имала прилику да иду у редовне школе и вртиће, данас је то ипак другачије. Но, системска подршка још увијек изостаје. Мобилни тим за подрску инклузији ове године не функционише, а дјеца немају асистенте у настави. Едукације за стручњаке који раде са нашом дјецом се јако ријетко реализују. Пуно је проблема са којима се родитељи суочавају, но промјене се дешавају. Преспоро”, каже Радевић Тања.

 

Фото: Илустрација

 

Она напомиње да су се особе са Дон синдромом у неком тренутку зивота сигурно сусрели са неким обликом дискриминације.

“Врло често љекари крену са питањима: зашто нисте радили претраге током трудноће, како је ТО  могло да вам се догоди. Чести су сажаљиви и чудни погледи на улици, при упису у школе и вртиће често се родитељима даје информација о специјализованим институцијама које се баве васпитањем и образовањем дјеце са потешкоћама у развоју.  Када неком споменемо да имамо дјецу са са Дон синдромом обично слиједи сажаљив поглед и сличан, сажаљив коментар. Често нас доживљавају као жене које нису срећне и испуњене. То једноставно није истина, истина је да су породице које имају дијете са Дон синдромом породице које су срећне, које уживају у сваком тренутку са својом дјецом”, истиче Тања.

Наша саговорница каже да мајке дјеце са потешкоћама дефинитивно много више уживају у сваком кораку напријед, сваком, па и најмањем напретку, јер знају колико труда и рада стоји иза сваког помака на боље. “Наша дјеца пливају, скијају, иду на јахање, возе бицикл, друже се и играју као и сва остала дјеца. Мало спорије, мало другачије, али све могу”, истиче Тања. “Позивамо вас да се и ви, као и многе друге особе из јавног живота, у цијелом свијету а посебно у Европи, укључите и обиљежите Свјетски дан Дон синдрома као и сви остали, ношењем различитих шарених чарапа и учествовањем у нашем дружењу у Коњичком клубу ‘Чокорска поља’”, истиче Тања Р.

ХВАЛА ТИ МАЈКО

Подсјетимо да је поводом Међународног дана особама са Дон синдромом јуче  у Бањалуци држана манифестација под називом "Хвала ти мајко".

"Ове године смо манифестацију симболичног назива: „Хвала ти мајко“ посветили мајкама, како би указали на важну улогу мајке у животу и одрастању дјетета са Дон  синдромом, мајке чија љубав преживљава све животне изазове како би пружила пуну подршку свом дјетету, али и како би дјеца кроз свој рад и труд показала сву захвалност мајкама које су увијек уз њих", рекла је за БУКУ Жељка Перишић Нинковић, директорица је Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама “Дајте нам шансу-Звјездице”.

ДАНАС ОБУЦИТЕ ШАРЕНЕ ЧАРАПЕ

 

 

Лјуди широм свијета данас ће носити шарене или различите чарапе у знак подршке особама с Дон синдромом. Симбол Свјетског дана подршке особама са Дон синдромом су шарене или различите чарапе.

Шареним чарапама показује се подршка борби особа са Дон синдромом да се интегришу у друштво.

 

Везаи текстови:

Милица се изборила са свим предрасудама, она је једна весела дјевојчица са великим осмијехом на лицу

 

У Бањалуци обиљежен Међународни дан особа са Дон синдромом са поруком: "Хвала ти мајко"

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.