Низом активности и уличних акција у БиХ обиљежава се Међународни дан подршке жртвама тортуре

Из многих градова БиХ послана је заједничка порука „За свијет без тортуре“.

Maja Isović Dobrijević / 26. јун 2016

У више градова БиХ одржале су се и одржаће се уличне манифестације поводом Међународног дана подршке жртвама тортуре.

Агенција за сарадњу едукацију и развој и Фондација ,,Удружене жене“, уз подршку Европске уније, другу годину за редом организовали су обиљежавање Међународног дана подршке жртвама тортуре у Бањалуци.

Овогодишња акција биће одржана је јуче на Тргу Крајине у Бањалуци под слоганом  ,,За свијет без  тортуре“.

 

Фото: Бањалука

Активности обиљежавања се организују у склопу пројекта ,,Осигурање приступа правди за свједоке/жртве кроз јачање постојећих и успостављање нових мрежа подршке свједоцима у Босни и Херцеговини“, уз финансијску подршку Европске уније, а који реализују Агенција за сарадњу,едукацију и развој АЦЕД – Бања Лука, УГ ,,Виве жене“ - Тузла,  УГ ,,Медица“ – Зеница и Фондација ,,Удружене жене“ . Велики значај за подршку жртвама тортуре и свједоцима/ жртвама имају мултидисциплинарне мреже за подршку које су већ успостављене и које ће бити развијене кроз овај пројекат.  Ове мреже чине професионалци из институција (тужилаштво, судови, центри за ментално здравље, центри за социјални рад...) и невладиних организација. Поред Бањалуке, обиљежавање Међународног дана подршке жртвама тортуре, пројектни партнери организовали су у још неколико градова широм РС и ФБИХ: Зеници, Тузли, Модричи, Вишеграду, Мостару, Новом Травнику, Кључу, Горажду, Босанском Грахову, Бихаћу, Бијељини  и Требињу. Медица Зеница у сарадњи са партнерским организацијама у седам градова у Федерацији БиХ обиљежила је Међународни дан подршке жртвама тортуре који се у БиХ обиљежава 26. јуна с циљем подсјећања јавности на посљедице тортуре из протеклог рата у Босни и Херцеговини и такођер, на присуство тортуре данас у свијету. Активности обиљежавања овог датума проводе се у оквиру пројекта „Осигурање приступа правди за свједоке/жртве кроз јачање постојећих и успостављање нових мрежа подршке свједоцима диљем БиХ“ уз финансијску подршку Евроипске уније. Из свих градова послана је заједничка порука „За свијет без тортуре“. „Данас желимо да некако гласније и јасније кажемо свима да жртве тортуре су поред нас, да живе како жртве тортуре из рата тако жртве тортуре свакодневно које се сусрећу са одређеном облицима тортуре и насиља дакле тортура није смао у рату него је тортура присутна и данас“, рекла је Сабиха Хусић, директорица Медица Зеница. „ И данас овим даном желимо показати да заиста сви ми заслужујемо свијет без тиртуре и д анико од нас не заслужује д абуде на било који начин злостављан“, истиче Лејла Херемић, терапеуткиња у Медици Зеница.

 

Фото: Зеница

 

Савез логораша у Босни и Херцеговини и ове године обиљежиће "Међународни дан подршке жртвама тортуре" у недјељу 26. јуна, као знак подршке свим жртвама тортуре у БиХ из периода 1992.-1995. године и указивања на тежак положај ове бројне и рањиве категорије бх. друштва. У периоду 1992.-1995. године кроз логоре је прошло најмање 200.000 људи, око 30.000 их је убијено, а 25.000 силовано. Већина тих жртава ни након више од двије деценије, у БиХ није остварила никаква права, свакодневно им се крше основна људска права, те живе без икаквог "признања" од државе и заборављени од свих, саопштено је из Савеза логораша у БиХ. Ове године Међународни дан подршке жртвама тортуре данас ће бити обиљежен на неуобичајен начин - истицањем транспарената у знак подршке доношењу закона о правима жртвава тортуре на девет сарајевских мостова, у раним јутарњим сатима, почевши од Скендерије па до Вијећнице. На девет сарајевских мостова биће испричан животни пут логораша од дана изласка из логора па све до данас. - Мостови повезују народе, од настанка па до сада, те све што чини наше животе - мисли, напори, погледи, осмјеси, ријечи, уздаси - све то тежи ка другој обали, којој се управља као циљу и тек тако добива свој прави смисао. Жртвама тортуре у БиХ је потребна та друга обала како би остварили своја права. Ми желимо да наш глас допре до дуге обале, до оних који доносе одлуке о овом Закону - поручили су из Савеза логораша у БиХ.

 

Фото: Требиње

 

У знак сјећања на све жртве логора у БиХ, Савез логораша у БиХ ће данас организирати низ догађаја. Поред истицања порука, дужине шест метара, на девет мостова, на централном догађају на којем ће се окупити бивши лограши на Латинској ћуприји бит ће организирана и прес-конференција. Конвенција Организације уједињених нација против тортуре Конвенција Уједињених нација против тортуре и других сурових, нељудских и понижавајућих казни или поступака (УНЦАТ)је међународни инструмент о људским правима легислативног карактера који има за циљ да спријечи тортуру у свијету. Одредбама те конвенције утврђена су индивидуална и колективна права, одређене мјере за надзор над њиховим поштовањем и основан Комитет Уједињених нација против тортуре који настоји да се уговорнице придржавају преузетих обавеза. Према Конвенцији, државе уговорнице се обавезују да ће предузети све законске мере да спријече тортуру унутар својих граница (члан 2) и да неће протерати или изручити другој држави особу за коју се сумња да би могла бити изложена тортури (члан 3).

 

Фото: Тузла

Конвенција против тортуре и других сурових, нељудских и понижавајућих казни или поступака је усвојена и отворена за потписивање, ратификацију и приступање Резолуцијом Генералне скупштине УН бр. 39/46 од 10. децембра 1984. године, а ступила је на снагу 26. јуна 1987. године. У част Конвенције, као и Повеље Организације УН,] 26. јун је одређен као Међународни дан подршке жртвама тортуре. Генерална скупштина УН је 18. децембра 2002. усвојила Опциони протокол уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских и понижавајућих казни или поступака (ОПЦАТ) као важан додатак Конвенцији, који је усвојен са циљем превенције тортуре у установама у којима се налазе особе лишене слободе.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.