НЕЋЕТЕ НАС УЋУТКАТИ, ОВО ЈЕ СУМРАК ДЕМОКРАТИЈЕ У РС: Опозициони посланици изнијели одбијене законе испред Народне скупштине РС

Посланици Љубиша Крунић, Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић на овај начин успротивили су се одбијању два закона на Законодавном одбору а разлоге за одбијање од стране владајућих сматрају смијешним.

Elvir Padalović / 23. октобар 2019

Данас је четворо опозиционих политичара одржало конференција за медије поводом одбијања два приједлога опозције (Закон којим би се регулисале сумњиве дипломе и Закон о узбуњивачима) у Народној скупштини. Они су то учинили испред зграде скупштине носећи паное са одбијеним законима.

Посланици Љубиша Крунић, Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић на овај начин успротивили су се одбијању два закона на Законодавном одбору а разлоге за одбијање од стране владајућих сматрају смијешним.

Подсјетимо закон о узбуњивачима је одбијен јер већ постоји Закон о заштити лица која пријављују корупцију док је Закон о регстру запослених одбијен из разлога што се се та област већ третира кроз "интерне акте".

Драшко станивуковић изјавио је како су без било каквог квалитетног образложења одбијени ови закони, иако је суштинска потреба да ови закони постоје. 

"Они су одбијени без да је и један народни посланик изложио аргумент због чега. Договорено је унапријед, дошли,на питање ко је ЗА нису дигли руке, на питање ко је против нису дигли руке, него онако преварантски били су уздржани, што је најгоре нити смрдиш нити миришеш, а нешто не прође" рекао је раније за БУКУ поводом одбијања ових закона Станивуковић.

Он је рекао да су се народни посланици око овога трудили преко мјесец дана системски радећи на два закона. 

"Образложења из Владе су дегутантна. На Закон о узбуњивачима који штити људе који алармирају јавност, они су рекли давећ постоји закон о заштити лица који пријављују корупцију. Корупција је једна од стоо и једне штетне радње које прописује закон о узбуњивачима. Када неко узбуни јавност на пирален , онда то није корупција, али људи шапћу мени јер се боје то рећи, и свом послодавцу, и јавности, и надлежном органу. То би овај закон заштитио.Овај закон штити и посреднике који су уз узбуњиваче. а то није корупција. Потпуно нелогично" казао је Становуковић

Он је рекао како Законодавни одбор не гледа суштину закон него гледа да ли је у складу са уставом и другим законима. 

"Ово је заиста диктатура,јер нема јавне расрпаве о законима који предлажу народни посланици" рекао је он.

Драшко Станивуковић је рекао да се данас почиње испред скупштине те да ће бити још начина борбе.

Јелена Тривић рекла је да тиранији треба да се успротиве и они који су у оквиру владајуће странке, рекла је да не могу да причају у сали, али да ће причати да грађанима на сваком могућем мјесту.

"Они овдје крше и устав и све законе. Желим да информишем да су оба закона пала на законодавном одбору а да закон који се тиче диплома није прослијеђен ниједном другом тематском одбору што је брука народне скупштине, руководства и оних који раде на овим процедурама. Нису упутили на остале одборе јер су унапријед знали да ће га оборити на Законодавном одбору. Ово је сумрак демократије" рекла је Тривић упитавши зашто се о дипломама не смије причати у Народној скупштини РС.

 

 

"Зашто? Зато што највиши носиоци функција у Републици Српској имају лажне дипломе. Крију дипломе. Е зато се не смије причати о дипломама у Скупштини али ћемо ми о томе причати. Наћи ћу сваки могући начин да ове теме које су они скинули са дневног реда, наметнем у Скупштини. Неће ме ућуткати. Можете све да купите али нас не можете" казала је Јелена Тривић.

Небојша Вукановић рекао је да је он био претеча када је ријеч о одбијеним законима јер је на прошлој сједници предложио закон о забрани продаје капитала оф шор компанијама и на исти начин су му скинули тај закон.

"Тај принцип ће наствити примјењивати у наредне четири године и ја не видим никаквог разлога за нервозу. Мислим д аје то чак и добар показатељ јер ако они иду на то да нам спријече дискусију и да нам мијењају пословник , д анаправе једну стерилну скупштину - то је показатељ њихове капитулације и знак немоћи. То све говори да немају чиме да нам се супротставе. Ти покушаји да нас ућуткају ће бити јалови. Кад ми дођемо на власт, инсистираћу да се строго поштују сви закони и да се поштују права. Али ако се буде строго поштовао закон, сигуран сам да већина ових који нас ућуткују неће бити на слободи. То је порука њима, Страх вам је оправдан и основан, свјесни сте какво сте зло починили. Направили сте од државе реалити. Код вас нема нико чист. Инсистираћу да се нађе четири -пет честитих судија и два три тужиоца и само да стриктно поштују закон. А онда ћемо вам редовно ићи у посјету и стараћемо се о вама, када будете иза решетака, да видимо да ли се поштују ваша људска , грађанска и притвореничка права" рекао је Вукановић.       

Опозициони посланици су данас најавили да ће затражити од Предсједника Владе РС Радована Вишквића да смијени министра привреде и предузетништва Вјекослава Петричевића или да сам поднесе оставку због, како су рекли, количине незнања које је овај показао упитан да каже који постоје порези у Републици Српској за привредне субјекте.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.