НОВЕ СМРТОНОСНЕ ДРОГЕ У РС: Десет пута јаче од кокаина. Синтетичке дроге које разарају централни нервни систем!

У Републици Српској појавиле су се нове, синтетичке, дроге које су на десетину пута јаче од кокаина. Ријеч је о дрогама које још нису уведене у систем опојних дрога, а чије разорно дејство неријетко води у смрт.

Maja Isović Dobrijević / 16. септембар 2019

Foto: Ilustracija

 

Милосав Савковић, начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС рекао је данас у Бањалуци да је међу њима и „ајс дрога“ која је прије око седам дана заплијењена у Бијељини.

Савковић је рекао да је ријеч о дрогама које разарају централни нервни систем, али и цјелокупан људски организам. Те дроге представљају и друштвену опасност.

Једна од тих је и такозвана „ајс дрога“. На наше подручје, али и територију регије, те дроге долазе углавном са источно-европског тржишта. Према сазнањима МУП-а на домаћем терену нема лабораторија за производњу ових опојних супстанци.

НОВЕ ДРОГЕ ТРЕБА СТАВИТИ НА ЛИСТУ

Савковић је рекао да су током 2015. и 2016. године идентификовали четири такве психоактивне супстанце, након чега је институцијама на нивоу БиХ предложено да их ставе на листе дроге. Важно је ставити те нове супстанце на ту листу, јер је то једини начин да се процесуира неко ко продаје такве дроге. Стављање нових дрога на листу је у надлежности Министарства сигурности Босне и Херцеговине.

Он је подсјетио на податак да је у току ове године у РС реализовано десет акција при чему је разбијено више криминалних група, а заплијењено је око 370 килограма марихуане, 1,7 килограма кокаина, 1,2 хероина, 4,5 килограма хашиша, око 8.000 таблета екстазија.

Милан Латиновић из Министарства здравља РС рекао је да је едукација важна у превенцији и сузбијању дрога, нарочито међу младима.

„Прошле године у РС лијечено је 540 овисника, међу којима највише хероинских зависника, старости око 35 година. Ми смо и радили истраживање са дјецом узраста од 15 година у РС, а дошло се до података да је њих 5 до 6 имало одређене контакте са опојним дрогама. У том узрасту око 40 посто дјеце имало је и конртакт са алкохолом. Према нама проблем су све врсте опојних супстанци“, рекао је Латиновић.

Истакао је да је ријеч о јефтиним догама.

Сања Станић, је члан Комисије за сузбијање злоупотребе дроге у Републици Српској и директорица Удружења грађана "Викторија рекла је да су нове дроге безбједносни и јавно-здравствени проблем друштва, због чега је потребно да се на њихову појаву одговори институционално.

Радионица "Правна реакција на појаву нових психоактивних супстанци" одржава се од данас до сриједе у Бањалуци у организацији Министарства унутрашњих послова РС и подршку Инструмента за техничку подршку и размјену информација Европске комисије - Тајекс.

Радионици присуствују представници свих полицијских агенција из БиХ, као и стручњаци из региона.

„АЈС (ИЦЕ) ДРОГА“

Дрога Ајс је у Хрватску стигао још 2006. године и упалио аларме због деструктивног дјеловања и чињенице да се врло лако може направити и у кући уз помоћ рецепата који се налазе на интернету. Ријеч је о облику метамфетамина који на почетку даје изузетно јак осјећај еуфорије, снаге и појачава жељу за сексуалним односом. Њено присуство у Далмацији откривено је поново прошле године.

Ова врста дроге први пут се појавила на америчком тржишту 1990-их година.

Особа која га узме може остати будна и хиперактивна чак до 24 сата, а познати су случајеви и до неколико дана. Прве посљедице које се јављају нагли су губитак тежине и несаница. Након њих долази немогућност било каквог уживања и тешка депресија. Оне воде до потпуног отуђења и немогућности комуникације.

Слиједе агресија и насиље те тешке параноје. Смрт која завршава ову причу најчешће је проузрокована можданим ударом или инфарктом. Особе које конзумирају ову врсту дроге могу показивати симптоме психозе као што су параноја, визуелне и слушне халуцинације и делузије.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.