Нестабилно љетно вријеме у регији: Опрез, и данас пљускови, јак ветар и град

Чувајте се јаких грмљавинских олуја, ево што доноси идућа седмица...

Maja Isović Dobrijević / 26. јун 2016

БИХ

Данас се у нашој земљи очекује умјерено до претежно облачно и нестабилно вријеме са пљусковима и грмљавином. Нешто више облачности и падавине се очекују током послије поднева. Понегдје у Крајини и Посавини је могуће израженије грмљавинско невријеме. Вјетар, слаб, у Босни сјеверни и сјеверозападни, а у Херцеговини западни. Највиша дневна температура од 26 до 32, на југу до 34 ступња.

У понедјељак у Босни умјерено до претежно облачно вријеме, а у Херцеговин умјерено облачно. Локални пљускови, понегдје уз грмљавину очекују се у већини подручја. Послије подне у Посавини и Крајини се не очекују падавине. Јутарња температура од 16 до 20, на југу од 19 до 23, а највуша дневна од 23 до 28, на југу од 30 до 34 ступња.

У уторак умјерено, понегдје претежно облачно вријеме. Повремени локални пљускови се очекују у дијеловима централне, источне и сјевероисточне Босне. Јутарња температура од 12 до 18, на југу од 17 до 21, а највиша дневна од 23 до 28, на југу од 30 до 34 ступња.

У сриједу сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност. Јутарња температура од 11 до 17, на југу од 16 до 22, а највиша дневна од 27 до 33 ступња.

СРБИЈА

Како се наводи у саопштењу РХМЗ-а, данас увеце на сјеверу и западу, током ноћи и у понедјељак и у осталим крајевима Србије, понегдје се очекују краткотрајне временске непогоде са појачаним вјетром, обилнијим пљусковима и појавом града.

У Београду ће током дана бити претежно сунчано и веома топло, уз слаб до умјерен ветар, док се у вечерњим сатима очекује наоблачење и освежење с повременом кишом или краткотрајним пљусковима с грмљавином.

Јутарња температура биће око 24, а највиша дневна око 32 степена.

Од сриједе се очекује претежно сунчано и топлије вријеме, а само је у петак могуће ново пролазно наоблачење с кишом и пљусковима.

ХРВАТСКА

И У наставку викенда очекује се вруће и спарно вријеме. На Јадрану ће бити претежно сунчано, на његовом крајњем југу у другом дијелу дана уз могућност за какав локални пљусак. У копненим ће предјелима пријеподне бити углавном сунчано, средином дана и поподне бит ће врло нестабилно, а уз појачан развој облака бит ће кише и локалних грмљавинских пљускова. Понегдје је могуће и израженије грмљавинско невријеме.

У већини копнених предјела пухаће слаб источни и сјевероисточни, на крајњем истоку југоисточни вјетар. На Јадрану ће бити слабог и умјереног сјеверозападног и југозападног вјетра.

Јутро ће на копну бити угодно, с температурама зрака од 17 до 21°Ц, на мору топло и врло топло, од 21°Ц на сјеверу до 29°Ц мјестимице на југу. У најтоплијем дијелу дана очекује се између 28 и 33°Ц у копненим, те од 30 до 35°Ц у морским предјелима.

Нова седмица у Далмацији ће почети претежно сунчаним временом. У остатку земље пријеподне ће бити умјерено до претежно облачно, мјестимице ће бити кише, локалних пљускова и грмљавине, а поподне дјеломице сунчано и углавном сухо. Оно што је најважније, посвуда ће мало освјежити, на копну осјетније него на мору.

На копну ће бити слабог до умјереног сјеверца и сјевероисточњака, на истоку умјереног сјеверозападног вјетра. На сјеверном и дијелу средњем Јадрана пухат ће умјерена, подно Велебита на ударе и јака бура, у Далмацији умјерен сјеверозападни и западни вјетар.

Јутарње температуре зрака на копну ће се кретати од 15 до 20°Ц, на мору између 20 и 26°Ц. У најтоплијем дијелу дана копнену Хрватску очекује од 22 до 28°Ц, сјеверни Јадран имат ће између 27 и 30°Ц, а Далмација од 30 до 34°Ц.

У уторак се очекује углавном сунчано и врло топло, у Далмацији и вруће вријеме. Више облака очекује се у првом дијелу дана, када ће у већини предјела превладавати умјерена наоблака.

На копну ће пухати слаб сјевероисточни вјетар, на истоку ће бити умјереног сјеверозападњака. На Јадрану ће бити умјерене буре и сјеверозападног, на крајњем југу и југозападног вјетра.

Температуре зрака у јутарњим ће сатима на копну бити између 13 и 18°Ц, на мору од 20 до 26°Ц. Највише дневне температуре кретат ће се од 23 до 28°Ц у већини копнених предјела, источна Славонија мјестимице би могла имати и ступањ-два више, док се на обали и отоцима у најтоплијем дијелу дана очекује између 28 и 32°Ц.

У остатку седмице биће сунчано, а температуре ће расти из дана у дан. Ипак, не очекују се спарине и толико високе температуре као посљедњих дана.

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.